Μια λαχταριστή μακαρονάδα φούρνου με μπρόκολο και μανιτάρια, εύκολη και ελαφριά, που θα λατρέψουν όλοι, μεγάλοι και παιδιά. Ιδανική για κάθε μέρα αλλά και για το Σαββατοκύριακο.
Ετοιμάζονται σε λιγότερο από μια ώρα, είναι εύκολα και νόστιμα, και χάρη στη φτιαγμένη με ελαιόλαδο μπεσαμέλ που προτείνει η σεφ και το λίγο τυρί, είναι και ελαφριά.
- 500 γρ. κοχυλάκια ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
- 300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε κοχύλια φουρνιστά με χειμερινά λαχανικά, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους.
- Tα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά στο ταψί.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και με αργή ροή το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε μια λεπτή στρώση, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.