Αυρήλιος Βαρκάδος: Ένας άγνωστος ήρωας κατά των Γερμανών από την Ηλιούπολη. (Του Περικλή Καπετανόπουλου)

Αρθρογραφία 13 Φεβρουαρίου 2020

Του Περικλή Καπετανόπουλου
δημοσιογράφου-ιστορικού

Ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη, από τους Γερμανούς, Ευρώπη έγινε στο εργοστάσιο του Μαλτσινιώτη στη προσφυγική συνοικία του Υμηττού.

Με αυτοθυσία και ηρωισμό, μια ομάδα μελών του Εργατικού Ε.Α.Μ, που εργάζονταν στο εργοστάσιο, κατέστρεφε επί δυο ολόκληρα χρόνια τους κινητήρες γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών, που έρχονταν στο εργοστάσιο για επισκευή.

Οι Έλληνες πατριώτες κατέστρεφαν τους κινητήρες με πολύ έξυπνο τρόπο, αφού μετά την επισκευή και την δοκιμή, κατάφερναν και έριχναν ρινίσματα σιδήρου και μολύβδου μέσα στην μηχανή.

Έτσι όταν ο κινητήρας λειτουργούσε και το αεροπλάνο ήταν στο αέρα, μετά από κάποια ώρα η μηχανή σταματούσε και το αεροπλάνο καρφωνόταν στο έδαφος. Mε αυτό τον τρόπο καταστράφηκαν 65 γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής και η γερμανική πολεμική μηχανή απώλεσε ισάριθμούς έμπειρους πιλότους.

Κάποια στιγμή τυχαία, οι Γερμανοί ανακάλυψαν τι συνέβαινε και συνέλαβαν την ομάδα του Εργατικού ΕΑΜ.

Το γερμανικό στρατοδικείο συνεδρίασε στις 5 Φεβρουαρίου 1943 μέσα στο εργοστάσιο, όπου συγκέντρωσαν όλο το προσωπικό για να το τρομοκρατήσουν και να λυγίσουν την θέληση τους να μιμηθούν μελλοντικά τους πέντε ήρωες εργάτες.

Η απόφαση του γερμανικού στρατοδικείου ανέφερε: «Δι΄αποφάσεως του παρά τω Γερμανώ Στρατιωτικώ Διοικητή της Νοτίου Ελλάδος Στρατοδικείου, καταδικάστηκαν την 5ην Φεβρουαρίου 1943 εν συνεδριάσει διεξαχθείση παρουσία ολοκλήρου του προσωπικού ενός γερμανικού στρατιωτικού εργοστασίου εν Αθήναις εις θάνατον, Έλληνες εργάται λόγω σαμποτάζ βαρείας μορφής επί αεροπορικών κινητήρων…»

Οι καταδικασθέντες σε θάνατο πατριώτες του ΕΕΑΜ εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα, 6 Φεβρουαρίου στην Καισαριανή :

1.Βαρκάδος Αυρήλιος 26 ετών, μέλος του ΚΚΕ, κάτοικος Ηλιούπολης.

2.Αλεβιζάκης Ηλίας 21 ετών, από τον Νέο Κόσμο.

3.Ιωαννίδης Βασίλης 21 ετών, μέλος του ΚΚΕ, από τον Υμηττό.

4.Κουτρουλάκης Μανώλης 15 ετών.

5.Οικονομίδης Δημήτριος 20 ετών.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης υπάρχει σχετικά αναφορά στο γεγονός, καθώς και η μετά θάνατον απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Ηλία Αλεβιζάκη.

Όσοι έχουν φωτογραφίες των πέντε ηρώων ας επικοινωνήσουν με την «Σελίδα» προκειμένου να συγκροτηθεί πληρέστερος φάκελος για την γεμάτη αυτοθυσία πράξη τους, που ουσιαστικά παραμένει άγνωστη το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στην νεολαία.

πηγή 

Προβλήθηκε 1317 φορές