O άλλοτε γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής και της Ηλιούπολης, μόνιμος κάτοικος της αμερικανικής μεγαλούπολης τα τελευταία χρόνια και ιδιοκτήτης εστιατορίων, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει η μεγαλύτερη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών την «επίσκεψη» του ιού, καθώς και τις θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο περίφημο (ξακουστό ανά τον κόσμο) «New York by night».
Όταν ο Φρανκ Σινάτρα τραγουδούσε πριν από μερικές δεκαετίες για τη Νέα Υόρκη και την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, ασφαλώς και δεν φανταζόταν ποτέ αυτό που θα ζήσει (εν έτει 2020) η αγαπημένη του «New York, New York».
H..επίσκεψη του κορωνοϊού δεν κάνει διακρίσεις. Πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφήνοντας το αποτύπωμά του (και) στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ.
Η καθημερινότητα έχει αλλάξει άρδην και η περίφημη πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, ερημώνει τα βράδια με τους κατοίκους να παραμένουν ερμητικά κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Το SDNA επικοινώνησε με έναν εκ των πολλών Ελλήνων μόνιμων κατοίκων Νέας Υόρκης.
Ο Πέτρος Σταθάκης με προϋπηρεσία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου ως άλλοτε γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής και της Ηλιούπολης και νυν ιδιοκτήτης εστιατορίων, περιγράφει τις τεράστιες και θεαματικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα ο κορωνοϊός και αναβιώνουν (ως ένα βαθμό) στιγμές δίδυμων πύργων σε ό,τι αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων και την παραμονή των κατοίκων στις οικίες τους.
«Αυτή την στιγμή που μιλάμε στη Νέα Υόρκη είμαστε ημερολογιακά πίσω σε σχέση με το τάιμινγκ των αυστηρών μέτρων που πάρθηκαν στην Ελλάδα.
Η Νέα Υόρκη είναι η πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα με βάσει την τελευταία ενημέρωση του κυβερνήτη.
Έχουν κατεβάσει ρολά εστιατόρια, σχολεία, καφετέριες, γυμναστήρια ενώ οι εταιρείες δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό. Δουλεύουν κανονικά σούπερ μάρκερ και φαρμακεία.
Οι κάτοικοι της πόλης κάθε μέρα γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι, ενώ ελάχιστοι πλέον κινούνται στους δρόμους χωρίς να φορούν μάσκες. Η κυκλοφορία στους δρόμους κάθε μέρα και μειώνεται και μόλις πέσει το σκοτάδι η πόλη ερημώνει. Το σκηνικό τη νύχτα είναι τρομακτικό για μια τέτοια μεγαλούπολη...» αναφέρει αρχικά ο Πέτρος Σταθάκης και κάνει λόγο για αναβίωση στιγμών από τον εφιάλτη των δίδυμων πύργων.
«Σίγουρα είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις, ωστόσο οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν αποδείξει πως είναι δυνατοί. Έχουν περάσει την ιστορία με τους δίδυμους πύργους και την τότε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
Για μένα που έζησα από κοντά και το χτύπημα των δίδυμων πύργων, ο κορωνοϊός και όσο προκάλεσε στην καθημερινότητα, αναβιώνει ως ένα βαθμό στιγμές που έζησε η πόλη με τους δίδυμους πύργους.
Σε κάτι τέτοιες εξαιρετικά δύσκολες στιγμές το μόνο καλό μέσα σε εισαγωγικά, είναι πως τουλάχιστον εδώ ξέρουμε πως την επόμενη μέρα κι όποτε τελειώσει όλο αυτό η πόλη θα σηκωθεί ξανά από οικονομικής άποψης στα πόδια της.
Δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω ένα περισταστικό.. Ένας φίλος μου έχει γυμναστήριο και… πάγωσε όλες τις συνδρομές από την στιγμή που το έκλεισε λόγω κορωνοϊού και των μέτρων που πάρθηκαν.
Κάποιοι πελάτες του έστειλαν email και του ζήτησαν να μην… παγώσουν τις συνδρομές τους.
Ο φίλος μου τους ευχαρίστησε και τους μετέφερε πως όσοι δεν παγώσουν τις συνδρομές, τα χρήματα θα πάνε στο προσωπικό. Τις επόμενες 24 ώρες 125 συνολικά πελάτες δεν πάγωσαν τις συνδρομές τους.
Η Νέα Υόρκη είναι δοκιμασμένη οικονομικά και θα σταθεί ξανά όρθια. Σίγουρα πάντως η επόμενη μέρα για όλους μας δεν θα είναι ίδια και μιλάω κυριίως εργασιακά».
Για την ενημέρωσή του σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων σημειώνει:
«Μπορεί να μην ζω στην Ελλάδα, τόσο εγώ όμως, όσο κι οι υπόλοιποι Έλληνες της Νέας Υόρκης παρακολουθούμε καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε εγκαίρως και έλαβε σωστές αποφάσεις – μέτρα. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πειθαρχήσει σε αυτά και να ακούει τους ειδικούς. Και το λέω αυτό διότι βλέπω πως πολλοί είναι αυτοί που δεν το΄χουν πάρει στα σοβαρά.
Αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία ποιος είσαι, τι είσαι. Το κύμα του κορωνοϊού τους παίρνει όλους. Πλούσιους κι φτωχούς. Η σκέψη μας είναι στην Ελλάδα σε γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και σε όλους εκείνους τους ένστολους που βρίσκονται στα νησιά και στα σύνορά μας».