H συνταγή της ημέρας: ''Γαρίδες στο τηγάνι με ούζο και σαφράν''

Άρτος και Θεάματα 29 Σεπτεμβρίου 2023

Γαρίδες στο τηγάνι με σάλτσα αρωματισμένη από ούζο και σαφράν να κλέβουν την παράσταση.

Ντίνα Νικολάου

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


30' προετοιμασία
38' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 8'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  24 μέτριες γαρίδες
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ούζο
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι ή τριμμένοι σε μύλο μέχρι να γίνουν σκόνη
  •  3 – 4 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  •  1/2 κουτ. γλυκού ίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  •  4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    Διαδικασία
    1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ή μία οδοντογλυφίδα το μαύρο «εντεράκι» στη ράχη.
    2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων.
    3. Τα νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και, όταν αλλάξουν χρώμα και γίνουν ροζ, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει.
    4. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
    5. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και όσο είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε.
    6. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 – 4 λεπτά περίπου.
    7. Προσθέτουμε τις γαρίδες, σοτάρουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε το γλυκάνισο, την ντομάτα, 200 ml από το ζωμό που φτιάξαμε, αλάτι και πιπέρι.
    8. Βράζουμε για 4 - 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
    9. Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε.
    10. Συνοδεύουμε με για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεύουμε τις γαρίδες με σαλάτα της αρεσκείας σας και λευκό πιλάφι ή πατάτες βραστές.
    11. Σερβιρισμένες μόνες τους στέκουν άνετα ως μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

    www.gastronomos.gr

    Προβλήθηκε 1107 φορές

    Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

    Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

    Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.