Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο πιάτο, μια που η γλυκόξινη γεύση του φρούτου εξισορροπεί τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του οσπρίου.
- 350 γρ. φακές ψιλές
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε μικρά κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές με ξινόμηλο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτά- ρουμε το κρεμμύδι με το μήλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35- 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι και φέτα με ντοματίνια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.