Δεν ζητάμε ''τον ουρανό με τʼ άστρα''! (του Θάνου Κατσώνη)

Αρθρογραφία 24 Μαρτίου 2019

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η άμεση απάντηση του Γιώργου Χατζηδάκη, επικεφαλής της παράταξης «ΗλιουπΟλοι Μαζί» στις σκέψεις, που τέθηκαν σε πρόσφατο άρθρο μου στο σάϊτ «Ηλιούπολη για όλους» (εδώ).

Ίσως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει στην πόλη στην ευπρεπή κριτική και σε ανοιχτές, δημόσιες συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Αυτοδιοίκησης και «κοινών θνητών».

Ο τίτλος του άρθρου-απάντησής του, (εδώ), όπου αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο «για ότι έγινε, αλλά και για ότι δεν έγινε», δίνει το στίγμα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας του στελέχους, που συνέβαλε τα μέγιστα στο θετικό έργο της σημερινής δημοτικής αρχής. Είναι το κλειδί, που ξεκλείδωσε σημαντικά τις αναστολές μου, για συζήτηση συνεργασίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι ένας χώρος πρωτογενούς εφαρμογής της Δημοκρατίας. Τόπος συνάντησης, συζήτησης και συνεργασίας πολιτών που (διατηρώντας τις δικές τους ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις) είναι σε θέση να συνεργαστούν με άλλους πολίτες με συγγενικές ή και πιο μακρινές θέσεις, όμως πάνω σε μίνιμουμ αρχές, δημόσια συμφωνημένες, με ευκρίνεια και καθαρότητα. Αυτό θα ανέβαζε κάποιες θέσεις κλίμακας την ποιότητα της πολιτικής ζωής και της λειτουργίας των θεσμών της πόλης.

Οι θέσεις που ακολουθούν, βοηθούν τον μέσο δημότη να ευαισθητοποιηθεί, να συνειδητοποιήσει από που προέρχονται τα δεινά της αυτοδιοίκησης και να δραστηριοποιηθεί στα κοινά, προς όφελος δικό του και της κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς την παράλληλη ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό και πόρους χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση.

Έχει στερηθεί στα χρόνια της κρίσης, τόσο με την μείωση όσο και με την αυθαίρετη μη απόδοση των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), πάνω από 16 δις στα οποία θα προστίθενται κάθε χρόνο περίπου άλλα 3 δις, μέχρι το 2023.

Σημαντική λοιπόν είναι η αντίθεση στις πρακτικές αυτές και η δέσμευση για διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης και επιστροφής των μη αποδοθέντων πόρων, με καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, πίεση στην κεντρική διοίκηση, σε συντονισμό με άλλους δήμους και φυσικά με κινητοποιήσεις.

Επίσης η απόρριψη της θέσπισης νέων επιβαρύνσεων, τελών και φόρων τους δημότες, παρά το ότι η μείωση των πόρων των Δήμων, έμμεσα τους «ωθεί» σε τέτοιες λύσεις.

Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει με μόνιμους και σταθερούς εργαζόμενους, θεσμικά και υλικά προστατευμένους και όχι μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία.

Απαραίτητη μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης του υπάρχοντος αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, εντοπισμού αναγκών και πρόσληψης των απαραίτητων ειδικών επιστημόνων στελεχών και υπαλλήλων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ηλιούπολης.

Το «Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης» είναι το μεγάλο ΘΕΜΑ, που θα δημιουργήσει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες διατήρησης και εξέλιξης, της έως τώρα παρακμάζουσας, πόλης μας.

Οι μέχρι σήμερα απόπειρες κάποιου σχεδίου, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την γραφειοκρατική, τύπου «copy-paste» βιαστική διεκπεραίωση κάποιων θεσμικών υποχρεώσεων, που αμέσως ξεχάστηκαν, για να παραδοθεί η πόλη στον «αυτόματο πιλότο» του γνωστού μοντέλου διοίκησης, του «βλέπουμε και κάνουμε»!

Ο Δήμος οφείλει με συνέπεια να υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά, τους δημόσιους ελεύθερους χώρους από ιδιωτικοποίηση ή καταπάτηση, να διεκδικήσει την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες των πολιτών και να μην υποκύπτει σε τοπικά μικρά ή μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαραίτητη είναι η διεκδίκηση ΟΛΩΝ των 94 δημοσίων ακινήτων για να απαλλαγεί ο Δήμος από αχρείαστα έξοδα ενοικίων.

