*Της Αντωνίας Ρηγάτου
Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 είναι μια ημέρα που θα χαραχτεί στην μνήμη όλων των Ελλήνων πολιτών γενικότερα και του δημοσιογραφικού κόσμου ειδικότερα ως η ημέρα που κλονίστηκε η Δημοκρατία και η ελευθερία τoυ Τύπου και της έκφρασης από τον εταίρο του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάση Μαυρίδη, του γενικού διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, του διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, της αρχισυντάκτριας του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνας Γαλανού και του δημοσιογράφου Γαβριήλ Σερέτη.
Η αιτία σύλληψης των δημοσιογράφων ποια ήταν;
Το ερευνητικό ρεπορτάζ του Γαβριήλ Σερέτη και με τίτλο «Πάρτι ημετέρων στα hotspots» που δημοσιεύτηκε τη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στην 21η σελίδα της εφημερίδας.
Το ρεπορτάζ ενόχλησε γιατί ήταν τεκμηριωμένο με πηγές αλλά και με στατιστικά ποσοτικά στοιχεία τα οποία υποστήριζαν το περιεχόμενο.
Γιατί όμως ενοχλεί μια έρευνα; Επειδή λέει την αλήθεια; Επειδή τεκμηριώνει ορθά και με σαφή στοιχεία τα όσα συμβαίνουν; Επειδή δεν κάνει δημόσιες σχέσεις με τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα και είναι ένα ορθά τεκμηριωμένο ερευνητικό ρεπορτάζ;
Λαμβάνοντας υπόψιν και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το ρεπορτάζ να μην είχε αληθή στοιχεία θα έπρεπε ο Υπουργός να δράσει κατ' αυτόν τον τρόπο; Μήπως δεν είναι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ που ενόχλησε αλλά η γενικότερη απέχθεια της παρούσας κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης;
Το άρθρο 14 του Συντάγματος θεμελιώνει και προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και τους στοχασμούς του. Ειδικότερα, στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται ως θεσμική εγγύηση πέρα δηλαδή από το ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης μέσω του τύπου (άρθρο 14 παρ.1), κατοχυρώνεται η ελευθεροτυπία ως θεσμός, όπως υπογραμμίζει και ο Ιωάννης Καράκωστας στο πόνημά του που φέρει τον τίτλο «Το Δίκαιο των ΜΜΕ».
Γιατί όμως ενόχλησε τόσο πολύ τον Υπουργό το συγκεκριμένο ρεπορτάζ; Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου είναι ένα ερευνητικό ρεπορτάζ. Τί σημαίνει αυτό; Ότι δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη χρειάζεται χρόνος.
Είναι δε πανθομολογούμενο, ότι η σημασία του ερευνητικού ρεπορτάζ στη δημοσιογραφία βρίσκεται πρωτίστως στο συμβολικό του ρόλου. Σε αυτή τη περίπτωση, η δημοσιογραφία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας όπως αυτή περιγράφεται στην αγγλοαμερικανική φιλελεύθερη παράδοση. Όπως υποστηρίζει και ο Weinberg η ερευνητική δημοσιογραφία γίνεται με απώτερο σκοπό να αναγκάσουν τους πολιτικούς να λογοδοτήσουν.
Η σύγχρονη ερευνητική δημοσιογραφία αποκαλύπτει τις παρεκκλίσεις και παρεκτροπές των ασκούντων κάθε μορφής εξουσία και λόγω της αποστολής αυτής θεωρείται ο πιο αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης της εύρυθμής λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει ο ελληνικός έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος να παράγει με μεγαλύτερο ζήλο ολοένα και περισσότερα ερευνητικά ρεπορτάζ, αναβαθμίζοντας την ποιότητα αλλά και εξασφαλίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την βιωσιμότητα του.
H Αντωνία Ρηγάτου είναι τ. ελεύθερη ρεπόρτερ και αρθρογράφος της εφημερίδας Πελοπόννησος, υποψήφια Μ.Δ.Ε στην Σύγχρονη Δημοσιογραφία του ΕΑΠ, υπότροφος του Ι.Κ.Υ και απόφοιτος του τμήματος ν. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.