Η εικόνα με το σκίτσο της ζωγράφου και εκπαιδευτικού Βασιλικής Ηλιακοπούλου μέσα σε λίγες ώρες είχε γίνει viral, ενώ μέχρι και σήμερα η καλλιτέχνης εξακολουθεί να δέχεται εκατοντάδες μηνύματα θαυμασμού για το έργο, αλλά και την συνολική καλλιτεχνικής της ματιά απέναντι στην πανδημία.
Όπως αναφέρει η ζωγράφος και χαράκτρια στο newsit.gr όλα έγιναν ξαφνικά και μάλιστα από την μια στιγμή στην άλλη, καθώς τις ημέρες εκείνες απασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με τα έργα της επόμενης έκθεσης, που ετοιμάζει αφιερωμένη στους Έλληνες ποιητές: «Σκεφτόμουν με την επιστροφή μας στην κανονικότητα να κάνω μια έκθεση χαρακτικής και σχεδίου με τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όταν μια ξαδέλφη μου με πήρε τηλέφωνο και μου έβαλε την ιδέα. Συγκεκριμένα με ρώτησε πόσο καλά μπορώ να φτιάξω τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (;). Πείσμωσα εκείνη την στιγμή.
Από την άλλη ο σπουδαίος λοιμωξιολόγος μας, τον οποίο παρακολουθούσα με ενδιαφέρον με είχε συγκινήσει κιόλας με την στάση του, τον τρόπο που μιλάει, το πως συγκινείται, η ευαισθησία του» εξηγεί η σπουδαίας καλλιτέχνης και προσθέτει: «Ήταν εννέα το βράδυ όταν κλείσαμε το τηλέφωνο και με μανία ξεκίνησα να σκιτσάρω. Το ίδιο βράδυ το ανάρτησα στη σελίδα μου στο facebook και μάλιστα χωρίς την υπογραφή μου. Μετά λύπης μου την επόμενη μέρα και μετά το ντόρο που έγινε με το σκίτσο, το οποίο αμέσως έγινε viral, διαπίστωσα πως κάποιοι συνάδελφοι μου προσπάθησαν να το περάσουν για δική τους δημιουργία. Έφτασα στο σημείο να τους απειλήσω νομικά».
Η αγάπη του κόσμου, τα μηνύματα και ο θαυμασμός στην δουλειά της έγιναν η αιτία ώστε η Βασιλική Ηλιακοπούλου να εγκαταλείψει για λίγο το όνειρο της επόμενης έκθεσης και να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το θέμα της πανδημίας που εξακολουθεί να ταλανίζει τον πλανήτη: «Έτσι ξεκίνησε η ιστορία αυτή. Μετά πάλι η ίδια ξαδέλφη μου, μου λέει δεν φτιάχνεις την γιατρό Ματίνα Παγώνη. Την έφτιαξα και η ίδια ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που έχουμε κλείσει από τώρα ραντεβού να βρεθούμε μόλις λήξη η πανδημία. Αυτή ήταν μόνο η αρχή γιατί τα υπόλοιπα σκίτσα μετά ήρθαν σχεδόν από μόνα τους.
Ξεκίνησα να παρακολουθώ και να ακούω τα πάντα. Ήθελα να ξεκινήσω κι εγώ από την δίκη μου τέχνη να ξετυλίγω το κουβάρι της πανδημίας. Ήταν και τα μηνύματα του κόσμου που με ρωτούσε πότε θα αναρτήσω κάποιο καινούργιο σκίτσο. Δεν ήθελα και πολύ να παρασυρθώ. Έτσι άκουγα τους καθηγητές, τον κ. Τσιόδρα, όσα διαδραματίζονταν στα νοσοκομεία είχα και μια εμπειρία με την υγεία μου την περσινή περίοδο, που σημαίνει πως είχα πολλές εικόνες. Εκεί άρχισα να ζητάω φωτογραφίες από νοσοκομεία, συγκλονιστικές στιγμές από γιατρούς και νοσηλευτές, τα πάντα».
Εκτός όπως από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που όλες αυτές τις εβδομάδες δίνουν την ψυχή τους στον αγώνα με τον κορονοϊό η Βασιλική Ηλιάκοπουλου είναι συγκινημένη και από την μάχη που δίνουν καθημερινά κι άλλες ομάδες επαγγελματιών τους οποίους επίσης σκέφτεται αν ευχαριστήσει με τον δικό της καλλιτεχνικό τρόπο: «Αργότερα σκέφτομαι μέσα από τα σκίτσα να πω το δικό μου ευχαριστώ στα παιδιά των σούπερ μάρκετ, τους αστυνομικούς. Στόχο μου είναι να συμπεριλάβω στην κατηγορία αυτή όλους εκείνους που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή» λέει και αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της δουλειάς της.
«Προσπαθώ να δώσω ψυχή, πνοή στην εικόνα μου. Θεωρώ πως καταφέρνω να πιάσω το συναίσθημα. Ο Σωτήρη Τσιόδρας έτσι όπως τον βλέπουμε, είναι ξεκάθαρο πως είναι ένας άκρως συναισθηματικός και ευαίσθητος άνθρωπός, αυτό πρέπει πάση θυσία να αποτυπωθεί στο χαρτί. Το πως μπορεί να είναι στο σπίτι του δεν με αφορά, παρά μόνο αυτό που βλέπω εγώ ως καλλιτέχνης. Έχω δουλέψει αρκετά για να φτάσω στο σημείο αυτό δεν είναι κάτι απλό. Ακόμα και στην θάλασσα όταν πηγαίνω με βλέπεις με μολύβια και μπλοκ. Θέλει συνεχής εξάσκηση και αγάπη. Κάθε πορτραίτο θα μου πάρει δυο και τρεις ώρες».
Με το τέλος της πανδημίας μόνο μια σκέψη περνά από το μυαλό της την εύχεται να καταφέρει να την πραγματοποιήσει: «Θα ήθελα ο κόσμος να δει αυτή την δουλειά από κοντά. Δεν σκέφτομαι να κάνω μια έκθεση για να βγάλω χρήματα. Τα έργα αυτά είναι ιερά, δεν φτιάχτηκαν για μένα, γι αυτό και αν γίνει ποτέ κάποια έκθεση, αν πουληθούν, τα χρήματα θα δοθούν υπέρ κάποιου σκοπού. Είτε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, είτε για αγορά υγειονομικού εξοπλισμού. Θα δούμε, ας βγούμε με το καλό από αυτή την ιστορία και όλα θα προγραμματιστούν».
Την αγάπη της για την ζωγραφική η εκπαιδευτικός με ένα μαγικό τρόπο έχει καταφέρει να την μεταλαμπαδεύσει τόσο στους μαθητές της όσο και στα τέσσερα εγγόνια της «Αγαπώ την ζωγραφική, αγαπώ την τέχνη, αγαπώ τους μαθητές μου και χαίρομαι όταν τους βλέπω να εξελίσσονται. Μεγάλα ταλέντα στην ζωγραφική είναι και τα εγγόνια μου ο Κωνσταντίνος, η Κωνσταντίνα, ο Αλέξανδρος και ο Βασίλης, τα οποία ενώ φαίνεται πως έχουν μια καλλιτεχνική φλέβα, ωστόσο φοβάμαι πως εξαιτίας της εποχής που ζούμε θα ξεφύγουν».
Γεννημένη καλλιτέχνης
Η Βασιλική Ηλιακοπούλου από το 1992 ασχολείται με την εκπαίδευση. Το 1996 διορίστηκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων. Έχει διδάξει σε μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης ελεύθερο και γραμμικό, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με άριστα αποτελέσματα. Επίσης έχει διδάξει σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Έχει πλήθος κριτικών σε εφημερίδες, περιοδικά ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ως φοιτήτρια αριστούχος του τμήματος ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ συμμετείχε στην έκθεση φοιτητών στην Γρανάδα Ισπανίας.
Ζωγραφικοί πίνακές της έχουν προβληθεί από τηλεοπτικές σειρές. Έργα της εκτίθενται σε μουσεία, στο Δήμο Ηλιούπολης, στο μουσείο της Σαντορίνης, στο κολυμβητήριο της Ηλιούπολης ιδιωτικές συλλογές, ιδιωτικές σχολές και κολλέγια όπως Δομή, New York και σε φαρμακευτικές εταιρείες.
www.newsit.gr