H συνταγή της ημέρας: ''Φακές με ξινόμηλο''

Άρτος και Θεάματα 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο πιάτο, μια που η γλυκόξινη γεύση του φρούτου εξισορροπεί τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του οσπρίου.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου


20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  350 γρ. φακές ψιλές
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε μικρά κυβάκια
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις φακές με ξινόμηλο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτά- ρουμε το κρεμμύδι με το μήλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35- 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  4. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  5. Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι και φέτα με ντοματίνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 839 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Η Σελήνη στον Υδροχόο σε τρίγωνο με τον Δία στους Διδύμους στήνει το ιδανικό σκηνικό για χαλαρή κοινωνικότητα, αστεία, αφηρημένες συζητήσεις και μια αίσθηση ελευθερίας που μοιάζει με την πρώτη ανοιξιάτικη βουτιά στη θάλασσα.

Τα ζώδια την Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα φλέγεται από το πάθος του Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Κριό δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το Πάσχα με συναίσθημα!