Δημοτικοί Σύμβουλοι: Έχομε ευθύνη ή όχι για να δούμε τι θα ψηφίσουμε; (του Γιώργου Μπαλτά)

Αρθρογραφία 20 Δεκεμβρίου 2018

Σε λίγες μέρες, αμέσως μετά τις γιορτές , οι Δημότες, θα «βομβαρδίζονται» από τις τρέχουσες εξελίξεις, παρατάξεις, υποψηφιότητες, ψηφοδέλτια, προεκλογικά προγράμματα.

Μέχρι λοιπόν να «ανάψει η μάχη για τα «μέλλοντα» μια ματιά στα παρελθόντα δεν είναι περιττή, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα!

Περάσανε κοντά τέσσερα χρόνια που το Δημοτικό Συμβούλιο λειτούργησε με την «έξωθεν» μαρτυρία – κοινή πολιτική αντίληψη, πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν ή καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό με αίσθημα πολιτικής ευθύνης την οποία αίρουν από την ψήφο των πολιτών με την οποία και τιμήθηκαν-εκλέχτηκαν!

Ούτε η ψήφιση ούτε η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι «νομική υπόθεση», είναι καθαρή υπεύθυνη πολιτική υπόθεση!

Στην πρόσφατη, κατά δεύτερη φορά, εισαγωγή προς συζήτηση του προϋπολογισμού και με τη βεβαιότητα πως ο προϋπολογισμός καταψηφίζεται και πάλι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κοκοτίνη, «θυμήθηκαν» και ζήτησαν να μάθουν ποιες είναι οι ευθύνες των Δημοτικών Συμβούλων αν υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Για τους προηγούμενους 7 προϋπολογισμούς που ψηφίζανε όχι ή λευκό ήταν σίγουροι πως δεν είχαν καμιά ευθύνη.

«Ανεύθυνοι» λοιπόν τότε! Να γιατί ψηφίζανε άνετα όχι!

Κοντά δέκα πέντε χρόνια τώρα, δεν είχαν προβληματιστεί αν έχουν ή δεν έχουν ευθύνη για τυχόν θετική τους ψήφο!

Στο δεύτερο Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό και παρά την σαφή απάντηση του κ. Δημάρχου πως αυτός είναι ο «διατάκτης», ζήτησαν να έχουν γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου περί τυχόν ευθυνών τους εάν ψηφίσουν θετικά.
Καμιά εμπιστοσύνη στον κ. Δήμαρχο!

Το αίτημα διατυπώθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ηλίου Πόλις ανθρώπινη πόλη» κ. Χρήστο Κοκοτίνη και η απάντηση ήρθε εγγράφως.

Με την κατάθεση της γνωμάτευσης των Νομικών Υπηρεσιών, αποκτήσανε γνώση και «λύθηκαν» τα χέρια συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων και υπερψήφισαν για «πρώτη φορά» τον προϋπολογισμό, την πολιτική ευθύνη του οποίου φέρνει η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» και την νομική ευθύνη φέρει, ο κατά νόμο «Διατάκτης» κ.κ. Δήμαρχος!

Η ίδια η παράταξη δηλώνει: «Έτσι στην τρίτη συνεδρίαση ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό εν γνώσει μας ότι δεν είχαμε την ευθύνη σύνταξης του και ότι ήταν στα πλαίσια ευθύνης αποκλειστικά της δημοτικής αρχής και βέβαια οι ιεραρχήσεις των αναγκών δεν ήταν της δικής μας επιλογής».

Η απλοϊκή πολιτική ομολογία «σπάει κόκαλα»!

Προσέξτε τώρα !

Πότε μπαίνει το θέμα; Αυτό μπαίνει όταν επικρέμεται ο κίνδυνος μιας ακόμα απόρριψης του προϋπολογισμού από την τραυματισμένη πλειοψηφία του Δημάρχου και την σθεναρή επιμονή των 6 (5+1) να καταψηφίσουν για δεύτερη φορά!

Γιατί μπαίνει ερώτημα, αν οι σύμβουλοι που ψηφίζουν θετικά τον προϋπολογισμό έχουν ευθύνη;

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα μπαίνει ως «φύλλο συκής» για την «στήριξη», δικαιολόγηση προς τα έξω, της «αναγκαίας στροφής» της «Ηλίου Πόλις ανθρώπινη πόλη» που θα βγάλει το κ. Βασίλη Βαλασόπουλο από το αδιέξοδο της καταψήφισης του μνημονιακού προϋπολογισμού!

Κάθε άλλη ερμηνεία δεκτή!

Από την μη ψήφιση του προϋπολογισμού σε ένα Δήμο με «αυταρχική συμπεριφορά» και αυστηρά παραταξιακή σύνταξη του προϋπολογισμού, «Διοικητικό αδιέξοδο» δεν υπάρχει γιατί υπάρχουν λύσεις, «ων ουκ έστι αριθμός»!

Πολιτικά, η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι πράξη ευθύνης που καταγγέλλει, αυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές των Δημοτικών Αρχών όπου υπάρχουν!

Προσέξτε μια ακόμα μικρή, πολύ μικρή λεπτομέρεια!

Για τη παράταξη «Ηλίου Πόλις ανθρώπινη πόλη» και τον κ. Κοκοτίνη που καταψήφισε 7 προηγούμενους προϋπολογισμούς και δεκάδες «αναμορφώσεις» δεν υπήρχε ερώτημα νομικής ευθύνης για την αρνητική ψήφο!

Γιατί να υπάρχει ευθύνη για την θετική ψήφο;

Ποιό είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της λογικής;

Αυτή η πολιτική άποψη για τον τρόπο χρήσης της ψήφου των Δημοτικών Συμβούλων είναι ή δεν είναι ομολογία της παράταξης «Ηλίου Πόλις ανθρώπινη πόλη» για Δημοτικούς Συμβούλους περιορισμένης ευθύνης, φοβικούς, δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και σκέψης;

Αν, λέω αν, ένας δικηγόρος γνωμάτευε διαφορετικά ή ακόμα και αν κάποιος δικαστής αποφασίσει διαφορετικά, τι θα κάνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ;

Με αυτή τη λογική, τη λογική του «περί ευθύνης ερωτήματος», ότι κάνει ένας Δημόσιος Υπάλληλος! Απλά ! Υπακούει στη κεντρική εξουσία!

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, αναρωτιέμαι, πόσο αυτή η νοοτροπία καθόρισε την αντιπολιτευτική πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο και την αναγκαία «διεκδικητική» πολιτική στάση προς την κεντρική Διοίκηση τέσσερα χρόνια τώρα;

Για δείτε πόσα «βγήκανε στη φόρα» με την «διάσπαση» της παράταξης του κ. Δημάρχου;

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 20.12.2018

Προβλήθηκε 748 φορές