Γαρίδες στο τηγάνι με σάλτσα αρωματισμένη από ούζο και σαφράν να κλέβουν την παράσταση.
- 24 μέτριες γαρίδες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ούζο
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι ή τριμμένοι σε μύλο μέχρι να γίνουν σκόνη
- 3 – 4 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
- 1/2 κουτ. γλυκού ίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
- 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ή μία οδοντογλυφίδα το μαύρο «εντεράκι» στη ράχη.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων.
- Τα νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και, όταν αλλάξουν χρώμα και γίνουν ροζ, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει.
- Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και όσο είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 – 4 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες, σοτάρουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε το γλυκάνισο, την ντομάτα, 200 ml από το ζωμό που φτιάξαμε, αλάτι και πιπέρι.
- Βράζουμε για 4 - 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεύουμε τις γαρίδες με σαλάτα της αρεσκείας σας και λευκό πιλάφι ή πατάτες βραστές.
- Σερβιρισμένες μόνες τους στέκουν άνετα ως μεζές για ούζο ή τσίπουρο.