Συνεργοί με την Ηλιούπολη: ''Η Δημόσια Περιουσία ανάμεσα σε συμπληγάδες''

Εντός των τειχών 28 Ιανουαρίου 2019

Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ.

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος καταγράψει την διαμάχη της Δημόσιας Περιουσίας στην Ηλιούπολη είναι σίγουρο ότι θα την περιγράψει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικογένειας Νάστου και του Δήμου, τις συμπληγάδες του ιδιωτικού και του κρατικού και τέλος, τις συμπληγάδες του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η Δημόσια Περιουσία στην πόλη μας αποτέλεσε για δεκαετίες ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης και δικαστικών συγκρούσεων σπαταλώντας ομολογουμένως ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό κεφάλαιο από πλευράς του Δήμου Ηλιούπολης και των πολιτών. Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους.

Η Δημόσια Περιουσία αναδείχθηκε ως ένα από τα κυρίαρχα και πιο σημαντικά ζητήματα της Ηλιούπολης μέσα από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες των κάτοικων της πόλης μας.

Πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο την μεγαλειώδη προσπάθεια των Ηλιουπολιτών για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της πόλης με αρωγούς τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Η Δημόσια Περιουσία αποτέλεσε και αποτελεί σημείο σύγκλισης μεταξύ πολιτών, φορέων και επίσημων θεσμών και δημιούργησε μια ενιαία πολιτική στάση αντιμετώπισης της οικογένειας Νάστου μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

Με εξαίρεση την περίοδο της επταετίας, οι δημοτικές αρχές του τόπου ακολούθησαν κοινές θέσεις οικειοποίησης των δημοσίων ακινήτων με στόχο το τέλος της διαμάχης, προς όφελος του Δήμου Ηλιούπολης. Το οριστικό τέλος της οποίας επήλθε μετά από την πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαίωσε τους μακροχρόνιους αγώνες των συμπολιτών μας.

Την απόφαση αυτή ακολούθησε η παραχώρηση 99 δημοσίων ακινήτων στην ΕΤΑΔ προς αξιοποίηση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να παραβλέψουμε με ιδεολογικά ξόρκια ή κατά φαντασίαν ερμηνείες.

Το δίλημμα της δημόσιας ή ιδιωτικής διαχείρισης μπήκε εκ των πραγμάτων στο τραπέζι και είναι και αυτό που θα συζητηθεί στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Το παράδειγμα της δημόσιας διαχείρισης των κοινών αγαθών είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα.

Από την άλλη, η άκρατη και κερδοσκοπική ιδιωτικοποίηση δημιούργησε κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμό.

Πρέπει πλέον να σκεφτούμε πέρα από αυτό το δίπολο με βάση τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

Είμαστε βέβαιοι πως οι χώροι και οι υποδομές που έχουν ως στόχο την κοινωνική ωφέλεια πρέπει να διαχειρίζονται από το Δήμο, διασφαλίζοντας τον χαρακτήρα και τη λειτουργία τους.

Όμως και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται ορθολογικός σχεδιασμός και κοστολογημένες προτάσεις για να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και να εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες.

Θεωρούμε ότι με αυτές τις συνθήκες, η συνέργεια ή η συνδιαχείριση με μη κερδοσκοπικούς ή συνεταιριστικούς οργανισμούς πρέπει να προωθηθεί δίνοντας βάρος στον κοινωνικό σκοπό των εγχειρημάτων, αλλά και στη διεύρυνση θέσεων εργασίας. Η υπέρβαση του διλήμματος που περιγράψαμε επιβάλλει τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ δημοσίων, ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων.

Οι προτάσεις από ιδιώτες για ενοικίαση χώρων με εμπορικούς σκοπούς που δεν θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης και θα προσθέτουν στην τοπική αγορά δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται, αλλά να εξετάζονται και να πραγματοποιούνται πάντοτε δημόσια, με διαφανείς και αξιοκρατικούς όρους. Κατ' αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια συνολική οπτική για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με πραγματικούς στόχους αλλά και όραμα για το μέλλον της πόλης.

Το μέλλον της Ηλιούπολης, ο χαρακτήρας της, ο στόχος μας για μια σύγχρονη, προοδευτική και συμμετοχική πόλη, η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων των επόμενων ετών και η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών περνούν μέσα από τη συζήτηση για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Ο διάλογος που θα λάβει χώρα στο δημοτικό συμβούλιο δεν εξαντλείται εκεί. Αποτελεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης με ορίζοντα πολλών ετών και βασική προϋπόθεση τη δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ αρχών, φορέων και πολιτών.

Ας κριθούμε όλοι στο μέλλον βάζοντας τρία στοιχήματα:

την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών,
την κοινωνική ωφέλεια των δημοσίων χώρων,
την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και της αγοράς της πόλης 

Προβλήθηκε 599 φορές