H συνταγή της ημέρας: ''Κοχύλια φουρνιστά με χειμωνιάτικα λαχανικά και μπεσαμέλ λαδιού''

Άρτος και Θεάματα 16 Νοεμβρίου 2023

Μια λαχταριστή μακαρονάδα φούρνου με μπρόκολο και μανιτάρια, εύκολη και ελαφριά, που θα λατρέψουν όλοι, μεγάλοι και παιδιά. Ιδανική για κάθε μέρα αλλά και για το Σαββατοκύριακο.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


Ετοιμάζονται σε λιγότερο από μια ώρα, είναι εύκολα και νόστιμα, και χάρη στη φτιαγμένη με ελαιόλαδο μπεσαμέλ που προτείνει η σεφ και το λίγο τυρί, είναι και ελαφριά.

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  •  300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
  •  300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  500 ml φρέσκο γάλα
  •  60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοχύλια φουρνιστά με χειμερινά λαχανικά, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους.
  3. Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά και με αργή ροή το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  7. Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε μια λεπτή στρώση, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 415 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.