Η συνέντευξη δόθηκε το ηλιόλουστο Μεγάλο Σάββατο, σε ένα ξύλινο κιόσκι στο πάρκο της Πικροδάφνης, κοντά στο σπίτι του, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που «φωνάζει» εγκατάλειψη από τους «υπεύθυνους».
το πρώτο μέρος της συνέντευξης (εδώ)
“Ηλιούπολη για όλους”: Πείτε μας με δυο λόγια ποιες είναι οι θέσεις σας και τι προτίθεστε να κάνετε, αν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος.
“Θάνος Κατσώνης”: Συνοπτικά οι θέσεις μου είναι οι παρακάτω:
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα έχει φορτωθεί αρμοδιότητες, χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και κονδύλια από την κεντρική διοίκηση. Έχουν παράνομα παρακρατηθεί στα χρόνια της κρίσης, πάνω από 16 δις, στα οποία θα προστίθενται κάθε χρόνο περίπου άλλα 3 δις, μέχρι το 2023.
Ζητάμε να μας τα δώσουν πίσω, με καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, πίεση στην κυβέρνηση, συντονισμό με άλλους δήμους και φυσικά με κινητοποιήσεις.
• Όχι νέες επιβαρύνσεις τελών και φόρων στους δημότες.
• Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει με μόνιμους και σταθερούς εργαζόμενους, θεσμικά και υλικά προστατευμένους και όχι μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία.
• Χρειάζεται «Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης» της πόλης, γιατί η πόλη έχει παραδοθεί στον «αυτόματο πιλότο» του «βλέπουμε και κάνουμε»!
“Ηλιούπολη για όλους”: και με την δημόσια περιουσία, τι γίνεται γιατί ακούγονται πολλά;
“Θάνος Κατσώνης”: Εγώ δεν αποδέχομαι τον όρο Δημόσια περιουσία . Πρόκειται για Δημοτική Περιουσία και πολιτικά και συμβολικά.
• Θα υπερασπιστούμε με συνέπεια τα δημόσια αγαθά, τους δημοτικούς ελεύθερους χώρους από ιδιωτικοποίηση ή καταπάτηση, θα διεκδικήσουμε την άμεση παραχώρηση στο Δήμο για να καλυφθούν ανάγκες των πολιτών και δεν θα υποκύψουμε σε τοπικά μικρά ή μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
• Θα επανεξετάσουμε την νομιμότητα και τις ανανεώσεις όλων των συμβάσεων παραχώρησης και εκμετάλλευσης δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων. (Αναψυκτήρια, πάρκα, παιδότοποι κλπ).
“Ηλιούπολη για όλους”: Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
“Θάνος Κατσώνης”: Φυσικά όχι. Χρόνια τώρα παρακολουθώ τα Δημοτικά Συμβούλια, είτε μέσα από την αίθουσα συνεδρίασης είτε από την διαδικτυακή αναμετάδοση. Προσωπικά πρότεινα:
• Δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης δημοτικών συμβούλων για την προετοιμασία τους, με έγκαιρη παράδοση των φακέλων όλων των βασικών θεμάτων, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την συνεδρίαση, όχι όπως γίνεται τώρα.
• Την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβούλιου, με την καθιέρωση ανά έτος 6 θεσμικών ΔΣ, για αναβάθμιση του Σχεδίου Ανάπτυξης της πόλης, ετήσιο σχεδιασμό, απολογισμό, και έλεγχο πεπραγμένων Παιδείας, Προϋπολογισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού –Πολιτισμού, κλπ.
• Δέσμευση για την υποστήριξη «χωρίς προϋποθέσεις» των κινημάτων και των συλλογικοτήτων στις γειτονιές, για την μέγιστη συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις.
“Ηλιούπολη για όλους”: Με τον τρόπο δουλειάς της Διοίκησης τι έχετε να πείτε;
“Θάνος Κατσώνης”: Ο Δήμος τέλος πρέπει να «κατέβει» στην κοινωνία.
• Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι να βγουν από τα γραφεία τους και να λειτουργήσουν δίνοντας το καλό παράδειγμα στην πόλη, να συμβάλλουν προσωπικά σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης, κοινωνικής συμπεριφοράς και ευθύνης.
• Η πόλη απαιτεί «νέο πνεύμα διαχείρισης» σε σκουπίδια, οικιακά άχρηστα αντικείμενα, κλαδέματα, οικοδομικά μπάζα, ανακύκλωση, κλπ. και μέτρα ενίσχυσης της υπευθυνότητας του πολίτη.
• Αλλαγή στην πόλη. Να λήξει η περίοδος διοίκησης, που έγινε καθεστώς αυταρχικών συμπεριφορών, υπολειτουργίας των θεσμών, αδιαφάνειας στην λήψη αποφάσεων, μεγαλεπήβολων σχεδίων, αμφίβολης ηθικής και νομιμότητας αναθέσεων ή ανανεώσεων συμβάσεων.
“Ηλιούπολη για όλους”: Άλλα θέματα προτεραιοτήτων σας για τους δημότες;
“Θάνος Κατσώνης”: Μέτρα προστασίας των αδυνάμων, για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού, όπως:
• Δέσμευση για μη λήψη διοικητικών μέτρων κατασχέσεων (τραπεζικών λογαριασμών ή πρώτης κατοικίας) κατά δημοτών θυμάτων της κρίσης, που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη τους προς τον Δήμο.
• Δέσμευση παροχής δωρεάν νομικής υποστήριξης σε δημότες, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή την μικρή επιχείρησή τους. Για να μην μείνει κανένας συνδημότης άστεγος και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.
• Οριστική απομάκρυνση του επικίνδυνου ΚΥΤ από την πόλη.
