Πάντως ξέρω πως η πίκρα που προκάλεσε στον γέροντα αρχιμανδρίτη Διονύσιο Χαμαράκη η απόφαση του συλλόγου Κρητών Ηλιουπόλεως, να ατιμάσουν την ημέρα παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με κρεοφαγία και γλέντια, ήταν μεγάλη και βαριά για να την αντέξει και να την δεχθεί η ιερατική του καρδιά.
Εκείνος έκανε στον άγιο Κωνσταντίνο το παρεκκλήσι της Υψώσεως και οι πατριώτες του, «τα έκαναν ρόιδο».
Περίλυπος έως θανάτου, με κάλεσε να μου εκφράσει την δυσθυμία του για την επιλογή της ημέρας, που τα ίσα φέρει της Μεγάλης Παρασκευής.
Σίγουρα έχουμε τη βεβαίωση το Επιμενίδη, ο οποίος ήταν ιερέας και προφήτης στην Κνωσσό, γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ., και είχε πει στο σύγγραμμά του περί Χρησμών ότι "Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί".
Σήμερα αυτό το σύγγραμμα έχει χαθεί, όμως αργότερα ο Καλλίμαχος χρησιμοποίησε τμήμα του στον ύμνο του προς τον Δία. Αυτό επικαλείται και ο απόστολος Παύλος στην προς τον νεαρό επίσκοπο Κρήτης, απόστολο Τίτο επιστολή του και γράφει στο Α΄ κεφάλαιο και μεταξύ των στίχων 12-14 «Είπε τις εξ αυτών, ίδιος αυτών προφήτης: "Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί".
Η μαρτυρία αύτη εστίν αληθής. Δι' ην αιτίαν έλεγχε αυτούς αποτόμως, ίνα υγιαίνωσιν εν τη πίστει, μη προσέχοντες Ιουδαϊκοίς μύθοις και εντολαίς ανθρώπων αποστρεφομένων την αλήθειαν.
Τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής σε ελεύθερη απόδοση.
Είπε κάποιος απ' αυτούς, δικός τους προφήτης: "Οι Κρητικοί πάντα ψεύτες, κακά θηρία, στομάχια που θέλουν να τρώνε πολύ χωρίς να εργάζονται. Η μαρτυρία αυτού του προφήτη είναι αληθινή. Για το λόγο αυτό, να τους ελέγχεις απότομα, ώστε να κρατούν την υγεία τους στην πίστη, και να μην προσέχουν Ιουδαϊκούς μύθους και εντολές ανθρώπων που γυρίζουν την πλάτη στην αλήθεια».
Του Παύλου αναγνώστης υπάρχων, απότομα ελέγχω ουν την ανομία των Κρητών της πόλεως της διακονίας μου.
Μπορεί να μην καυχώνται γιατί από τα σπλάχνα τους βγήκαν οι πρόγονοι του μοναδικού ελλόγου δίποδου στην ιστορία, ο οποίος στις 16.3.2020 απαγόρευσε την Θεία Λειτουργία, ο σημερινός τύραννος και δυνάστης της πατρίδας μας, ούτε για την Κρητική καταγωγή του επιλεγέντος εξ εκείνου, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που θέλησε να γλεντήσει στην πατρίδα των προγόνων του για την επιλογή του να αλλοιωθούν «της φύσεως οι όροι», κάνοντας ανίκανο τον καθένα να χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «λεβεντογένα» για την Κρήτη.
Έχοντας όμως ελπίδα ότι στο αγιοφάραγκο ή όπου αλλού κάποια ψυχή σαν της γεροντίσσης Γαλακτίας και τόσων άλλων αγίων, μπορεί ακόμα να φωνάζει Κύριε ελέησον, δεν απελπίζομαι.
Τώρα που η μέρα τελειώνει, ημέρα ανάμνησης του εν Χώναις θαύματος του αρχιστρατήγου Μιχαήλ, ο οποίος χώνεψε τα νερά των ποταμών και δεν έριξαν τον ναό, ούτε έπνιξαν τον νεωκόρο, αλλά και προ της δημιουργίας του κόσμου με την ιαχή, «Στώμεν καλώς» σταμάτησε την πτώση των αγγέλων που ακολούθησε αυτήν του Εωσφόρου, έρχομαι να εκφράσω την δυσφορία μου για την απόφαση του συλλόγου Κρητών, να αποδεχθεί την παραχώρηση και να οργανώσει την πένθιμη και νηστίσιμη ημέρα του Σταυρού, ότι κάνει ο γελοιωδέστατος «σύλλογος αθέων» κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα τελευταία έτη.
Ντροπή παιδιά του συλλόγου!
Ντροπή στους γονείς Σας που δεν Σας έμαθαν ό,τι έπρεπε.
Ντροπή στους αναδόχους Σας (νονούς/ές) που δεν Σας δίδαξαν την πίστη. Ντροπή στους δασκάλους Σας, που έκλεισαν τα αυτιά Σας στην ορθή γνώση.
Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή θα είναι για την ιστορία του συλλόγου Σας αυτή η ημέρα, 14.9.2024
Ποια τύχη μπορεί να έχει ένα έθνος όταν οι ακαδημαϊκοί του εδώ και πολλά χρόνια έχουν βγάλει τον σκασμό και οι πανεπιστημιακοί του πρωτοστατούν στην προδοσία;
Ανησυχείτε γιατί το μωράκι σας δε δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό του; Αναρωτιέστε τι άλλο να κάνετε προκειμένου να τιμήσει το φαγητό του αντί να το πετάει;
Ογδόντα χρόνια μετα την αποφράδα ημέρα του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας ζητά ακόμη δικαίωση.
«Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;» αναρωτιόταν ο Μάνος Χατζιδάκις, σε μια από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές.