Hagia Marina συνεργασίας συνέχεια.

Εντός των τειχών 30 Ιανουαρίου 2019

Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2019, ο πρόεδρος του πολωνικού ιδρύματος Hagia Marina και διευθυντής του διορθοδόξου πνευματικού κέντρου της εκκλησιαστικής κοινότητας μας, Πατρίκιος Panasiuk.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε μεταβεί από την Βαρσοβία στη Θεσσαλονίκη προς διευθέτηση υποθέσεων παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας του Πολωνικού κράτους, σε Μητροπόλεις της Μακεδονίας και Θράκης για την διάθεση τους σε πρόσφυγες.

Συναντήθηκε με τους Μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμονα, Λαγκαδά Ιωάννη και Κίτρους Γεώργιο.

 

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου, με την παρουσία του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, αλλά και των Κάσπερ Czapczyk, διευθυντή τουριστικών υποθέσεων στον δήμο Piotrkow Trybunalski και Αρκάδιου Baranczuk, φοιτητή Θεολογίας στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Εκεί οι ανωτέρω είχαν συνεργασία με την πρέσβη Άννα Barbarzak και τον σύμβουλο Θωμά Wisniewski, σχετικά με τους εορτασμούς των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Πολωνίας, καθώς και τους εορτασμούς της Παναγίας Οστρομπράμσκα στο ναό μας. Η πρέσβης ενημερώθηκε και για τις πρωτοβουλίες του ιδρύματος σε Πολωνία και Ελλάδα.

 

Την επομένη το πρωί, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, οι ως άνω αναφερθέντες είχαν συνάντηση με την Δέσποινα Μπαλκίζα, αναπληρώτρια διευθύντρια σύμβουλο Πρεσβείας Β'. Η διευθύντρια, αναπλήρωσε τον υφυπουργό στην συνάντηση, λόγω της εκτάκτου μεταθέσεως την ίδια ώρα, προγραμματισμένου για την προηγουμένη, κοινοβουλευτικού έργου.

 

Αφού έγινε ενημέρωση για το έργο του Ιδρύματος και την εξασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα προωθηθεί μέσω των ιερών μητροπόλεων στους δικαιούχους, συζητήθηκε το θέμα εξεύρεσης υποτροφιών για την εκμάθηση ελληνικής γλώσσας από Πολωνούς και εκτέθηκε προς τον υφυπουργό η πρόταση ανάληψης της διαχείρισης παλαιού Ελληνικού κτιρίου στο κέντρο της πόλεως Piotrkow Trybunalski για την δημιουργία κέντρου Ελληνικού πολιτισμού.

Στο κτίριο αυτό αναπτύχθηκε η κοινοτική, πνευματική και πολιτιστική ζωή Ελλήνων εμπόρων που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή από τον 15ο έως και 19ο αιώνα. Μάλιστα στο κτήριο υπήρχε και παρεκκλήσιο, τα ιερά αντικείμενα του οποίου οι Έλληνες αποχωρώντας μετά την ρωσική κατάληψη το 1848, για να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων τα κατέστρεψαν ή τα μετέφεραν στην Ελλάδα. Στην ιστορική αυτή πόλη της κεντρικής Πολωνίας γίνονταν οι εκλογές του Βασιλέως.


Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 

Προβλήθηκε 795 φορές