Η διατυμπανιζόμενη σωφροσύνη και ψυχραιμία στην εξωτερική πολιτική, αποθρασύνει τους «γειτόνους». Ίσως, και να εκλαμβάνουν την ψυχραιμία ως κωλοπροβολή για την εφαρμογή του «οθωμανικού δικαίου.»
Και για να προλάβω τους κουτοπόνηρους εξ υμών. Δεν είναι ζήτημα ανέξοδου πατριωτισμού. Αυτόν τον έχουν αναλάβει οι εξ υμών, πατριδέμποροι.
Και σεις οι Κυβερνήτες, αντί να μνημονεύεται τους «Αρματωλούς» και «Κλέφτες» μας, στους αμαρτωλούς και κλέφτες Ευρωπαίους, αντί να χτυπήσετε το χέρι στα ευρωπαϊκά «φόρα» και στη Γερμανίδα Μέρκελ, και τους σφουγγοκωλάριούς της, θυμίζοντάς τους τα γραπτά των Γερμανών φιλοσόφων: Γκαίτε, Σίλλερ, Νίτσε για τους Έλληνες. (τα παραθέτω στο τέλος του κειμένου), αποκαλείται θεσμούς τους τροϊκανούς και τους δήμιους του ΔΝΤ.
Πείτε μας λοιπόν γιατί πρέπει να μας εξουσιάζετε;
«Μια πατρίδα που ζημιώθη, διατιμήθη και όλο σ’ αυτό κατανταίνει» (Μακρυγιάννης), εξ αιτίας ανίκανων αρχόντων, των «αλιτηρίων (καταστροφέων) της πόλης» (Ζήνων ο Ελεάτης).
«Αλλά ακόμη και τώρα, ω ανόητοι, αλλάζοντας τρόπους χρησιμοποιείστε τους καλούς και πάλι.»[16]
Πού, η πολιτική;
Πού, η πολιτεία;
Μην περιμένετε την ιστορία, να «κρίνει τους ηγέτες», Κύριε Πρωθυπουργέ.
«Οι Έλληνες (οι Έλληνες!) να τον ακολουθούν,
μήτε να κρίνουν ή να συζητούν
μήτε να εκλέγουν πια, ν’ ακολουθούνε μόνο.»
(Κ. Καβάφης)
Έλληνα,
«Αν ξυπνήσεις,
μονομιάς, θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς»
(Κ. Βάρναλης)
της επικαιρικής ποίησης
ούτε της εύληπτης γραφής.
Να λοιπόν ένας στίχος
σημερινός, ευκολονόητος
«Καταραμένε Έλληνα. Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος. Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος. Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος. Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση… Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;
[…] Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί μου. Τους θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες της φράσεως και της γραμμής, καθώς και για τον ιδεώδη βίο τους.»Φρίντριχ Σίλλερ (FriedrichSchiller)
«Σε κάθε εποχή, οι διαδοχικοί πολιτισμοί προσπάθησαν με αγανάκτηση να αποσείσουν τον ζυγό των Ελλάνων, γιατί κάθε προσωπική δημιουργία, φαινομενικά, απόλυτα πρωτότυπη και ειλικρινά θαυμαζόμενη, φαινότανε δίπλα σ’ αυτούς, πως ξαφνικά έχανε το χρώμα και τη ζωή και γινότανε έκτρωμα αδέξιας μίμησης και γελοιογραία. Και κάθε στιγμή ξεσπάει ακόμα μία φορά η υπόκωφη οργή, η μαζεμένη στα τρίσβαθα της καρδιάς