ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης απαιτεί την άμεση ανάκληση της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΕΔΣΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που δυναμιτίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου στους τομείς της ανακύκλωσης και της καθαριότητας, αφού προβλέπει :
Αύξηση κατά περίπου 8% στην ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων του πράσινου κάδου, δηλαδή νέα τιμή 53,82 ευρώ, αντί 49,67 ευρώ, που είναι τώρα.
Χρέωση για πρώτη φορά στα κλαδέματα με συντελεστή 50% επί του κόστους ταφής του σύμμεικτου, δηλαδή νέα τιμή 26,91 ευρώ/τόνο, αντί του σημερινού μηδενικού κόστους.
Ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.
Διαγραφή προηγούμενης απόφασης για τέλος ταφής 100 ευρώ/τόνο σε φορτία δημοτικών απορριμματοφόρων, που μετέφεραν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα ή μπάζα.
Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, γιατί:
Υπονομεύει το πνεύμα και κάθε κίνητρο ανακύκλωσης.
Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, τα δημοτικά τέλη και τελικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σαν Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόφαση αυτή και ζητάμε:
Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, για τη νέα τιμολογιακή πολιτική.
Την κοινοποίηση του ψηφίσματός μας στον ΕΔΣΝΑ και στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ).
ΑΡ. ΑΠΟΦ.: 136/2020
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση σχετικά με την νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΣΔΝΑ.
(Από τη συνεδρίαση έχουν αποχωρήσει οι κ.κ. Ζαννιάς, Γρηγορέας, Αμουργιανός, Καραχάλιου, Αθανασίου, Σερέτη, Μπασούρης, Κονδύλης, Σόφης, Κορμά-Γκουντζιάνα, Χρυσουλάκης, Αραμπατζής, Κουρής)
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, κ. Αντζινάς, που εισηγήθηκε το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου την εισήγησή του, η οποία έχει ως εξής:
Με την επίσημη πολιτική της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ διαφαίνεται η πρόθεση για επιβολή νέων βαρών στους προϋπολογισμούς των Δήμων, που τελικά θα προκαλέσουν αύξηση δημοτικών τελών, δηλαδή θα οδηγήσουν στην μετακύλιση των βαρών αυτών στις πλάτες των δημοτών, που ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης από τον κίνδυνο του
κορωνοϊού.
Οι εισηγήσεις της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ στην ουσία πριμοδοτούν την ταφή σε βάρος της ανακύκλωσης, διαλύοντας όποιο κίνητρο είχαν οι Δήμοι να προχωρήσουν σε δράσεις προδιαλογής και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα αυξάνεται κατά περίπου 8% η ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων (του πράσινου κάδου, που δεν υπόκεινται σε κάποια επεξεργασία και θάβονται) στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Τώρα ο τόνος απορριμμάτων θα χρεώνεται με 53,82 ευρώ, από 49,67 ευρώ, που τιμολογείται σήμερα.
Ακόμα πιο προκλητική είναι η πρόταση για τα κλαδέματά, που έως τώρα οι Δήμοι τα συγκεντρώναμε και τα παραδίναμε ατελώς στον ΕΣΔΝΑ για να παραχθεί κομπόστ και να μη καταλήξουν στην ταφή. Με τα νέα μέτρα θα χρεώνονται με συντελεστή 50% επί του κόστους ταφής του σύμμεικτου, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 26,91 ευρώ ανά τόνο.
Ο ΕΔΣΝΑ επικαλείται τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που είχε καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου στα μέσα του 2019, που προέβλεπε εκπτώσεις για όσους ανακυκλώνουν και επικαλούμενος την «πρώτη φορά, που τίθεται σε εφαρμογή η συγκεκριμένη νομοθεσία», διαγράφει προηγούμενες αποφάσεις- κίνητρα για ανακύκλωση.
Στην εισήγησή του ο ΕΔΣΝΑ ενημερώνει τα μέλη του, ότι «θα πρέπει να θεωρηθούν ότι παύουν να είναι σε ισχύ προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. και της ΕΕ ΕΔΣΝΑ» για μη χρέωση:
α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων,
β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών και
γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.
