Η Ηλιούπολη νοιώθει στο πετσί της, τι σημαίνει Υπερταμείο! (του Γιώργου Μπαλτά)

Αρθρογραφία 01 Μαϊου 2019

Τώρα που, κατά Σύριζα, βγήκαμε από τα μνημόνια και ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία, στην Ηλιούπολη αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε στο πετσί μας, τι σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια. Τι σημαίνει Υπερταμείο!

Γιατί το λέω αυτό; Για δες τε μια ιστορία από αυτές που θα ζήσουμε πολλές τα ερχόμενα 99 χρόνια που θα βλέπουμε να ξεπουλιέται η Δημόσια και η Δημοτική περιουσία απανταχού της χώρας.

Η Κυβέρνηση μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ, τα οικόπεδα που κέρδισε από τους καταπατητές ο λαός της Ηλιούπολης, κοντά 500 στρέμματα με πολλές κοινωφελείς εγκαταστάσεις και χρήσεις μέσα.

Βασικός παράγοντας που επηρέασε την θετική έκβαση της «δικαστικής διαδικασίας» ήταν η αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της Ηλιούπολης όπως αυτός μορφοποιήθηκε και εκφράστηκε τη περίοδο της Δημαρχίας του Δημήτρη Κιντή.

Οι καταπατητές αποβλήθηκαν από τα οικόπεδα του Δήμου Ηλιούπολης που διεκδικούσαν, το 2016 με τελεσίδικη δικαστική απόφαση !

Σημαντική ήταν η συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου, που στην όλη δικαστική διαδικασία λειτούργησε ως «παρένθετος ιδιοκτήτης». Όμως όλο το βάρος της νομικής υποστήριξης , σηκώθηκε από το Δήμο Ηλιούπολης.

Χρησιμοποιώ τον όρο «παρένθετος ιδιοκτήτης» γιατί στα 40 χρόνια αυτού του αγώνα, ουδείς διανοήθηκε πως τα οικόπεδα δεν ήταν του Δήμου Ηλιούπολης.

Με την ευτυχή έκβαση του αγώνα , οι Ηλιουπολίτες περιμένανε μια δεύτερη πολιτική λύση που θα παραχωρούσε τα οικόπεδα στον φυσικό ιδιοκτήτη τους τον Δήμο Ηλιούπολης.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο δεν «μεταβίβασε», δεν «απέδωσε», τα οικόπεδα στο Δήμο Ηλιούπολης αλλά τα μεταβίβασε στην απόλυτη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ για να τα ξεπουλήσει σε ιδιώτες το Υπερταμείο όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο !

Δυστυχώς για την απόφαση αυτή του Δημοσίου δεν κατατέθηκε καμιά διαμαρτυρία, καμιά νομική ή και δικαστική ένσταση από τη πλευρά του Δήμου!

Δεν αναζητήθηκαν καν διαφορετικοί νομικοί δρόμοι που θα οδηγούσαν σε κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του Δήμου επί των οικοπέδων και να αποτραπεί η μεταβίβασή τους στην ΕΤΑΔ.

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ πλανάται ανάμεσα στους Δημότες!

Στο ερώτημα αυτό οφείλει να απαντήσει τόσο ο κ. Βαλασόπουλος όσο και ο κ. Κοκοτίνης!

Επί πλέον ο Δήμος πολύ νωρίς αποδέχτηκε διαπραγματεύσεις και μάλιστα πίσω από κλειστές πόρτες, για σταδιακή παραχώρηση χρήσης επί κάποιων οικοπέδων.

Τις «οχλήσεις» του Δήμου Ηλιούπολης η ΕΤΑΔ τις είδε ως ευκαιρία να έχει έναν πελάτη.

Πρώτος λοιπόν πελάτης της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου, ο Δήμος Ηλιούπολης!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ με την υπ αριθ 578 /27.3.2019 συνεδρίασή του καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης να υπογράψει σύμβαση για την μίσθωση- παραχώρηση πλατειών και πάρκων που ο λαός της Ηλιούπολης χρησιμοποιεί χρόνια τώρα, έναντι αντιτίμου για τα επόμενα είκοσι χρόνια, και μετά βλέπουμε!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΕΤΑΔ ζητάει να «ξαναγοράσουν » οι Ηλιουπολίτες την γη της Ηλιούπολης, τις πλατείες τους, τα σχολεία τους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα τους,

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

Τι έγινε, που επέτρεψε στο Υπερταμείο να ξεκινήσει από την Ηλιούπολη την εκποίηση της Δημοτικής Περιουσίας της Ηλιούπολης;

Για να καταλάβουμε το πρόβλημα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε μια σημαντική «ιδεολογική» «ποιοτική διαφορά», μια λεπτομέρεια, στην οποία δεν δίνουμε σημασία.

Όλος ο αγώνας για τη Δημόσια περιουσία έγινε με βαθιά την πίστη πως οι «συμβαλλόμενοι» στην υπόθεση των Νάστων ήταν οι Νάστοι από τη μια μεριά και οι τρεις Δήμοι από την άλλη. Η Ηλιούπολη, η Αργυρούπολη και ο Άλιμος!

Στους τρεις Δήμους προστέθηκε και το Κράτος «προστάτης» των Δήμων που λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» μεταξύ τους, έχοντας απέναντί τους «ιδιώτες Νάστους»!

Οι Δήμοι και κυρίως ο Δήμος Ηλιούπολης που μας ενδιαφέρει, με την νικηφόρα έκβαση του δικαστικού αγώνα το 2016, αγνόησε, παρέλειψε να αναγνωρίσει, να διαβλέψει και να αξιολογήσει τις αντιθέσεις και τα διαφορετικά συμφέροντα του κράτους με το Δήμο, πάνω στο θέμα!

Ο Δήμος δεν επεσήμανε ακόμα και μέχρι σήμερα τις διαφορές που προκύψανε στο ίδιο το κράτος με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Με αυτή τη λάθος «εκτίμηση» έκανε το μοιραίο λάθος «να μπει» σε συζητήσεις με την ΕΤΑΔ.

Η ΕΤΑΔ, μια εταιρεία η οποία αν και φαίνεται να είναι συνέχεια της Κτηματική Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), καμιά σχέση δεν έχει με την προ μνημονίων ΚΕΔ!

Η ΕΤΑΔ δεν είναι πλέον μια εταιρεία διαχείρισης της Κρατικής περιουσίας με άμεση σύνδεση με τη κρατική πολιτική εξουσία, αλλά μια εταιρεία εξασφάλισης εσόδων για τους δανειστές για το Υπερταμείο. Είναι σε άμεση αλληλεξάρτηση με τους δανειστές.

Για να εξυπηρετήσει και διευκολύνει την επίτευξη των στόχων των δανειστών η ΕΤΑΔ σκέπτεται και ενεργεί διαφορετικά, σκέπτεται και ενεργεί καθαρά τεχνοκρατικά και κατά πως συμφέρει τους δανειστές.

Αυτό ή δεν το κατάλαβε το διαπραγματευτικό δίδυμο της Ηλιούπολης Βαλασόπουλος –Κοκοτίνης ή, το ακόμα και χειρότερο, το γνώριζε και το υπηρέτησε.

Νομίζανε πως έχουν απέναντί τους «πολιτικό τρόπο σκέψης» και με περισσή αφέλεια μπήκαν στις διαπραγματεύσεις.

Δεν κατάλαβαν πως έχουν απέναντί τους τεχνοκράτες που πρέπει να πιάσουν τους στόχους τους για λογαριασμό των δανειστών.

Και όπως λέει ο φίλος Θάνος Κατσώνης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γιώργο Χατζηδάκη «Τώρα που πέρασαν από ...πάνω μας τα μνημόνια, αποκαλύπτεται το βάθος της επίδρασης τους στην κοινωνία, την πολιτική και την ζωή μας»

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 1η Μαίου 2019

(Στο επόμενο θα εξετάσουμε τα τραγικά λάθη της «συμπόρευσης» Διοίκησης Βαλασόπουλου – Κοκοτίνη)!

Προβλήθηκε 824 φορές