Ο Προφήτης Ηλίας από την δεκαετία του ’50 μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα παραδοσιακό ξωκλήσι στον δασικό χώρο του Υμηττού, πάνω από την Ηλιούπολη.
Στις αναμνήσεις των παλιώτερων κατοίκων, συνδέεται με τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, με τις σχολικές εκδρομές και τα πρώτα ραντεβουδάκια.
Τη δεκαετία του ’80 χτίστηκε αυθαίρετα από την τότε δημοτική αρχή δίπλα στον Προφήτη Ηλία ένα μικρό «αναψυκτήριο», απ’ όπου οι Ηλιουπολίτες μπορούσαν να πίνουν τον καφέ τους αγναντέυοντας την θάλασσα ή τη δύση του ήλιου.
Τα χρόνια πέρασαν και η επόμενη δημοτική αρχή θεώρησε σκόπιμο να επεκτείνει (επίσης αυθαίρετα) το αναψυκτήριο και να το εντάξει σε μια «Δημοτική Επιχείρηση», παραχωρώντας την διαχείρησή του σε κάποιους ιδιώτες. Λίγα χρόνια αργότερα, η «Δημοτική Επιχείρηση» έκλεισε και μαζί της έκλεισε και το αναψυκτήριο .
Την τρέχουσα δεκαετία επικρατεί μια νέα κατασταση: Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γίνονται κάποιες μικροανακαινίσεις και εμφανίζεται ο παππάς Στυλιανός Καρπαθίου.
Παράλληλα, αν και υπάρχουν δύο ενοριακές εκκλησίες δεξιά και αριστερά, οι Αγ. Ανάργυροι και η Αγ. Μαύρα (με τους συστεγαζόμενους αγίους), το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο γαμήλιων τελετών, βαπτίσεων, ομιλιών και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων.
Παράλληλα, αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέες ανάγκες μαζικής πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων, με συνέπεια την δημιουργία ενός παράνομου αυτοσχέδιου πάρκιν στον δασικό χώρο του Υμηττού.
Ακόμη, αυτή η νέα κατάσταση, οδηγεί στην κατάργηση της απαγορευτικής μπάρας διέλευσης αυτοκινήτων που υπήρχε στην είσοδο του υπάρχοντος δρόμου, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
Μ’αυτά και μ’αυτά, φτάνουμε στις παραμονές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, όπου ο τότε δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος ανακαινίζει το αυθαίρετο πρώην «δημοτικό αναψυκτήριο» και το εγκαινιάζει ως «Περιβαλλοντικό Κέντρο», το οποίο σχεδιάζει να λειτουργήσει σε συνεργασία με την εκκλησία.
Πρόσφατα, από δημοσιογραφικές πληροφορίες έγινε γνωστό ότι στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία γίνονται οικοδομικές εργασίες ανασύστασης και επέκτασης.
Ουσιαστικά χτίζεται μια καινούργια εκκλησία, ενώ προς το παρόν διατηρείται εσωτερικά και το ξωκλήσι.
Μετά τις αντιδράσεις κάποιων πολιτών, το δασαρχείο παρενέβει και επέβαλε άρση οικοδομικών εργασιών.
Διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τότε εργασίες δεν είχαν καμμιά νόμιμη αδειοδότηση, παρ’όλους τος ισχυρισμούς του παππα- Στυλιανού.
Οπότε τίθενται τα ερωτήματα:
• Γιατί δεν παρενέβει νωρίτερα το Δασαρχείο; Γιατί δεν εφάρμοσε στην προκειμένη περίπτωση τον νόμο περί ανέγερσης αυθαιρέτου σε δασικό χώρο;
• Γιατί η δημοτική αρχή Ηλιούπολης, οι Δημοτικές παρατάξεις ανέχθηκαν την παρανομία τόσο για τον Προφήτη Ηλία όσο και για το λεγόμενο «Περιβαλλοντικό Κέντρο»;
Η αυθαιρεσία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία , αλλά και γενικώτερα στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
27.10.2019