Να αποδοθούν στον Δήμο, που σήκωσε το βάρος του δικαστικού αγώνα, καταρχήν τα έσοδα ενοικίων, που πληρώνουν γι αυτά ιδιώτες, από την ημερομηνία της κατοχύρωσής τους σαν δημόσιας περιουσίας, αλλά και όλα τα σχετικά αμαρτωλά «εμβληματικά ακίνητα». Μη ανανέωση-παράταση κανενός συμβολαίου, που αφορά αμφισβητούμενη ιδιοκτησία. (*Νομική γνώμη πριν)

Επανεξέταση νομιμότητας και ανανέωσης όλων των συμβάσεων παραχώρησης και εκμετάλλευσης δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων. (Αναψυκτήρια, πάρκα, παιδότοποι κλπ).

Πολύ θετικές οι προτάσεις του Γ. Χατζηδάκη για το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου.

Προτείνουμε ακόμη την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβούλιου, με την καθιέρωση ανά έτος 6 θεσμικών ΔΣ, για αναβάθμιση του Σχεδίου Ανάπτυξης της πόλης, ετήσιο σχεδιασμό, απολογισμό, και έλεγχο πεπραγμένων Παιδείας, Προϋπολογισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού –Πολιτισμού, κλπ.

Δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης δημοτικών συμβούλων για την προετοιμασία τους, με έγκαιρη παράδοση των φακέλων όλων των βασικών θεμάτων, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την συνεδρίαση.

Θα προσέθετα και την δέσμευση για την υποστήριξη «χωρίς προϋποθέσεις» των κινημάτων και των συλλογικοτήτων στις γειτονιές, για την μέγιστη συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις.

Η κρίση των τελευταίων 10 ετών, έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες στην αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεών τους. Σοβαρή βοήθεια προς αυτούς θα ήταν:

- Δέσμευση για μη λήψη διοικητικών μέτρων κατασχέσεων (μισθών ή πρώτης κατοικίας) κατά αδύναμων δημοτών θυμάτων της κρίσης, που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη τους προς τον Δήμο.

- Δέσμευση παροχής δωρεάν νομικής υποστήριξης σε δημότες, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή την μικρή επιχείρησή τους. Για να μην μείνει κανένας συνδημότης άστεγος και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.

Οριστική απομάκρυνση του επικίνδυνου ΚΥΤ από την πόλη.

Καταδίκη της επένδυσης του Ελληνικού, αλλά και μελέτη επιπτώσεων στην πόλη για τα σχετικά αντίμετρα.

Άμεση αναβάθμιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, για επικοινώνησή του, με προσκλήσεις φορέων και ενδιαφερομένων επισκεπτών από Ελλάδα και τον κόσμο και σύνδεση των δραστηριοτήτων του με την τοπική αγορά, για την ενίσχυσή της.

Ο Δήμος τέλος πρέπει να «κατέβει» στην κοινωνία. Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι να βγουν από τα γραφεία τους και να λειτουργήσουν δίνοντας το καλό παράδειγμα στην πόλη, να συμβάλλουν προσωπικά σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης, κοινωνικής συμπεριφοράς και ευθύνης.

Η πόλη απαιτεί «νέο πνεύμα διαχείρισης» σε σκουπίδια, οικιακά άχρηστα αντικείμενα, κλαδέματα, οικοδομικά μπάζα, κλπ. και μέτρα ενίσχυσης της υπευθυνότητας του πολίτη.

Ελπίζουμε αυτές οι «μίνιμαλ» θέσεις, να μπορούν να γίνουν βάση προσπάθειας συνεργασιών στην πόλη.

Ελάχιστος στόχος: «Η αλλαγή στην πόλη»!

Να λήξει η περίοδος διοίκησης, που κούρασε την πόλη, που έγινε καθεστώς, αυταρχικών συμπεριφορών, υπολειτουργίας των θεσμών, αδιαφάνειας στην λήψη αποφάσεων, «μεγαλεπήβολων» σχεδίων, αμφίβολης ηθικής και νομιμότητας αναθέσεων ή ανανεώσεων συμβάσεων και αδυναμίας διοίκησης μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του.

24 Μάρτη 2019
Θάνος Κατσώνης
Ηλιουπολίτης

 

Προβλήθηκε 1057 φορές