Τα μεγάλα κοχύλια είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, γιατί γεμίζουν με το υπέροχο μείγμα των λαχανικών και των τυριών και συνθέτουν ένα λαχταριστό φουρνιστό.
- 400 γρ. κοχύλια μεγάλα
- 300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
- 250 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. σύγλινο, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
- 120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. φουντουκόψιχα, χοντροκοπανισμένη
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 30 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τα κοχύλια φουρνιστά με μπρόκολο και κουνουπίδι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα.
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών.
- Τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το σύγλινο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το κατσικίσιο τυρί και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να σχηματιστεί μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και το σύγλινο για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αδειάζουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το όλον σε ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανακατεύουμε το κεφαλοτύρι με τα φουντούκια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.