Φίλοι μαθητές, γονείς, συμπολίτες,
Άνοιξαν τα σχολεία μετά από έξι μήνες και όλοι είπαμε, ΝΑΙ!!!
Δεν βουλιάξαμε στο «τρυπάκι» του ανορθολογισμού και στην φτηνή αντιπαράθεση της μάσκας, που βοηθάει την κυβέρνηση να προσπεράσει τις ευθύνες της για τα σχολεία, που δεν ετοιμάστηκαν στοιχειωδώς, για το σύστημα υγείας που δεν οχυρώθηκε, για τα Μέσα Μεταφοράς που στοιβάζουν τους εργαζομένους κλπ.
Να συγκαλύψει τις αντιφάσεις σε μέτρα και αποφάσεις που γύρισαν ανάποδα τα επιστημονικά πρωτόκολλα,… που τρελαίνουν και τον πιο γνωστικό από εμάς.
Το σχολείο είναι χώρος γνώσης, κοινωνικοποίησης του παιδιού, για αυτό και αδήριτη ανάγκη η λειτουργία τους.
Στην λαϊκή απαίτηση να ανοίξουν τα σχολεία με όλες της προϋπόθεσης ασφάλειας για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα χωρίς να πάρει κανένα μέτρο προστασίας.
Για το σχολείο η μάσκα αναγορεύτηκε από την Κυβέρνηση σχεδόν στο μοναδικό μέτρο ενάντια στην Πανδημία.
Τα παιδιά απαγορεύεται να συγχρωτίζονται στις πλατείες και το προαύλιο του σχολείου αλλά επιβάλλεται να σαρδελοποιούνται μέσα στην τάξη.
Αντί για αποσυμφόρηση στα σχολεία, η κυβέρνηση επιβάλλει δια πυγμής και ροπάλου 25άρια και 27άρια τμήματα και τις σχολικές ώρες διαρκείας. Στα κρούσματα του Κορωνοϊού τα test είναι πολυτέλεια, τα παιδιά με τα νοσήματα δεν μάθαμε ακόμα αν ξεκίνησαν το σχολείο και πως τα καταφέρνουν με το μεροκάματο οι γονείς τους.
Τα «Πρωτάκια» φέτος, αν και εφόσον καταφέρουν να μάθουν την Αλφαβήτα και τους φθόγγους, θα είναι μόνο και χάρις στη ευρεσιτεχνία και την τσέπη του Δάσκαλου τους, με το καλυμμένο στόμα!
Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός με περίσσιο θράσος ανακοινώνουν ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών που απαιτούν οι καιροί και η Πανδημία δεν μπορούν να γίνουν γιατί είναι κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η χώρα!!!
Τα κρούσματα του Κορωνοϊού στα σχολεία πολλαπλασιάζονται. Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί καλούνται από την κυβέρνηση να το αποδεχτούν ως αναγκαίο κακό και μια «καλή συνήθεια». Τα σχολεία μας γίνονται πεδίο βολής της κυβερνητικής πολιτικής που εξοντώνει όνειρα και αγωνίες παιδιών, εκπαιδευτικών, νοικοκυριών. Ανοχύρωτοι μπροστά στο τρόμο της Πανδημίας γιατί η κυβέρνηση όπως μας ενημερώνουν τα καθημερινά δελτία των ΜΜΕ «έχει σχέδιο»!!!!
Έχει σχέδιο να κλείσει τα σχολεία. Είναι μαθηματικά βέβαιό ότι η πολιτική της εκεί οδηγεί τα πράγματα!
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στα σχολεία της πόλης μας χτυπάει κόκκινο. Οι διευθύνσεις σειράς σχολείων καλέστηκαν μετά επιτάσεως να στήσουν υπερμεγέθη τμήματα με 25 και 27 παιδιά.
Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται ήδη στο 2ο – 7ο Γυμνάσιο, το ΕΠΑΛ, το 3ο Λύκειο κλπ! Καταστάσεις χαρακτηριστικές αλλά όχι και οι μοναδικές. Μαθητές στοιβάζονται, οι γονείς είναι ανάστατοι, οι Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Υπουργείο επιτάσσουν,
«Υπακοή και Σαρδελοποίηση»!!!
Να γιατί οι κινητοποιήσεις των μαθητών αυτές τις μέρες επιβάλουν σε όλους μας να σταθούμε στο πλάι τους. Οι αγώνες και αγωνίες τους και όταν ακόμη εκφράζονται μέσα από τις νεανικές τους αντιφάσεις, μας γεμίζουν Ελπίδα. Τα παιδιά μας είναι ζωντανά και έτσι τα θέλουμε να μείνουν. Ζωντανά και Όρθια.
Το «Στρατιωτάκια Ακούνητα και Αγέλαστα» είναι καλό ως παιχνιδάκι αλλά όχι και στάση ζωής!
Το Σύνθημα τους «Μόνο η Μάσκα δεν είναι προστασία. Δώστε λεφτά για την Παιδεία» μας γεννά ευθύνη και Περηφάνια.
Τα αιτήματα τους και δική μας ευθύνη να γίνουν πράξη, για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ανοιχτή η Ελπίδα.
— Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
— Προσλήψεις καθηγητών -να καλυφθούν όλα τα κενά.- για να αποσυμφορηθούν τα τμήματα.
— Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
— Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
— Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
— Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
— Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
— Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.
— Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.