Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε ο Βουλευτής Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης για να καταθέσει Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώντας την επίσπευση χρηματοδότησης του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού– ΣΠΑΥ, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος.
«Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ απαρτίζεται από έντεκα (11) όμορους Δήμους της Αττικής (Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου – Χολαργού και Αγίας Παρασκευής) και έχει ως στόχους την Προστασία και Αναγέννηση του Υμηττού προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση των στόχων του ο ΣΠΑΥ έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 7,6 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει μία σειρά έργων και δράσεων», αναφέρει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σπανάκης «τα έργα αυτά έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία, δεδομένου ότι γύρω από τον ορεινό όγκο του Υμηττού κατοικούν περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 10% του συνολικού Ελληνικού πληθυσμού. Η αναγέννηση του Υμηττού, θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών περιοχών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές».
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας, αναφέρει ότι στο σχέδιο του ΣΠΑΥ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1) Έργα θωράκισης του Υμηττού από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές (συντήρηση υποδομών αντιπυρικής προστασίας, συντήρηση δασικών δρόμων για την ασφαλέστερη πρόσβαση των Πυροσβεστικών, προμήθεια εξοπλισμού Δήμων, προμήθεια οχημάτων 4 Χ 4, δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων, ψηφιακή αποτύπωση του Υμηττού, τοποθέτηση θερμικών ανιχνευτών έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς, ηλεκτρονικές ταμπέλες στις Πύλες Εισόδου, ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας των υδατοδεξαμενών κ.α.)
2) Έργα αναβάθμισης και ανάδειξης του Υμηττού ως πνεύμονα πρασίνου (αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, προμήθεια δένδρων και θάμνων, δημιουργία πεζοπορικών, περιπατητικών, ορειβατικών και ποδηλατικών διαδρομών, προμήθεια οργάνων για εξοπλισμό χώρων άθλησης, διαμόρφωση Πυλών Εισόδου για κάθε Δήμο – Μέλος, ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.)
3) Δράσεις ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών (περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, συνδρομή και υποστήριξη Εθελοντικών Ομάδων με προμήθεια εξοπλισμού, ρουχισμού, ενημερωτικού υλικού κ.α.).
Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Χατζηδάκη:
· Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των έργων προς όφελος των κατοίκων των 11 Δήμων-Μελών και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου;
· Ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα υλοποίησης των έργων θωράκισης και προστασίας του Υμηττού, δεδομένης της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου;