ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ (10/2013 - σελίδες 336 - 18+)
Λίγα λόγια
Είναι η εθνική μας βωμολοχία αλλά έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνει μαλάκας;
Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, κι ας βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με ανθρώπους που ανταποκρίνονται σ’ αυτήν ακριβώς την περιγραφή. Εδώ που τα λέμε, όσο κι αν προσπαθεί κανείς να τους αποφύγει, οι μαλάκες βρίσκονται παντού – στο δρόμο, στο γραφείο, στη δημόσια ζωή, καμιά φορά και στο σπίτι μας. Για να τους αντιμετωπίσεις απαιτείται τεράστια προσπάθεια και το κόστος είναι συνήθως βαρύ, κυρίως διότι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.
Επομένως, για να αντιμετωπίσεις ένα μαλάκα χρειάζεται να τον καταλάβεις.
Αυτή τη στρατηγική προτείνει το συγκεκριμένο βιβλίο, ακολουθώντας τα ίχνη του Μακιαβέλι. Μας προσφέρει, επιτέλους, τους κώδικες για να καταλάβουμε πώς και γιατί μας δίνουν τόσο πολύ στα νεύρα οι μαλάκες∙ και εξηγεί γιατί αυτοί οι τύποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας, ειδικά στη σύγχρονη εποχή ακμής του ναρκισσισμού, του ατομικισμού και του αχαλίνωτου καπιταλισμού.
Η μελέτη του Άαρον Τζέιμς μας υπενθυμίζει τι αξίζει και τι χρειάζεται να υπερασπιστούμε απέναντι στους μαλάκες και, εκτός από ένα άκρως διασκεδαστικό ανάγνωσμα, αποτελεί ένα υπαρξιακά πολύτιμο και αναγκαίο εγχειρίδιο, ειδικά στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης.
…και δυο λόγια από τον συγγραφέα
Γιατί οι μαλάκες είναι κυρίως άντρες;
Επειδή στους περισσότερους πολιτισμούς οι άντρες έχουν διαφορετική θέση και αντιμετώπιση στην κοινωνία από ό,τι οι γυναίκες. Όταν τα αγόρια συμπεριφέρονται με αναισθησία ή απερισκεψία, λέμε συχνά: «Ε, αγόρι είναι». Όταν τα κορίτσια κάνουν κάτι τέτοιο, συνήθως τα τιμωρούμε αυστηρά. Δε θεωρώ ότι υπάρχει κάτι έμφυτο ή βιολογικό που οδηγεί τα αγόρια στο να είναι μαλάκες. Και οι γυναίκες μπορεί να είναι εξίσου.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν μαλάκα;
Το πιο σημαντικό είναι να βρεις τρόπους να επιβεβαιώσεις την αξία σου και το δικαίωμά σου σε μια σωστότερη συμπεριφορά, είτε αναζητώντας στήριξη από φίλους και συναδέλφους είτε μέσω μιας συμβολικής διαμαρτυρίας, ακόμη και αν δεν περιμένεις ότι ο μαλάκας θα καταλάβει τη μαλακία του. Θα πρέπει κατ’ αρχάς να έχεις ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων που σου στερεί ο μαλάκας και στη συνέχεια να ακολουθήσεις μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισής του χωρίς άσκοπα ξεσπάσματα. Φυσικά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.
(Απόσπασμα από συνέντευξη του Άαρον Τζέιμς στο United Academics)