H συνταγή της ημέρας: ''Εύκολο σκορδόψωμο με μπαγιάτικο ψωμί''

Άρτος και Θεάματα 02 Νοεμβρίου 2023

Έξυπνη ιδέα για να αξιοποιήσουμε το ψωμί που μας έμεινε, αλλά και για να ετοιμάσουμε στο λεπτό ένα νόστιμο σνακ που θα συνοδεύσει τους μεζέδες και την μπίρα μας.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


10' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 25'

Υλικά - Τεμάχια: για 1 μπαγκέτα
  •  1 μπαγκέτα, καλύτερα μπαγιάτικη, ή 1 σχετικά λεπτή φραντζόλα χωριάτικου ψωμιού
  •  5 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  4-5 μέτριες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανός
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε εύκολο σκορδόψωμο με μπαγιάτικο ψωμί, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε στη μέση την μπαγκέτα, κατά μήκος της μακριάς της πλευράς.
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με το κουτάλι το βούτυρο με το σκόρδο, το σχοινόπρασο ή τον μαϊντανό, το λάδι και το αλάτι.
  4. Αλείφουμε την εσωτερική πλευρά κάθε κομματιού μπαγκέτας με το μείγμα βουτύρου και ενώνουμε ξανά τα κομμάτια σχηματίζοντας ξανά ολόκληρη τη φραντζόλα.
  5. Τυλίγουμε σφικτά σε λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη λαδόκολλα και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  8. Αν θέλουμε το σκορδόψωμο τραγανό, τότε απλώνουμε τις φέτες στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 421 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.