H συνταγή της ημέρας: ''Κοχύλια φουρνιστά με μπρόκολο και κουνουπίδι''

Άρτος και Θεάματα 06 Νοεμβρίου 2023

Τα μεγάλα κοχύλια είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, γιατί γεμίζουν με το υπέροχο μείγμα των λαχανικών και των τυριών και συνθέτουν ένα λαχταριστό φουρνιστό.

Νένα Ισμυρνόγλου

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  400 γρ. κοχύλια μεγάλα
  •  300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
  •  250 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
  •  1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  100 γρ. σύγλινο, ψιλοκομμένο
  •  80 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
  •  120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  •  300 ml κρέμα γάλακτος
  •  50 γρ. φουντουκόψιχα, χοντροκοπανισμένη
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  30 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα κοχύλια φουρνιστά με μπρόκολο και κουνουπίδι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών.
  3. Τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το σύγλινο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το κατσικίσιο τυρί και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να σχηματιστεί μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα.
  5. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και το σύγλινο για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Αδειάζουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  7. Μεταφέρουμε το όλον σε ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Ανακατεύουμε το κεφαλοτύρι με τα φουντούκια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα όλη την επιφάνεια.
  9. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 534 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.