H συνταγή της ημέρας: ''Κρεμώδης σούπα με κόκκινες φακές''

Άρτος και Θεάματα 10 Σεπτεμβρίου 2023

Κρεμώδης σούπα με κόκκινες φακές, ιδανική σούπα για τις κρύες μέρες.

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos


15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
Για τις φακές
  •  500 γρ. φακές κόκκινες
  •  300 γρ. μοσχάρι (ζητάμε από τον κρεοπώλη κομμάτι που κάνει για σούπα, π.χ. σπάλα, κότσι, ποντίκι), κομμένο σε 3 – 4 κομμάτια
  •  2,5 λίτρα νερό
  •  1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο σε σκόνη
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρουτόν
  •  6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα), σε κύβους
  •  100 γρ. ελαιόλαδο
  •  λίγο αλάτι
  •  λίγο ξερό θυμάρι, τριμμένο
Διαδικασία
Για τις φακές
  1. Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κρέας και τα βαζουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
  3. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το κρέας) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  5. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα.
  6. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.
Για τα κρουτόν
  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν.
  2. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  3. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν.
Συνοδεύουμε με
  1. Λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα.
Μυστικά

Η ποσότητα του κρέατος που χρησιμοποιούμε είναι μικρή, αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί απλώς θέλουμε να δώσει νοστιμιά στη σούπα μας.

Το λιγοστό κρέας δεν το πετάμε. Το κόβουμε μικρά κομματάκια και το κάνουμε την ίδια μέρα ή την επομένη γέμιση για 2 αραβικές πίτες με μουστάρδα, καρότο και μαρούλι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

Αφού βράσουν και χυλώσουν καλά οι φακές, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε και να βάλουμε τον πολτό σε ένα πυρέξ. Οταν κρυώσει, κόβουμε το περιεχόμενο του πυρέξ που έχει πήξει αρκετά σε κομμάτια, που περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερό θυμάρι.

Σερβίρουμε το φαγητό κρύο.

Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε το κρέας και βράζουμε τις φακές σε σπιτικό ζωμό λαχανικών που, αν δεν έχουμε έτοιμο, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σε χύτρα ταχύτητας με μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας μας.

Αντί για ζωμό, για να τονώσουμε τη γεύση της σούπας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2 ψιλοκομμένα πράσα και λίγα κλωνάρια μαϊντανού ή ρίγανης.

Προβλήθηκε 582 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.