Ακόμη εισηγείται τη διαγραφή ακόμη μιας προγενέστερης απόφασης, με βάση την οποία τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε επιβληθεί σαν ποινή-κίνητρο ανακύκλωσης, τέλος ταφής 100 ευρώ/τόνο σε φορτία δημοτικών απορριμματοφόρων, που μετέφεραν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα ή μπάζα, πρακτική που καθιστούσε αδύνατη την εκτροπή των πράσινων απορριμμάτων από την ταφή.
Επίσης προτείνεται να μην ισχύσουν προγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ για μηδενική χρέωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του 2019.
Με αυτόν τον τρόπο περίπου 300.000 κυβικά μέτρα βιοαποβλήτων, που οι δήμοι υπολόγιζαν ότι δεν θα τους κοστίσει το παραμικρό ευρώ, τώρα θα τιμολογηθούν αναδρομικά σαν κοινό σκουπίδι με 49,67 ευρώ/τόνο, με τις όποιες εκπτώσεις να παραπέμπονται στο μέλλον.
Άλλη μια προγενέστερη απόφαση του ΕΔΣΝΑ που αφορά τα ιδιωτικά ΚΔΑΥ βαίνει προς διαγραφή, με βάση την οποία τα ΚΔΑΥ μπορούν να στέλνουν υπόλειμμα προς ταφή ποσοστό 30% των απορριμμάτων που διαχειρίζονται, με χρέωση του επιπλέον ποσοστού με 80 ευρώ/τόνο.
Ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδος) και τα ΚΔΑΥ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή και ακύρωση της απόφασης, ισχυριζόμενα ότι με αυτήν την τιμολόγηση θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή τους και έτσι θα παύσει η ανακύκλωση συσκευασιών στην Αττική.
Επικαλούμενος αυτήν τη δικαστική εκκρεμότητα (έχει οριστεί δικάσιμος για τις 17 Ιουνίου), ο ΕΔΣΝΑ σήμερα έρχεται να αναιρέσει την προαναφερθείσα απόφαση που ελήφθη το 2018 με αποτέλεσμα να επαναφέρει την τιμολογιακή πολιτική για τα ΚΔΑΥ, υπολογίζοντας το υπόλειμμά τους στο 52%, ανεβάζοντας το ποσοστό πέρα από το οποίο θα επιβάλλεται επιπλέον χρέωση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια εισήγηση που προφανώς επηρεάζει την τελική μορφή της τιμολογιακής πολιτικής στους δήμους.
Αν ισχύσουν αυτά τα μέτρα οι αυξήσεις δημοτικών τελών θα είναι εξοντωτικές ιδίως για τους πολίτες, που ανακυκλώνουν μέσω των δήμων τους.
Οι εξαγγελίες του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, για κήρυξη του 2020 σε «έτος ανακύκλωσης» και βεβαίως και για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, τίθενται «εν αμφιβόλω»!
Προβληματικός ήταν και ο τρόπος που επιχειρήθηκε η ψήφιση των διατάξεων αυτών στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, σε δια περιφοράς συνεδρίαση, όπου δηλαδή κλήθηκαν να ψηφίσουν μέσω e-mail, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Χαρακτηριστική ήταν η συνολική και έντονη αντίθεσή που εξέφρασαν όλοι οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, που συμμετείχαμε στην συνάντηση στο «Τεχνόπολις», κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Σαν Δήμος Ηλιούπολης, ποτέ δεν θα συναινέσουμε σε αυτήν την οικονομική αυτοχειρία και στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού μας, με τόσο εμφανώς άδικα μέτρα.
Μένουμε σταθεροί στη θέση μας, ότι οι Δήμοι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει και ειδικά μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούμε επιπλέον και με τις συγκεκριμένες αυτές αυξήσεις.
Ζητάμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι λεκτικές «αποσύρσεις» των αναδρομικών χρεώσεων ή γενικόλογες εκθέσεις ιδεών για την ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, καταθέτω συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος και καλώ όλους τους συναδέλφους, από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να το υπερψηφίσουν, ώστε να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της πολιτικής αυτής.
(Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποχωρούν οι κ.κ. Ψυρρόπουλος και Παπαδόπουλος)
Μετά από διαλογική συζήτηση που αναφέρεται στα πρακτικά,
Το Δημοτικό Συμβούλιο
αφού είδε τις διατάξεις των άρθρων 73, 74 και 75 του Ν. 3852/2010, του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.)
Ομόφωνα Αποφασίζει
Εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΣΔΝΑ...
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 136/2020 και είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο. (εδώ)