Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εισηγητές για τις θαυμάσιες εισηγήσεις τους!
Ακούσαμε, ενημερωθήκαμε και μάθαμε, όπως πρέπει να κάνουμε πάντα, για να μπορούμε να διαμορφώνουμε τεκμηριωμένες απόψεις...
H εισηγητική ομιλία της Ευαγγελίας Δημητρίου, γραμματέως της Κι.Π.Η., με τίτλο «Οι πόλεις μας κι εμείς», εστιάστηκε στην αλόγιστη οικιστική επέκταση των σύγχρονων πόλεων με ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση, στην ευθύνη πολιτών και πολιτικών, στις μεγάλες πληγές της Αττικής και στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πολλών Δήμων, που συνεχίζουν την ίδια καταστρεπτική πολιτική.......................................... Κι εμείς?
Εμείς πρωταγωνιστές αλλά ταυτόχρονα και απλοί θεατές, υποφέρουμε, δυσανασχετούμε, λυπόμαστε, προβληματιζόμαστε, αλλά στην πλειοψηφία μας δεν κάνουμε τίποτα! Δεχόμαστε τα όσα συμβαίνουν μοιρολατρικά, σα να μην είναι στο χέρι μας μια διαφορετική βούληση, απόφαση, κοινωνική συμπεριφορά, πολιτικός σχεδιασμός…........................
Ο πρώτος εκ των εισηγητών, κ. Βουβαλίδης Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής Γεωμορφολογίας, Διευθυντής Τομέα Φυσικής & Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας ΑΠΘ μίλησε για την υδρομορφολογική αξιολόγηση των χειμάρρων ως εργαλείο προς καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές στην διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου.
Ο κ. Δημήτριος Ζαρρής, Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Υδρολογίας, παρουσίασε δύο επιτυχείς περιπτώσεις διευθετήσεων ρεμάτων σε αστικές περιοχές: μία στην Ισπανία και μια στην Ελλάδα. Κοινό χαρακτηριστικό ήταν η ενσωμάτωση βασικών εννοιών του οικολογικού σχεδιασμού, όπου με τη χρήση απλών αλλά έξυπνων λύσεων, δημιουργείται ένα οικοσύστημα εντός αστικών περιοχών.
Ειδικά στη Μούρθια της Ισπανίας, η διευθέτηση του π. Segura, που ρέει εντός του αστικού ιστού, γίνεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επανέλθουν είδη πτηνών και ψαριών που είχαν εξαφανιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, περιγράφηκε η διευθέτηση ρέματος εντός ιδιωτικής επενδυτικής έκτασης όπου θα εφαρμοστούν μόνο φυτεύσεις των πρανών και θα ενσωματωθούν τα υφιστάμενα πρανή σε σημαντικό ποσοστό. Δείτε σ' αυτό το video το παράδειγμα της Ουλτρέχτης.
Ο κ. Kωνσταντίνος Λουπασάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τεχνικής Γεωλογίας μίλησε για την ορθολογική διαχείριση των αστικών ρεμάτων και τη χρήση των τεχνικών biotechnical engineering
Εστιάστηκε στο παράδειγμα του ρέματος της Πικροδάφνης, με πολύ αποκαλυπτικές πληροφορίες για το ακροατήριο, σχετικά με τα προτεινόμενα από την Περιφέρεια Αττικής έργα για τη διαχείριση του ρέματος της Πικροδάφνης, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας μας :
προτείνονται αντιδιαβρωτικά έργα για το ρέμα, του οποίου η κοίτη και τα πρανή είναι ηλικίας εκατομμυρίων ετών και τα οποία θα 'προστατευτούν' με κατασκευή που θα έχει διάρκεια 30-60 έτη.
Με λίγα λόγια τα παιδιά μας, όταν σκουριάσει το σύρμα των συρματοκιβωτίων, με τα οποία θα έχει σκεπαστεί το ρέμα και θα γεμίσει με πέτρες, θα κληθούν να λύσουν το μέγιστο πρόβλημα της συλλογής και απομάκρυνσής τους από αυτό, για να μην πνιγούν!!!
Τεχνικά έργα, όπως κάποιες γέφυρες, τα οποία στενεύουν την κοίτη και προκαλούν ή έχουν πολλές πιθανότητες να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, ΔΕΝ ΘΊΓΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ!
Ανθρωπογενείς αποθέσεις (μπάζα) δεν απομακρύνονται, αντίθετα προτείνοντααι ακριβές κατασκευές για να τις προστατέψουν, οι οποίες στενεύουν ακόμη περισσότερο την κοίτη, με αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου.....
Η κ. Λαμπρινή Τασούλα, γεωπόνος- MSc Αρχιτέκτων τοπίου, υποψήφια Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για το αστικό πράσινο και τις σύγχρονες εφαρμογές του, με πολλαπλά οφέλη για τις πόλεις μας, περιληπτικά, μας μίλησε: για την κλιματική αλλαγή και τη θωράκιση του αστικού περιβάλλοντος από τις συνέπειές της. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση, η οποία περιλαμβάνει τους τομείς, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, σωστή διαχείριση φυσικών πόρων, ανακύκλωση και βιοκλιματικό σχεδιασμό. Στον τελευταίο περιλαμβάνονται η σωστή δόμηση, η ενοποίηση πρασίνου, η σωστή συντήρηση πρασίνου, κ.λ.π...................................
Ο κ. Μωραίτης – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ μας μίλησε για την ενεργοποίηση του Ρέματος της Πικροδάφνης ως αστικού βιότοπου: Οι πρόσφατες πλημμύρες έθεσαν έντονα επί τάπητος το πρόβλημα της διαχείρισης του αστικού χώρου, στο επίπεδο όλων εκείνων των ‘απωθημένων’, από πολλές λανθασμένες ή στρεβλές επιλογές, φυσικών στοιχείων που συνθέτουν το τελικό, τοπιακό υπόβαθρο των Ελληνικών πόλεων. Τα επιχωμένα ρέματα αποτελούν ένα μόνον από τα στοιχεία αυτού του τοπιακού υποβάθρου που η λανθασμένη ή στρεβλή διαχείριση τα μετέτρεψε από ενεργούς οικότοπους σε σκυροδετημένους αγωγούς.
Επιμένοντας σε αυτήν τη συνολικότερη διατύπωση, θα συνεχίσουμε σχολιάζοντας πως το θέμα μας αφορά τη γενική πολιτισμική και βέβαια πολιτική ανατροπή που απαιτείται, όχι απλά για τη διοικητική επίλυση, αλλά πολύ σημαντικότερο: για τη συνολική ενεργοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού.................
Η ομιλία του συνοδεύτηκε από την παρουσίαση της κ. Τζαναβάρα
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο τέλος, έδωσαν αφορμές για να λυθούν απορίες και να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση!
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Ευαγγελία Δημητρίου
--
Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη
Τ.:2109730215-K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
[email protected]
http://www.kipi.gr
Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.)