Φτηνά αγγούρια (Παύλος Μεθενίτης)

Αρθρογραφία 28 Φεβρουαρίου 2022

Παύλος Μεθενίτης

Αγγούρι, μεταφορικά, είναι καθετί χαρακτηριστικά δύσκολο, κρίσιμο ή απροσπέλαστο.

«Επειδή μου λέτε για τα αγγούρια και επειδή το περίμενα, έχω εδώ στο κινητό μου τον πίνακα... Όλα τα έχει ο Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης είναι, τα πάντα έχουμε. Λοιπόν, τα αγγούρια, την προηγούμενη εβδομάδα είχανε 2,20, αυτή την εβδομάδα 1,35. Μείον 39% τα αγγούρια», είχε δηλώσει προ ημερών στον ΑΝΤ1.

Ευτυχώς έχουμε φτηνά αγγούρια.

Βέβαια, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός κάλπαζε με 6,2% τον Ιανουάριο, κάνοντας ρεκόρ 26 ετών.

Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο μέσα σε έναν χρόνο τσίμπησε 154,8%, το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά 21,6%, το πετρέλαιο θέρμανσης 36%, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας 26,7%, το ψωμί 4,89%, το λάδι 16,24%, τα ζυμαρικά 9,96%, οι πατάτες 7,6%, τα νωπά φρούτα 7,51%, η ζάχαρη 5,85% και οι παιδικές τροφές 4,87%.

Κι από την άλλη, οι αυξήσεις μέχρι τώρα στον κατώτατο μισθό είναι της τάξης του 2%, δηλαδή από 650 σε 663 ευρώ μικτά, αλλά δεν τρέχει τίποτα, όλα καλά εφόσον φτήνυναν τα αγγούρια.

Για να το τονίζει ο υπουργός, φαίνεται πως τα αγγούρια είναι η βάση της ζωής μας.

Δεν έχουμε ανάγκη από τίποτε άλλο: τα τρώμε και χορταίνουμε, ενώ είναι γνωστό πως το καλύτερο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, τον καυστήρα της πολυκατοικίας μας και τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας είναι...

Για να δούμε, λοιπόν, λίγα πράγματα περισσότερα γι’ αυτόν τον θαυμαστό επιμήκη καρπό, ο οποίος προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο φυτό της αγγουριάς, με το επιστημονικό όνομα Cucumis sativus. Ο Σικυός ο Ημερος, λοιπόν, ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Αυτό το δροσερό φρούτο, που εσφαλμένα θεωρείται λαχανικό, προέρχεται από την Ινδία.

Είναι άριστο διουρητικό, ηρεμιστικό και στυπτικό.

Χρησιμοποιείται για την τόνωση της επιδερμίδας και της τριχοφυΐας, προλαμβάνει τις ρυτίδες, ενώ περιέχει βιταμίες C, B1, B2 και Α στη φλούδα του.

Ετυμολογικά κατάγεται από το μεσαιωνικό «αγγούριον», υποκοριστικό του «άγγουρος», από το «άγουρος» (δηλαδή «αγίνωτος, ανώριμος», από το «άωρος», α στερητικό + ώρα) επειδή, όπως λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, η σάρκα του τρώγεται άγουρη, με πρασινωπό χρώμα. Κατά μία άλλη εκδοχή, η λέξη «αγγούρι» ανάγεται στο αραβικό agur.

Το αγγούρι κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική γλώσσα. Αγγούρι, μεταφορικά, είναι καθετί χαρακτηριστικά δύσκολο, κρίσιμο ή απροσπέλαστο, όπως π.χ. τα στρυφνά θέματα των εξετάσεων, που είναι «αγγούρια».

Σχετικά, όταν λέμε «τα βρίσκω αγγούρια», εννοούμε πως συναντώ δυσκολίες. «Αγγούρι», επίσης, χαρακτηρίζουμε αυτόν που στερείται πνευματικής και κοινωνικής ευελιξίας: ο άχαρος άνθρωπος, περπατάει «σαν αγγούρι».

Και τέλος, όπως λέει το Λεξικό, «αγγούρι» ονομάζουμε το ανδρικό γεννητικό όργανο.

Αυτή η σημασία της λέξης έχει δώσει κάποιες χυδαίες, αλλά τόσο παραστατικές εκφράσεις της νέας ελληνικής γλώσσας, που περιγράφουν και την ήττα: η έκφραση «το έφαγε τ’ αγγούρι» μπορεί να σημαίνει είτε πως συνουσιάστηκε κάποιος είτε πως την πάτησε, πως απέτυχε, πως αναγκάστηκε να υποστεί κάτι παρά τη θέλησή του.

Δεν ξέρω ποια ακριβώς σημασία της λέξης είχε κατά νου ο κ. Γεωργιάδης όταν μιλούσε για φτηνά αγγούρια.

Αγγούρι
1. μακρύ πράσινο σαρκώδες λαχανικό που τρώγεται ωμό συνήθ. σε σαλάτα.
2. (λαϊκ., μτφ.) α. δύσκολη περίπτωση, δυσχέρεια: Πολύ ~ είναι αυτή η δουλειά. β. άχαρος, σαχλός, ανόητος: Στέκεται σαν ~. || (ως επιφ., συνήθ. στον πληθ.) αγγούρια!, χαρακτη-ρίζει ανόητο, σαχλό κτ.
[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]

www.efsyn.gr

Προβλήθηκε 893 φορές