Πηγή: www.protothema.gr
Σύμφωνα με την κατηγορία επρόκειτο για ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού πάνω από τη Γλυφάδα, με θέα στο Σαρωνικό, η οποία ήταν δημόσια αναδασωτέα έκταση, και φέρεται να καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα
Η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Μαλούχου που εκδικάζει την υπόθεση της Αιξωνής Γλυφάδας σε δεύτερο βαθμό, πρότεινε σήμερα την πλήρη αθώωση του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου
Η εισαγγελέας της έδρας, εισαγγελέας Εφετών, έκανε δεκτούς όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κ. Λυκουρέζου ζητώντας να αθωωθεί πλήρως από κάθε κατηγορία.
Η εισαγγελέας Μαρία Μαλούχου συνεχίζει την αγόρευσή της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και ήδη πρότεινε την απαλλαγή και της συμβολαιογράφου Δέσποινας Σεχιώτη.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση καταγγελόμενης καταπάτησης μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας. Σύμφωνα με την κατηγορία επρόκειτο για ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού πάνω από τη Γλυφάδα, με απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό, η οποία ήταν δημόσια αναδασωτέα έκταση, και φέρεται να καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα.
Σε πρώτο βαθμό (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) το 2012 σε επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές, ισοβίων και πολυετών καθείρξεων. Συνολικά καταδικάστηκαν 5 δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, 6 συμβολαιογράφοι, 2 επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και 7 ιδιώτες.
Ο κ. Λυκουρέζος είχε αθωωθεί από την κακουργηματική κατηγορία της απάτης επί Δικαστηρίω σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου αλλά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών, με αναστολή, για χρήση πλαστού εγγράφου σε βάρος του Δημοσίου.
Το δικαστήριο είχε δεχτεί, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, μετά την πράξη. Η εισαγγελική πρόταση, εαν γίνει δεκτή, από το δικαστήριο οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή του κ. Λυκουρέζου.
Η υπόθεση είχε ανακύψει στο πλαίσιο των ερευνών για το «παραδικαστικό κύκλωμα», όταν εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης.