Να θυμόμαστε τους νεκρούς αλλά οι ζωντανοί πρέπει να ζήσουν. (της Τούλας Πάντου)

Αρθρογραφία 17 Μαϊου 2020

Η πρόσφατη πρόταση από τον Δήμαρχο, σχετικά με  την παραχώρηση έκτασης  στο χώρο του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης,  για τη δημιουργία διαδημοτικού Νεκροταφείου (Αλίμου-Ηλιούπολης) εύλογα εγείρει πολλά ερωτηματικά .
 
Η Ηλιούπολη έχει καλύψει όλες τις ανάγκες της σε χρήση γης και κτίρια;
 
Η Δημοτική αρχή έχει χαρακτηρίσει και δεσμεύσει  δημόσια ακίνητα για τις ανάγκες του Δήμου;
 
Η Δημοτική αρχή έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του ΚΥΤ ;
 
   Έχει επανειλημμένα επισημανθεί  από δημοτικές παρατάξεις, από  φορείς, από κατοίκους, έχουν γίνει και αγώνες για την απομάκρυνσή του,  ότι στη γύρω και την ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ υπάρχει πληθώρα σχολικών κτηρίων, βρεφονηπιακών σταθμών, το Κολυμβητήριο , αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Εκεί  δραστηριοποιούνται πολλά, πάρα πολλά παιδιά!
 
Γιατί θα ‘πρεπε να ανταλλάξουμε  την  απομάκρυνσή του ΚΥΤ από την περιοχή, με την εγκατάσταση ενός Νεκροταφείου, όπου θα φιλοξενηθεί ένας άλλος Δήμος; 
 

 Γιατί να μην δημιουργήσουμε στο χώρο αυτό, στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού, ένα ελεύθερο πάρκο, για παράδειγμα; Χωρίς τσιμέντο, χωρίς μεταφορτώσεις απορριμμάτων και όλο το σκουπιδαριό . Ένα πάρκο πηγή οξυγόνου και ζωής, εναρμονισμένο με το βουνό μας, για τους ζωντανούς δημότες.
 
 
Έχουν τα κότσια, ο  Δήμαρχος και οι συμπορευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι  να διεκδικήσουν το χώρο, να παλέψουν για την απομάκρυνση του ΚΥΤ; Κι εμείς  οι δημότες, αν πεισθούμε έμπρακτα για τις καλές προθέσεις τους , μαζί τους. Να απομακρύνουμε  το επικίνδυνο για την υγεία ΚΥΤ, πριν να το γιγαντώσουν για τις ανάγκες του «Φαραωνικού» κατασκευάσματος στο Ελληνικό.
 
Για μας τους δημότες, η πείρα λέει ότι εχέγγυα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν  εκτός κι αν μας εκπλήξουν. Μόνοι μας πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσουμε από την καραντίνα του καναπέ, όπως παλιότερα, για να επιβάλουμε με τους αγώνες μας λύσεις.
 
Η Παράταξη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όποια ονόματα κι αν πήρε ή κι αν πάρει, διαχειρίζεται το Δήμο, τριάντα χρόνια τώρα, στο ίδιο μοτίβο! Με ένα μικρό διάλειμμα εξουσίας 4 χρόνων , του κ. Αναγνώστου (μία από τα ίδια και χειρότερα).
 

 Είκοσι έξι  χρόνια λοιπόν η ίδια δημοτική παράταξη, υπηρέτησε πιστά την αλλαγή φυσιογνωμίας της πόλης μας, προς το χειρότερο.  

 

 

    Λιγότερη Φύση, περισσότερο τσιμέντο.  Αυξανόμενη ανοχή στην αυθαιρεσία.

 
Δε νοιάστηκε να αποτρέψει  την παράνομη  οικοδόμηση στο βουνό. Δεν ξέρω κι αν την ανεχόταν ή την υπέθαλπε. Απόδειξη πρόσφατη, τα εγκαίνια στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και το άλλοτε γραφικό, παραμορφωμένο σήμερα,  εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
 
Τόσα χρόνια  αποδείχθηκε  ότι ήταν  εσκεμμένα ανεπαρκής η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών. Λιγότερες και ποιοτικά κατώτερες κοινωνικές υπηρεσίες,  άπλετος όμως ο χώρος για την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και την αυθαιρεσία. Και μόνο προβολή και διαφήμιση ενός ανύπαρκτου ουσιαστικά ωφέλιμου έργου.
 
Ο περιορισμός της ελεύθερης πρόσβασης  στους κοινόχρηστους  χώρους και η κακή συντήρησή τους  είναι πλέον παγιωμένη κατάσταση . Η εναρμόνιση της Δημοτικής Αρχής με τις επιταγές των κυβερνήσεων και  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαία της. Κι όσο για την τελευταία δεκαετία των Μνημονίων, τα πάνω κάτω.
 
Η πόλης μας, που τυχαίνει να είναι σε πολύ καλή τοποθεσία και με πολύ καλό μικροκλίμα, έχει εντούτοις  πολύ σημαντικά και επείγοντα προβλήματα να λύσει . Πρέπει να σταματήσει η κατρακύλα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ο Δήμος πρέπει να νοιαστεί  πρώτα από όλα για τους ζωντανούς. Νεκροταφείο ήδη έχουμε. Υπάρχει και το αποτεφρωτήριο για όσους το επιθυμούν.
 
Χρειάζονται άμεσα βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επανειλημμένα από το 2013 και παλιότερα,  έχει γίνει λόγος για την ανεπάρκειά τους, για την ανάγκη να κτιστούν νέα κτήρια. Κι η Δημοτική Αρχή  ακόμα παλεύει για την ολοκλήρωση του κτηρίου  στην Αριστογείτονος, που από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία (πριν 10 χρόνια) διαφήμιζε ο προηγούμενος Δήμαρχος .  Της ίδιας στην πραγματικότητα παράταξης με την τωρινή. Κι αν δεν απατώμαι ο σταθμός είχε προγραμματιστεί επί Δημαρχίας Κιντή. Μπορεί να κάνω και λάθος.
 
Χρειάζονται  άμεσα νηπιαγωγεία. Τη φετινή σχολική χρονιά,  που έληξε άδοξα, υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τη στέγαση των «περισσευούμενων» τετράχρονων νηπίων. Για σκέψου! Να μιλάμε για περισσευούμενα παιδιά! Τα καλύψαν «εική και ως έτυχε» και μάλλον θα χρυσοπληρώθηκε  η προσωρινή λύση , επειδή έγιναν όλα βιαστικά και πιεστικά, τελευταία στιγμή.  Κι όσο για τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία, αρκετά  από αυτά λειτουργούν σε ακατάλληλα κτήρια.
 
Χρειάζονται σχολικά κτήρια  για να αποσυμφορηθούν  τα υπάρχοντα και να καταργηθούν οι απαράδεκτες αίθουσες κοντέϊνερ,  που «πνίγουν» τα προαύλια των σχολικών μονάδων. Χρειάζονται χώροι υγιεινής στα σχολεία  επαρκείς και ασφαλείς για την υγεία των παιδιών.
 
Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των  σχολικών αιθουσών και των κτηρίων.
 
   Επανειλημμένα έχει επισημανθεί σε δημοτικά Συμβούλια, ότι δεν είναι δυνατόν σε σχολικές αίθουσες και χώρους να στεγάζονται, νομίζω με αδιαφάνεια,  «υμέτεροι;» εξωσχολικοί φορείς και δραστηριότητες, όπως στο συγκρότημα του  5ου Γυμνασίου , που συγχωνεύθηκε μνημονιακά με το 8ο Γυμνάσιο για να «περισσέψουν» αίθουσες, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, για να λιγοστέψουν  τα έξοδα.
 
