Ειδικό Γυμνάσιο και Γ.Ε.Λ. Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ευγενής απάντηση του σχολείου μας στην ανακοίνωση του Γραφείου επί των Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς
Εξ αφορμής της πρόσφατης ανακοίνωσης του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς σχετικά με τους Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη (εδώ) θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους μαθητές και τους αποφοίτους τόσο του σχολείου μας όσο και των συνεργαζομένων σχολείων, καθώς και τις οικογένειές τους, για τα εξής:
1. Δεν ξέρουμε εάν ο Θεοδωράκης υπήρξε «μία σπάνια ιδιοφυΐα» όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Αυτό που καταλαβαίνουμε από Θεοδωράκη και Ελύτη είναι πως το όποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο χάρισμα διαθέτεις, γιγαντώνεται όταν περάσει από πάνω σου ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος Πόλεμος της Πατρίδας σου, η εκτέλεση της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Χούντα και η Κυπριακή Τραγωδία, και εσύ είσαι Εκεί. Πάντα Εκεί. Όρθιος.
2. Δεν ξέρουμε εάν αρέσκονται κάποιοι «στην ειδωλοποίηση και αποθέωση ανθρώπων». Αυτό που φανερώνει ο βίος του Θεοδωράκη και του Ελύτη είναι ότι δεν υπέφεραν από Ύβρι. Οι Μεγάλοι έχουν αίσθηση μεγεθών. Αίσθηση του Μέτρου. Τους αποκαλούμε έτσι—Μεγάλους—για να μην ξεχνάμε πόσο μικροί είμαστε εμείς οι υπόλοιποι.
3. Δεν ξέρουμε εάν «τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελίτη (sic) εκφράζουν τις αρχές…του Νεοπαγανισμού» και εάν επομένως οι μαθητές μας έχασαν την ώρα τους με την ποίησή του.
Είδαμε όμως τους εγερσίχορους στίχους του να ανοίγουν τους δημιουργικούς κρουνούς των μαθητών τριών συνεργαζομένων δημοσίων σχολείων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: Το Ειδικό Γυμνάσιο & Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής και το 3ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής συνεργάστηκαν επί τριετία (2018-2021) για να συνθέσουν τη μουσική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Όταν ο Ελύτης συνάντησε τον Καποδίστρια» (https://www.youtube.com/watch?v=9GPZ6ct-a_g), ως πρωτότυπη παραγωγή, για να τιμήσουν με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη των νιάτων τους τη Διακοσιετηρίδα του 12ετούς Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-1833), εκείνου του υπερβατικού εθνοαπελευθερωτικού αγώνα «πρῶτα ὑπὲρ πίστεως καὶ ἔπειτα ὑπὲρ πατρίδος», σύμφωνα με τα λόγια του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους της Πατρίδας μας.
4. Δεν ξέρουμε εάν «Το Άξιον Εστί», και ειδικά το «Προφητικόν» που απήγγειλαν με πάθος οι μαθητές μας, συγκαταλέγεται στα «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών». Δηλώνουμε όμως πως μικροί και μεγάλοι, ευήκοοι και ανήκοοι, μαθητές γυμνασίου και μαθητές λυκείου, Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση, όλοι μαζί διδαχθήκαμε ότι οι άνθρωποι δίνουν τις μάχες τους στον συγκεκριμένο χρόνο και τόπο—όποτε και όπου κληθούν κάθε φορά, όπως έκαναν οι προγονοί μας το 1940, το 1821 και παλαιότερα—για τον διαχρονικό Μεγάλο Αγώνα του ἀμύνεσθαι περί πάτρης, και οι Μεγάλοι Ποιητές μας, που είναι μαζί τους κάθε φορά στα πεδία των Μαχών, είτε ως συμμαχητές είτε ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες (Αισχύλος, Σολωμός, Ελύτης, κ.ά.), αναλαμβάνουν να αναδείξουν την υπερχρονική, υπερτοπική, και τελικά την οικουμενική διάσταση αυτού του Αγώνα.
Ως εκπαιδευτικοί και ως ελεύθεροι oρθόδοξοι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, στηριχτήκαμε στις πλάτες των Ποιητών μας για να καλλιεργήσουν Εκείνοι την εφηβική εσωτερικότητα των μαθητών μας. Η «γῆ ἡ ἀγαθή» ετοιμάστηκε από τα σχολεία μας.
Οι εκλεκτοί ταγοί της Εκκλησίας μας, Σεβασμιώτατε Πειραιώς, ας συνεχίσουν για «καρπὸν ἑκατονταπλασίονα», μεταλαμπαδεύοντες στους μαθητές και αποφοίτους μας—με πληρότητα αλλά και ταπεινότητα, ἐν μέτρῳ—τον εννοιολογικό και ηθικοπλαστικό πλούτο της Ιεράς μας Βίβλου, ήτοι εκφράζοντες το ασυμβίβαστο και ρωμαλέο πνεύμα της Παλαιάς Διαθήκης και παράλληλα το ελεύθερο και οικουμενικό πνεύμα της Καινής Διαθήκης. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και το διακύβευμα μέγα: Ἵνα ὦμεν ἕν!