Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΔΑΚΙ
- Υπάρχουν φορές που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ενίοτε, τα σηκώνει και για να μουτζώσει…
- Και τι άλλο να κάνει, όταν στην ερώτηση «μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία;» ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά:
- «Όσον αφορά τα θέματα της θρησκείας, ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθάει. Εάν και εφόσον μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση δεν θα βοηθήσει. Τουλάχιστον, το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου και όχι μιας προσπάθειας να αποδείξουμε ότι η επιστήμη υπερτερεί της θρησκείας ή το ανάποδο».
- Δηλαδή, σε μία ερώτηση που η απάντηση είναι ένα ναι ή ένα όχι, ο καθηγητής το αμπελοφιλοσόφησε!
- Και δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν από την απάντησή του δεν εξαρτιόταν η δημόσια υγεία.
- Προφανώς, ο Μαγιορκίνης ξέχασε ότι η πολιτεία του ανέθεσε την έγκυρη ενημέρωσή μας για την πανδημία, επειδή είναι επιστήμονας και όχι… καντηλανάφτης στην ενορία του.
- Η απάντησή του, πάντως, γεννά και κάποια ερωτήματα.
- Είναι σίγουρα γιατρός; Διότι, συνηθίζεται, τώρα, τελευταία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι να δηλώνουν πτυχιούχοι, ενώ, απλά, πέρασαν έξω από κάποιο πανεπιστήμιο.
- Στην ερώτηση αν προστατεύει η μάσκα, θα έλεγε πως «μπορεί να απαντηθεί στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου»;
- Και γιατί χρειαζόμαστε «δημιουργικό διάλογο» για να ξέρουμε από τι πρέπει να προφυλαχθούμε, ώστε να μην πάμε μια ώρα αρχύτερα στα θυμαράκια;
- Προς τι το ερώτημα αν υπερτερεί η θρησκεία ή η επιστήμη. Η θρησκεία αφορά την πίστη, ενώ η επιστήμη τη λογική. Αλλά, μια και το έθεσε το ερώτημα, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Η ανθρωπότητα προοδεύει μόνο με την επιστήμη. Διαφορετικά, δεν θα ήταν γιατρός και αν αρρώσταινε θα ήλπιζε να γίνει καλά με προσευχές, αλλά δεν θα γινόταν…
- Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να ξανασκεφτεί τι υπερτερεί και να πει στους πολίτες την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από το ότι ο κορονοϊός κολλάει και με τη Θεία Κοινωνία;
- Η περίπτωση του Γκίκα Μαγιορκίνη δεν είναι μεμονωμένη. Δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
- Δυστυχώς, είμαστε μια συντηρητική έως και οπισθοδρομική κοινωνία, που προτιμά να έχει παπά παρά γιατρό στο χωριό.
- Και δυστυχέστατα, είμαστε μια θεοκρατική χώρα…
- Οπότε, έχουμε και τους Μαγιορκίνηδες που μας αξίζουν!