Ηλιούπολη: ''Κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζόμενων του δήμου για την καθαριότητα των σχολείων''

Εντός των τειχών 29 Μαϊου 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας από κοινού με το γονεϊκό κίνημα και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ στο δήμο πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 29 Μάη στις 2.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Ηλιούπολης ο ΣΕΠΕ Ηλιούπολης «Μ.Παπαμαύρος», απαιτώντας τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και τη διασφάλιση των όρων ασφάλειας της υγείας μαθητών – γονιών και εκπαιδευτικών.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του δήμου και γονείς απαιτούν:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, που συνυπογράφει ο ΣΕΠΕ, αναφέρεται:

«Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.

Στα σχολεία του δήμου μας έχουν 23 συμβασιούχες καθαρίστριες στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και 19 στη Δευτεροβάθμια οι οποίες στην πλειοψηφία τους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια με μισθούς πείνας -αφού πληρώνονται με την αίθουσα- που ξεκινάνε από 170 ευρώ.

Οι 42 συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλιοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες, διάδρομοι κλπ. Επιπλέον δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ.).

Το Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας, όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.

Οι 42 εργαζόμενες συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου μας, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.

Τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων μας, που είναι και πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών».

πηγή 

Προβλήθηκε 729 φορές