Η λογική της συγκεκριμένης Δημοτικής παράταξης, ήταν ως τώρα, «άσε να δούμε τι θα γίνει με τον αριθμό των παιδιών και βλέπουμε για κτήρια και αίθουσες, νηπιαγωγεία , βρεφονηπιακούς…». Πόνταραν στην υπογεννητικότητα!
 
Μέχρι τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δεν είχαν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά τα κορίτσια, ανά ηλικιακή ομάδα, όπως χρειάζεται για έναν σοβαρό προγραμματισμό των απαιτούμενων σχολικών και προσχολικών χώρων.
   
Το ίδιο τυχοδιωκτικό σκεπτικό για όλα. Σε τι διαφέρει αυτή η λογική, από τη λογική της διαχείρισης του υγειονομικού συστήματος  της χώρας, στην τωρινή περίοδο του κορονοϊού;  Βλέποντας και κάνοντας!
 
Η λογική αυτή πρέπει να αλλάξει.
 
Η Ηλιούπολη χρειάζεται :
 
Αθλητικές εγκαταστάσεις. Και οι λίγες που υπάρχουν, φτιαγμένες πριν από την τριακονταετία, παραχωρούνται  σε ιδιώτες και συλλόγους. Οι δημότες απέξω, «επαίτες»  για λίγη άθληση και συνήθως πληρωμένη.
 
Χρειάζονται χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων.
 
Η Ηλιούπολη χρειάζεται  καλύτερη συγκοινωνία.
 
Χρειάζονται πνεύμονες  πρασίνου και όχι έργα τσιμέντου, όπως η πλατεία της Αγίας Μαύρας.
 
Η Ηλιούπολη χρειάζεται αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υγειονομικό εξοπλισμό. Η γύμνια του θα αποκαλυπτόταν περίτρανα , όπως και όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας , αν  δεν μας είχαν κλείσει μέσα, λόγω επιδημίας, και καλώς έκαναν,  έχοντας επίγνωση του πόσο εύθραυστο και ετοιμόρροπο είναι το ΕΣΥ.
 
Ας μην σπαταλούν  λοιπόν  τον πολύτιμο χρόνο τους οι δημοτικοί μας άρχοντες .
 
Ας ασχοληθούν  με τα προβλήματά μας. Γι’ αυτά τους έχουν εκλέξει οι δημότες (ένα σχετικά μικρό ποσοστό των Δημοτών, λόγω του εκλογικού νόμου και της αποχής).  
 
Την καυτή πατάτα  τη γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια που η παράταξή τους διαφεντεύει το Δήμο.
 
Κι εμείς, οι δημότες, τι κάνουμε; Θα μείνουμε άπραγοι, περιμένοντας μια καλή, αξιοπρεπή και ακριβοπληρωμένη κηδεία, στο νέο αναβαθμισμένο  πολυτελές Νεκροταφείο που μας υπόσχονται οι Δήμαρχοι Αλίμου και Ηλιούπολης;
 
Η Ζωή είναι μικρή. Έχουμε όλοι μας δικαίωμα να τη χαρούμε, όσο είμαστε ζωντανοί, όπως τη θέλουμε και όχι όπως τη θέλουν οι Νόμοι της Αγοράς και του Κέρδους, τα μικρά ή τα μεγάλα συμφέρονται, οι μικρές ή οι μεγάλες σκοπιμότητες.
 
Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό! Ας αντιδράσουμε  έμπρακτα και αποτελεσματικά!
 
Υ.Γ.  Δύο άρθρα, για το Νέο Νεκροταφείο της Γλυφάδας  είναι κατατοπιστικά για το τι μας επιφυλάσσει η πρόταση του Δημάρχου , αν υλοποιηθεί. (Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  06.11.2018,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ  ΒΗΜΑ 7/11/2018 )
 
Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα.
 
17/5/2020
 
Τούλα Πάντου
 
Μαθηματικός

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Προβλήθηκε 860 φορές