Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Eπιχείρηση Γοργοπόταμος» - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης - Ηλιούπολη

Εντός των τειχών 27 Νοεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Eπιχείρηση Γοργοπόταμος»

Τι κοινό έχει το πιάνο της Ηρώς Κωσταντοπούλου με την συσκευή του πολύγραφου;

Οι γελοιογραφίες της Κατοχής πώς συνδέονται με τα οχυρά Ρούπελ;

Γιατί εκπέμπεται η λέξη «σαμποτάζ» με σήματα μορς από τον ασύρματο που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες;

Πώς ένα ραδιόφωνο με την σφραγίδα της γερμανικής λογοκρισίας μπορεί να σχετίζεται με το σήμερα;

Η 25η Νοεμβρίου είναι μία σημαντική μέρα, γιατί όμως; Με τόσες γιορτές και επετείους έχουμε μπερδευτεί. Τι έγινε σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια;

Οι μαθητές της Α' τάξης (Α3 και Α4) του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης είχαν την δυνατότητα να προβληματιστούν και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη ερχόμενοι σε επαφή με τα εκθέματα του Μουσείου.

Μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού ανακάλυψης και κωδικοποιημένων μηνυμάτων ενημερώθηκαν σχετικά με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, ενός από τα σημαντικότερα σαμποτάζ σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τους μαθητές συνόδευαν, ο λυκειάρχης-κοινωνιολόγος Φώτης Χρυσουλάκης, και οι καθηγήτριες Παναγιώτα Λεκατσά και Αρετή Αντωνίου.

 

Γι΄ αυτό τον λόγο, η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, από το 1982 (νόμος 1582/82)

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελήθηκε η μουσειολόγος – μουσειοπαιδαγωγός Δώρα Τσίπρα, φίλη του Μουσείου και κάτοικος Ηλιούπολης.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετείχαν και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Μουσείου, Αλέξανδρος Σταυριανέας και Κατερίνα Χαλίδη.

 

  

Περικλής Καπετανόπουλος

Δημοσιογράφος-Ιστορικός 

Προβλήθηκε 1380 φορές