«Θα προσπαθήσω να γίνω μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ''η φωνή της γειτονιάς μου'', των Τυπογραφικών & όλων των Ηλιουπολιτών»!
Η συνέντευξη δόθηκε το ηλιόλουστο Μεγάλο Σάββατο, σε ένα ξύλινο κιόσκι στο πάρκο της Πικροδάφνης, κοντά στο σπίτι του, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που «φωνάζει» εγκατάλειψη από τους «υπεύθυνους».
“Ηλιούπολη για όλους”: Οι αναγνώστες του site μας, σας γνωρίζουν σαν τακτικό αρθρογράφο με άποψη, για τα θέματα της Ηλιούπολης. Μιλήστε μας λίγο για σας, έτσι ώστε να σας γνωρίσουν και σαν πρόσωπο και σαν δημότη, αφού ζητάτε την ψήφο τους, για την εκλογή σας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
“Θάνος Κατσώνης”: Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1959. Ο πατέρας μου υπηρετούσε σαν επαρχιακός Γεωπόνος του Υπουργείου Γεωργίας στην Θήβα και έτσι εκεί έζησα τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής μου. Το 1973 μετακομίσαμε εδώ στην Ηλιούπολη, όπου τέλειωσα το τότε 6τάξιο 1ο Γυμνάσιο.
Ξεκίνησα να εργάζομαι από τα είκοσί μου σε οικοδομές, συνεργεία και εταιρείες. Μετά τις σπουδές μου εργάστηκα σαν Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. στο Τμήμα Η/Μ Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ και μετά σαν ελεύθερος επαγγελματίας κάνοντας μελέτες-επιβλέψεις αλλά και αναπτύσσοντας σχετική επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο Θέρμανσης Κλιματισμού.
Υπήρξα μέτοχος και διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής τεχνικών υλικών και συσκευών θέρμανσης, κλιματισμού, ηλιακής ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Είμαι παντρεμένος με την Αγγέλα Αργύρη, τώρα συνταξιούχο πρώην στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας και έχουμε δύο παιδιά. Τον Γιώργο, που σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης και την Ελένη, που σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και εργάζεται σε εταιρεία Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής. Πολιτικοποιημένος στον χώρο της αριστεράς από τα μαθητικά χρόνια, δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι ενεργά με τα πολιτικά, μέσα από την ΚΝΕ, το ΚΚΕ, κοντά στον Συνασπισμό και τέλος τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με την επιστροφή μου το 2014 στην Ελλάδα, ασχολήθηκα ενεργά με τα δημοτικά της Ηλιούπολης, με την παράταξη «Ηλίου-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη». Μετά την πολιτική «στροφή στον ρεαλισμό» δεν δίστασα να ακολουθήσω τον, κατά την γνώμη μου, συνεπή πολιτικό δρόμο.
“Ηλιούπολη για όλους”: Θα θέλατε να μας πείτε κάτι παραπάνω για την συμμετοχή σας και την αποχώρησή σας από την δημοτική κίνηση του κυρίου Κοκοτίνη;
“Θάνος Κατσώνης”: Δεν κρίνω σκόπιμο αυτήν την στιγμή να μιλήσω για την περίοδο αυτή. Άλλωστε εκεί συνυπήρξα με πολλούς αγαπημένους φίλους, από τα παλιά, τα δύσκολα χρόνια, που με τους περισσότερους καταφέραμε (όχι εύκολα) να κρατήσουμε τουλάχιστον την προσωπική μας σχέση.
Στο ψηφοδέλτιό της συμμετέχουν αξιόλογοι συνδημότες, άξιοι φίλοι, με προσφορά στην πόλη. Έχουν την οπτική τους και το δέσιμο μεταξύ τους από παλιά, τους σέβομαι και τους εύχομαι καλή επιτυχία.
“Ηλιούπολη για όλους”: Γιατί αποχωρήσατε όμως;
“Θάνος Κατσώνης”: Η αναφορά μου στις συνθήκες αποχώρησής μου, θα ήταν ισοδύναμη με τις δύσκολες συνθήκες, που βιώνουν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τα ζευγάρια όταν χωρίζουν και ο ένας μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τον άλλον, πράξη με την οποία διαφωνώ. Ήταν μία σαφής πολιτική διαφορά… Ωστόσο υπήρξαν μυαλωμένοι άνθρωποι, που προσπάθησαν να την κρατήσουν έξω από την δημοτική κίνηση, όπως υπήρξαν και άλλοι, που υποδαύλισαν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Η ζωή όμως συνεχίζεται…
“Ηλιούπολη για όλους”: Η συμπόρευσή σας με τον Γιώργο Χατζηδάκη ήταν μια μεγάλη έκπληξη στην Ηλιούπολη. Θέλετε να μας μιλήσετε για την απόφασή σας αυτή;
“Θάνος Κατσώνης”: Τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά. Με την αποχώρηση των 5 στελεχών της διοικούσας παράταξης, εκ των πραγμάτων διαμορφώθηκε ένας ισχυρότατος πόλος αλλαγής στην πόλη, που διέθετε καταρχήν εμπειρία στην διοίκηση και βαθειά γνώση του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τελικά γύρω από αυτόν τον πόλο συγκεντρώθηκαν, όλες αυτές οι γνωστές δυνάμεις, που είχαν στόχο την Αλλαγή και το καλό της Πόλης και τον έκαναν ισχυρότερο!
