Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: ''Έρευνα για την δράση Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην Ελλάδα (1941-1944)''

Εντός των τειχών 11 Φεβρουαρίου 2020

To Μουσείο Εθνικής Αντίστασης επισκέφτηκαν, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, δυο ερευνήτριες των γεγονότων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από την μακρινή Αυστραλία.

Οι κυρίες M 'Quinn και Εdwards, εκτός των άλλων συλλογών, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μοναδικές χειρόγραφες εφημερίδες που υπάρχουν στο Μουσείο και έχουν γραφεί - σκιτσαριστεί με πενάκι, από τους Έλληνες αντιφασίστες στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους, που οι Εγγλέζοι έκλεισαν στα "σύρματα" στην αφρικανική έρημο.

Στις εφημερίδες υπάρχουν ποιήματα του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ, τα οποία έγραφε ο ίδιος, ως κρατούμενος των Εγγλέζων στην Ασμάρα.

Περίπου 20.000 οπλίτες και αξιωματικοί του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, επί συνόλου 30.000, κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ερήμους της Λιβύης και της Ερυθραίας και υπέστησαν πλήθος βασανιστηρίων για να καμφθεί το ηθικό τους, να υποχωρήσουν και να προδώσουν τα ιδανικά τους.

Το έγκλημα που είχαν διαπράξει ήταν ότι ζητούσαν την εθνική ενότητα και τον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης με βάση την Προσωρινή Επιτροπή Εθνικής Απέλευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

Παραθέτουμε όλο το ψήφισμα που παρέδωσε Επιτροπή των Ελλήνων στρατιωτών στον πρωθυπουργό Εμ.Τσουδερό στις 31 Μαρτίου 1941 :

«Η ημετέρα Επιτροπή διερμηνεύουσα τέλος την θέλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής, την απορρέουσαν εξ αυτής ταύτης της θελήσεως όλων των Δυνάμεων του Έθνους, προσκαλεί την Βασιλικήν Κυβέρνησιν Καΐρου και τους αποτελούντας αυτήν Υπουργούς όπως αιρόμενοι εις το ύψος των Εθνικών αναγκών, συντελέσωσι, εντός του ταχυτάτου δυνατού χρονικού ορίου, εις ενοποίησιν των Εθνικών Δυνάμεων και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως αντιπροσωπευούσης τον αγωνιζόμενον λαόν, με βάσιν την Πολιτικήν Επιτροπήν Εθνικής Απελευθερώσεως "ΠΕΕΑ" και μη θελήσωσι να φέρωσι τας βαρυτάτας ευθύνας του εμφυλίου σπαραγμού.

Το παρόν δεν αποτελεί μόνον έκκλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων προς υμάς, αλλά συγχρόνως και τον χωρισμόν των ευθυνών εις τυχόν ασύμφορον ενέργειάν σας».

Οι ερευνήτριες ζήτησαν την συνδρομή του Μουσείου στην έρευνα που διεξάγουν σχετικά με την παρουσία Αυστραλών και Νεοζηλανδων στρατιωτικών στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Πρωί : Δευτέρα έως Παρασκευή : 09:00 – 14:00

Απόγευμα : Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη : 18:00-20:00

Σαββάτο και Κυριακή : 10:00-14:00

Για ξενάγηση θα προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία.

Κατόπιν συνεννόησης με τον ιστορικό του Μουσείου, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία στην Ηλιούπολη και την Αθήνα.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Ε-mail: [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210-9901400
Διεύθυνση: Μ.Αντύπα και Σ.Βενιζέλου
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη

Η πρώτη φωτογραφία: Έλληνες στρατιώτες φυλακισμένοι στην έρημο από τους Εγγλέζους.

Προβλήθηκε 612 φορές