• Είμαι αντίθετος στην επένδυση του Ελληνικού, αλλά πρέπει να γίνει μελέτη επιπτώσεων στην πόλη και για σχετικά αντίμετρα.
• Άμεση αναβάθμιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, με προσκλήσεις φορέων και επισκεπτών από όλο τον κόσμο και σύνδεση των δραστηριοτήτων του με την τοπική αγορά.
“Ηλιούπολη για όλους”: Πείτε μας το ποιο σοβαρό πρόβλημα, που κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει στην πόλη μας.
“Θάνος Κατσώνης”: Η Ηλιούπολη έχει ανάγκη από πραγματική φροντίδα. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αστείο αυτό που λέω!
Η πόλη είναι το σπίτι μας, ο καθρέφτης της ζωής μας. Δεν έχει ανάγκη από μεγαλεπήβολα έργα εκατομμυρίων, που προκαλούν τον μέσο δημότη, που στενάζει από την κρίση και τις συνέπειες των μνημονίων.
Χρειάζεται συντονισμένη εργασία από ομάδα έντιμων στελεχών, με όρεξη να χτίσουν συνθήκες ανάδειξης της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δυναμικού της πόλης, χωρίς κομματισμούς και παραγοντισμούς.
Υπάρχουν μικρά πράγματα, που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και την πόλη κι εμάς. Από αυτά θα ξεκινήσουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα.
Για να γίνω πιο κατανοητός θα σας δώσω κάποια παραδείγματα από την γειτονιά μου:
Μένω δίπλα στο πάρκο της Πικροδάφνης.
Κοίταξε αυτό το κιόσκι, που καθόμαστε.
Λίγο καιρό από την εγκατάστασή του και επειδή ήταν κακοσχεδιασμένο, πρόχειρα τοποθετημένο και κουνιόταν, έπεσε από την κακομεταχείριση κάποιων πιτσιρικάδων.
Έμεινε κάτω αρκετό καιρό. Κάποτε ήρθαν και το άλλαξαν, με βελτιωμένο και πιο σταθερό με στηρίγματα κάτω από τα δύο καθίσματα.
Άφησαν πίσω τους το παλιό μπετό της βάσης. Το βλέπεις ακόμα δίπλα μου.
Εκεί σπάνε τα μπουκάλια της μπύρας τους κάποιοι «οργισμένοι» επισκέπτες του. Κάθε μέρα αφήνουν μπουκάλια και πλαστικά από καφέδες, σακούλες, κλπ. Δεν υπάρχει ένα καλάθι απορριμμάτων να τους «θυμίζει», ότι εκεί πρέπει να αφήσουν, ότι τους περίσσεψε. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό, για να έχουν ένα ακόμα καθήκον. Ακόμα και εμείς, που ζούμε δίπλα, μπορούμε στο κάτω-κάτω να το αδειάζουμε στον πλησιέστερο κάδο.
Κοίταξε απ’ την άλλη πλευρά στο πεζοδρόμιο.
Ο κάδος σκουπιδιών που υπήρχε εκεί, απομακρύνθηκε πριν 3 χρόνια, αφού αντικαταστάθηκε από τον υπόγειο κάδο στην κάτω γωνία.
Το κενό του πεζοδρόμιου, ποτέ δεν αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα να σκοντάφτουν και να πέφτουν οι απρόσεκτοι.
Τι χρειαζόταν;
Λίγο τσιμέντο, άμμο, χαλίκι και ενδιαφέρον δηλαδή «ΦΡΟΝΤΙΔΑ»!
Δες εδώ στο πεζοδρόμιο, ότι απέμεινε από τα χορτάρια, που επιτέλους κόπηκαν χθες και μέσα στο πάρκο ένα σωρό σκουπίδια, που δεν μάζεψαν οι εργάτες. Θα φυσήξει ή θα βρέξει και η Φύση θα λύσει το πρόβλημα ή θα το μεταφέρει πιο κάτω…
Ο υπόγειος κάδος στην γωνία, εγκαταστάθηκε πριν 3 χρόνια.
Επί μήνες παρέμενε σφραγισμένος, με το λευκό πλαστικό από το εργοστάσιο. Μετά από κάποιους μήνες επιτέλους μπήκε σε λειτουργία, για να σφραγιστεί λίγο αργότερα αφού κάτι χάλασε και παραμένει μέχρι σήμερα κλειστός και αχρησιμοποίητος.
Μιλάμε για 3 χρόνια, όχι για μήνες…
Τόσα χρήματα πεταμένα στο δρόμο. Τα βλέπει αυτά ο γείτονας, τρελαίνεται, βρίζει τους «υπεύθυνους» και πετάει όπου βρει τα σκουπίδια του, υποβαθμίζοντας και ο ίδιος φυσικά το περιβάλλον του. Υπάρχει φταίχτης? Ναι υπάρχει!!!
Αγοράστηκαν 90 κάδοι χωρίς καθόλου ανταλλακτικά!
Νομίζεις ότι ελέγχθηκε κανείς γι αυτό, μέχρι τώρα? Προφανώς όχι…
Τι να πεις για αυτό; Προχειρότητα; Αδιαφορία; Ανικανότητα; Συμφέροντα; Ότι και να ‘ναι! Σε όλα αυτά πρέπει και θα μπει ΤΕΛΟΣ!
Με την αλλαγή σε όλα, που θα σαρώσει την κακοδιαχείριση, την αδιαφορία και τα συμφέροντα!!!
Και εγώ θα προσπαθήσω να γίνω μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο
“η φωνή της γειτονιάς μου”, των Τυπογραφικών και όλων των Ηλιουπολιτών!