“Ηλιούπολη για όλους”: Ναι, αλλά κατηγορούνται, ότι διασπάσανε τη παράταξη!
“Θάνος Κατσώνης”: Αν εξετάζουμε με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές αναδιατάξεις και αρχίσουμε να κοιτάμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι πολλές παρατάξεις ξεπήδησαν μέσα από άλλες. Και εδώ στην πόλη μας, να μην πω ονόματα, είναι γνωστά αυτά.
Και να μην ξεχνάμε τον τρόπο, με τον οποίο «επιβλήθηκε» τότε ο κ. Βαλασόπουλος σαν υποψήφιος, κόντρα στην απόφαση της τοπικής, με την κεντρική παρέμβαση του νυν Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.
Ας αφήσουμε τα παλιά, γιατί η Ιστορία μας βγάζει κοροϊδευτικά την γλώσσα! Αυτά έχει η ζωή!
Μην σας παραξενέψει, αλλά την συνεπή υποστήριξή τους στο πρόσωπο και στο μέχρι τότε έργο του Δημάρχου, εγώ την βλέπω σαν ισχυρό ηθικό χαρακτηριστικό. Την αποχώρησή τους από μια παράταξη, που το μόνο βέβαιο είναι, πως αν έμεναν θα επανεκλέγονταν εύκολα, την βλέπω επίσης σημαντική απόφαση, που σε μένα τουλάχιστον θυμίζει πολλά.
Επίσης δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος για συμμετοχή σε επιλήψιμες ενέργειες, πέρα από τα γενικόλογα των «παπαγάλων», που «πόνεσαν» από την αποχώρηση και τους κατηγορούν σαν συνεργάτες «Αυτού», που δεν κατηγορούν για τίποτα! Και αυτών που σιγά-σιγα συνειδητοποιούν, ότι η παράταξή μας διεκδικεί σοβαρά την Νίκη!
“Ηλιούπολη για όλους”: Ποιο είναι το ισχυρό επιχείρημα, που σας έκανε να σταθείτε και να εξετάσετε την περίπτωση της συνεργασίας;
“Θάνος Κατσώνης”: Ήταν γνωστό, πως η παράταξη του Δημάρχου δεν λειτουργούσε δημοκρατικά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η παράταξη ήταν «onemanshow»! Το απόλυτο Δημαρχοκεντρικό σύστημα!
Σήμερα, «ξέχασε» την παλαιά δέσμευσή του μόνο για δύο θητείες, γιατί μετά «φθείρεσαι, διαφθείρεσαι και αποκτάς καθεστωτικά χαρακτηριστικά» και επιμένει να διεκδικεί την 3η θητεία.
Δεν ήσαν αρκετά εννέα χρόνια να «αλλάξει» την πόλη και τώρα ζητά άλλα τέσσερα…
Σε άλλες χώρες ούτε υποψήφιος δεν μπορεί να είσαι τρίτη φορά!
Η ψηφισθείσα απλή αναλογική ενθάρρυνε την ανεξαρτητοποίηση δυνάμεων, που ασφυκτιούσαν μέσα στις συνθήκες του προηγούμενου συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής.
Στην πόλη κυκλοφορούν διάφορες φήμες π.χ. για «περίεργες» καταστάσεις στις επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται δημοτικούς χώρους. Δεν είδαμε κάτι από την πλευρά της σημερινής διοίκησης, που να αποδεικνύει, ότι δεν ανέχεται την αδιαφάνεια και ότι έχει πρόθεση, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο, να προστατεύσει τον Δήμο και τον θεσμό του Δημάρχου, από «έρπουσες φήμες».
Αντίθετα είδαμε πολυετείς ανανεώσεις, μέσα στα πλαίσια που ο νόμος επιτρέπει, αλλά αρκετά μακριά από αυτό, που χαρακτηρίζει σαν «ηθικό» ο μέσος δημότης.
Η πόλη ζει την χειρότερη ίσως περίοδό της, κάτι που φυσικά σχετίζεται με τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και με την διοίκησή της.
Να μην γίνω κουραστικός επαναλαμβάνοντας τις ακραίες εκφράσεις, με τις οποίες σταθερά φιλοφρονούσε τους αντιπάλους του.
Αυτά πρέπει και τώρα είναι δυνατόν να αλλάξουν!
“Ηλιούπολη για όλους”: Καλά όλα αυτά αλλά η συνεργασία σας πάνω σε ποιες βάσεις θα γίνει;
“Θάνος Κατσώνης”: Ο νέος νόμος «Κλεισθένης 1» θεωρητικά ευνοεί ανεξάρτητες ¨καθόδους» στις εκλογές, αφού είναι εύκολο να εκλεγεί κανείς, πιάνοντας το εκλογικό μέτρο και μετεκλογικές συνεργασίες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Εδώ υπάρχουν και οι σχετικές ενστάσεις, ότι ευνοούνται οι «εξαγορές ή οι συνεργασίες με ανταλλάγματα», που είναι υπαρκτός κίνδυνος.
Και εδώ στην πόλη μας ήδη κάποιοι, προερχόμενοι από διαφορετικές παρατάξεις (αστειευόμενοι άραγε;) χαιρετιούνται με νόημα, «γεια σου Δήμαρχε, γεια σου Αντιδήμαρχε»!!!
Εμείς «ξεπερνάμε» τον νόμο και συμπορευόμαστε με διαφάνεια, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά, με σοβαρές προϋποθέσεις νίκης.
Το πρόγραμμα, που εξήγγειλαν το είδα ενδιαφέρον, που παίρνει πολλές βελτιώσεις, όπως φάνηκε στην πορεία. Οι ενστάσεις μου σε κάποια θέματα θα λυθούν στην πορεία.
Προσωπικά δημόσια πρότεινα στον Γ. Χατζηδάκη τις δικές μου θέσεις, δίνοντας βαρύτητα στην περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, χωρίς την προβολή αυστηρών πολιτικών ή κομματικών εκφράσεων και έτσι καταλήξαμε σε συνεργασία. Στο κάτω-κάτω μιλάμε για την πόλη μας, όπου μπορούμε πιο χαλαρά να δούμε τις κεντρικές πολιτικές μας διαφορές.
“Ηλιούπολη για όλους”: Ακούσαμε αντιδράσεις στην συνεργασία σας με τον Γ. Χατζηδάκη. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;
“Θάνος Κατσώνης”: Έχω δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα αλλά και προσωπικές γνώμες φίλων, που εξέφρασαν την θετική τους έκπληξη για την απόφασή μου αυτή.
Σε όσους είχαν απορίες, εξήγησα τα γενικά και τα «ειδικά» χαρακτηριστικά της και στο τέλος κέρδισα την υποστήριξή τους.
Εδώ να πω βέβαια, ότι υπάρχουν λίγοι, που όχι μόνο δεν θεώρησαν σκόπιμο να με ρωτήσουν ή ακόμη και να μου την «πέσουν στα ίσα», για την απόφασή μου, αλλά περίπου μου «έκοψαν» την καλημέρα…
Είναι τόσο σίγουροι για την προσωπική και πολιτική μου διαφθορά, για σκοτεινές συμφωνίες, που έχω κάνει με τον «διάβολο», που βλέπουν στο πρόσωπο του Χατζηδάκη ή στην «σκιά του Θόδωρου Γεωργάκη;
Θα το αντέξω…
Ότι έκανα το έκανα δημόσια και στο εγγύς μέλλον θα αποδειχτεί, ότι έχουν λάθος κι έχω δίκιο. Εκτός αν νομίζουν, ότι με ξέρουν καλύτερα από μένα.
“Ηλιούπολη για όλους”: Να μείνουμε λίγο σ’ αυτό με τον Γεωργάκη;
“Θάνος Κατσώνης” : Ο Θ. Γεωργάκης τιμήθηκε 4 τετραετίες από τους Ηλιουπολίτες και άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο, με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Και εγώ στο παρελθόν τον έχω επικρίνει.
Περάσανε κοντά 15 χρόνια από την τελευταία του θητεία, χωρίς να σταματήσει ποτέ να βοηθάει την υπόθεση της Δημοτικής περιουσίας, σαν ένας από τους δικηγόρους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Όπως φυσικά και το έργο του Γιάννη Αναγνώστου.
Μπορεί κανείς να μη θυμάται το έργο του Δημήτρη Κιντή;
Προσωπικά συμμετείχα ενεργά στην «Δημοκρατική Ενότητα» τότε και στις διαμορφώσεις των διεκδικούμενων ακινήτων σε παιδικές χαρές και γηπεδάκια.
Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο συμμαθητής μου Σταύρος Γεωργάκης, που μας συνδέει μακρόχρονη αμοιβαία εκτίμηση και φιλία.
Ακούστε, το πολιτικό περιβάλλον σήμερα είναι τελείως διαφορετικό.
Και εμείς είμαστε διαφορετικοί, έχουμε βαθύτερες γνώσεις, σωστότερη ενημέρωση και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον.
Τώρα πια δεν θα υπάρχει η παντοδυναμία του Δημάρχου και καλό είναι να ξεφύγουμε, από παλιές εμμονές, μην καταλήξουμε πολιτικά και κοινωνικά εξουδετερωμένοι, γραφικοί «αναμάρτητοι», που βάλλουν κατά πάντων.
Φυσικά υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα του περιορισμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υποχρεωτική εφαρμογή των ασφυκτικών μνημονιακών συνθηκών.
Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει πολιτικά, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουμε, να δρούμε μέσα στην κοινωνία και στους θεσμούς, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε συνθήκες αντίστασης. Είναι μεγάλη αυτή η συζήτηση, αλλά πρέπει να γίνει.
(Συνεχίζεται)