H συνταγή της ημέρας: ''Κρεμώδης ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο''

Άρτος και Θεάματα 11 Οκτωβρίου 2023

Υπέροχη βελουτέ σούπα με αστεροειδή γλυκάνισο που με το πολύπλοκο άρωμά του, ταιριάζει πολύ με το ψάρι.

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Food styling: Tina Webb - Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου - Φωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςΒοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα


1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 1⁄2 κιλό βραστόψαρα, καθαρισμένα (όπως καπόνια, σκορπίδια, γύλοι. Αν θέλουμε, παίρνουμε και μία φέτα ροφού ή άλλου «ψωμωμένου» ψαριού, βάρους περίπου 250 γρ., ώστε να έχουμε πιο πολύ ψαχνό. Αν δεν βρούμε βραστόψαρα -που είναι νόστιμα και οικονομικά-, μπορούμε να βάλουμε κοκκινόψαρο ή άλλο ψάρι που κάνει για βραστό)
  •  1 μεγάλη πατάτα, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 καρότο, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  •  1 κλωνάρι σέλινο, με τα φύλλα του, χοντροκομμένο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 αστεροειδείς γλυκάνισοι (το άρωμά τους θυμίζει κανέλα, γλυκάνισο και μπαχάρι, τους βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ο χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο, αρχικά βάζουμε τα ψάρια σε βαθιά κατσαρόλα με 1 1⁄2 λίτρο νερό και αλατοπίπερο.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά – χρόνος αρκετός για να βράσουν τα μικρά ψάρια.
  4. Αν έχουμε όμως βάλει και τη φέτα ροφού, τότε βγάζουμε τα μικρά ψάρια με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο του ροφού για μερικά λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνει.
  5. Τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα μαζί με τα υπόλοιπα ψάρια σε ένα σκεύος
  6. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, γιατί οι ατμοί που εγκλωβίζονται δίνουν μια βαριά μυρωδιά ψαρίλας στη σούπα.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό, για να αφαιρέσουμε τυχόν κοκαλάκια, σε μια καθαρή βαθιά κατσαρόλα.
  8. Ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, τους γλυκάνισους, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
  9. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  10. Αποσύρουμε και αφαιρούμε τις δάφνες και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
  11. Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα ψάρια (στο τέλος, «ξεπλένουμε» τα χέρια μας με μια λεμονόκουπα για να φύγει η ψαρίλα).
  12. Πολτοποιούμε τη σούπα (με όλα τα υγρά) με το ραβδομπλέντερ (αν έχουμε) ή τη μεταφέρουμε σε δόσεις στο μούλτι και τη χτυπάμε για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  13. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις. Αν είναι πιο αραιή από ό,τι θέλουμε, τη βράζουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  14. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ και προσθέτουμε το ψαχνό των ψαριών.
  15. Περιχύνουμε με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και πιπέρι και σερβίρουμε την κρεμώδη ψαρόσουπα με αστεροειδή γλυκάνισο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 619 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.