Σπύρος Χαλβατζής
«Εχουν ειπωθεί πάρα πολλά σχετικά με το θέμα τα τελευταία χρόνια. Συγκροτήθηκαν επιτροπές και στη Βουλή και άλλες από οργανώσεις και κινήσεις.
΄Εγιναν παρεμβάσεις και από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και εδώ και στο Ευρωκοινοβούλιο. Καμιά απάντηση, αλλά και καμιά στήριξη του αιτήματος από τα κόμματα που είναι στην Ευρωβουλή, εκτός από το ΚΚΕ και τον κ. Νότη Μαριά.
Να σημειώσουμε ότι, κάθε φορά που έρχονταν το θέμα στην Ελληνική βουλή, όλοι οι υπουργοί των εξωτερικών, έδιναν την ίδια απάντηση. Οτι, δηλαδή, το θέμα είναι ανοιχτό.
Ωστόσο, αυτό που είναι το κύριο αφορά στο γεγονός, ότι, καμιά ελληνική κυβέρνηση ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα και δεν διεκδίκησε τα Ελληνικά δίκαια και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Δεν διεκδίκησε αυτά που οφείλει το Γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα. Και οφείλει το Γερμανικό κράτος πολλά και εντελώς συγκεκριμένα.
Πρώτον, οφείλει, είναι το υποχρεωτικό, αναγκαστικό δάνειο, που πήραν οι δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανικής κατοχής.
Δεύτερον, Οφείλει γιατί οι χιτλερικές ορδές λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας. Δρόμους, λιμάνια αεροδρόμια, εργοστάσια, γεφύρια κ.ά.
Τρίτον, οφείλει γιατί με τις θηριωδίες τους δολοφόνησαν χιλιάδες Ελληνες πολίτες άντρες, γυναίκες και μωρά παιδιά. Εφτασαν στα ολοκαυτώματα πόλεων, χωριών και τόπων θυσίας.
Και τελευταία, η επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, που είναι η επίσημη πολιτική της Ε.Ε, συνιστά μέγα κίνδυνο. Αλλαξαν λ.χ. την ημέρα της Νίκης, της συντριβής του φασισμού, Ναζισμού, την 9η Μαϊου 1945 και την αντικατέστησαν ως ημέρα της Ευρώπης.
Καθηγητές αμερικάνικων πανεπιστημίων, με Ελληνικά ονοματεπώνυμα, που έχουν μόνιμο στασίδι σε ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ αρθρογραφούν και υποστηρίζουν ότι δεν φταίνε οι ναζιστές κατακτητές για τα εγκλήματά τους, αλλά φταίει η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, των κομμουνιστών. Αυτή η δράση οδηγούσε τους ναζιστές στα μπλόκα, στα εγκλήματα, στις δολοφονίες ανθρώπων, στην καταστροφή των υποδομών.
Τέταρτον, οφείλει να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έκλεψαν από τα Μουσεία και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Να θυμηθούμε ότι πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα
-Το 1959 έγιναν κάποιες κινήσεις για τη ρύθμιση αυτών των υποχρεώσεων του Γερμανικού κράτους χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
-Το 1961 υπήρξε άλλη μια αναφορά στο πρόβλημα, χωρίς η τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνστ. Καραμανλή να προχωρήσει στις διαδικασίες διεκδίκησης
-Το 1991 ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο αυτές οι διεκδικήσεις, απαιτήσεις ύστερα από ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ.
-Το 1993 που ήταν μια κρίσιμη χρονιά άνοιξε ξανά το θέμα και η Πολωνία, καθώς και κάποιες άλλες χώρες πήραν πρακτικά μέτρα για τις διεκδικήσεις τους και έλαβαν ένα μέρος των απαιτήσεών τους από το Γερμανικό κράτος.
Διαχρονικά, λοιπόν, όλες οι κυβερνήσεις, μονοκομματικές, δικομματικές, είτε τρικομματικές δεν έπραξαν τα δέοντα. Δεν διεκδίκησαν όλα αυτά που είναι ΑΠΑΙΤΗΤΑ.
ΝΑΙ, από τη μεριά των Ελληνικών κυβερνήσεων δεν έγινε καμιά συγκεκριμένη προσπάθεια, για τη διεκδίκηση αυτών που οφείλει η Γερμανία.
Αυτή, δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια πολλές υποσχέσεις από επίσημα χείλη. Ακόμα και πολλές κορώνες ακούστηκαν.
Το ΚΥΡΙΟ είναι ότι ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Εδώ και 74 από τη συντριβή του Ναζισμού. Από τότε, δηλαδή, που η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη και του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, εδώ στην πατρίδα μας, με την καθοριστική συμβολή και θυσία του Κόκκινου Στρατού, καρφώθηκε στο Ράϊχσταγκ η Κόκκινη σημαία.
Τώρα, γίνονται συναντήσεις, πραγματοποιούνται Ημερίδες, γίνονται ομιλίες, ξοδεύονται ώρες και γράφονται σελίδες επί σελίδων.
Ακούστηκαν κατά καιρούς και στα πλαίσια της Ελληνικής βουλής προτάσεις. Να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα. Να πάμε στα κοινοβούλια των χωρών που σχετίζονται με το πρόβλημα, να μιλήσουμε με προέδρους άλλων κοινοβουλίων, να κάνουμε και άλλους κοινωνούς των απαιτήσεών μας.
Το πρόβλημα δεν θα το λύσουν ούτε οι Επιτροπές, ούτε γενικά και αόριστα τα κοινοβούλια. ΄Οποιος δεν θέλει να προχωρήσει πρακτικά και συγκεκριμένα, μπορεί να συγκροτεί Επιτροπές και να συζητά.
Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Σήμερα, στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Η κυβέρνηση πρέπει, είναι υποχρεωμένη, όπως άλλωστε, ήταν υποχρεωμένες και ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα, δεν προχώρησαν πρακτικά και συγκεκριμένα. Σήμερα η κυβέρνηση να πάρει την ανάλογη πρωτοβουλία και να προχωρήσει.
Το πρόβλημα θα μπει στις ράγες του από τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το συγκεκριμένο φάκελλο των απαιτήσεών μας προς το Γερμανικό κράτος.
Ολα τα άλλα απλά θα συντηρούν μια συζήτηση που θα είναι ατέρμονη, χωρίς καμιά προοπτική ικανοποίησης των απαιτητών διεκδικήσεων της Ελλάδας.
Και οι Ελληνικές διεκδικήσεις είναι απαιτητές.
Ο ΣΦΕΑ, όλοι οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές δεν μένουν μακρυά. Συνεχίζουν να διεκδικούν όλα όσα δικαιούται η χώρα μας από το Γερμανικό κράτος»