H συνταγή της ημέρας: ''Γαρίδες στο τηγάνι με ούζο και σαφράν''

Άρτος και Θεάματα 29 Σεπτεμβρίου 2023

Γαρίδες στο τηγάνι με σάλτσα αρωματισμένη από ούζο και σαφράν να κλέβουν την παράσταση.

Ντίνα Νικολάου

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


30' προετοιμασία
38' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 8'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  24 μέτριες γαρίδες
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ούζο
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι ή τριμμένοι σε μύλο μέχρι να γίνουν σκόνη
  •  3 – 4 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  •  1/2 κουτ. γλυκού ίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  •  4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    Διαδικασία
    1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ή μία οδοντογλυφίδα το μαύρο «εντεράκι» στη ράχη.
    2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων.
    3. Τα νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και, όταν αλλάξουν χρώμα και γίνουν ροζ, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει.
    4. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
    5. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και όσο είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε.
    6. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 – 4 λεπτά περίπου.
    7. Προσθέτουμε τις γαρίδες, σοτάρουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε το γλυκάνισο, την ντομάτα, 200 ml από το ζωμό που φτιάξαμε, αλάτι και πιπέρι.
    8. Βράζουμε για 4 - 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
    9. Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε.
    10. Συνοδεύουμε με για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεύουμε τις γαρίδες με σαλάτα της αρεσκείας σας και λευκό πιλάφι ή πατάτες βραστές.
    11. Σερβιρισμένες μόνες τους στέκουν άνετα ως μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

    www.gastronomos.gr

    Προβλήθηκε 993 φορές

    Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

    Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

    Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

    Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.