* του Σακκά Ιωάννη
Ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και όλων των πολιτικών κομμάτων, κυρίως από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, έως και σήμερα αποτελεί η ανάπτυξη. Οι περισσότεροι πολιτικοί μιλούν για ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως το δικό τους πολιτικό πρόγραμμα θα καταφέρει να βγάλει από την κρίση και την ύφεση. Ωστόσο με μια προσεκτική μελέτη των προτάσεων αποδεικνύεται πως πρόκειται για μη ρεαλιστικές λύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες είναι αδύνατον να εφαρμοστούν σε πρακτικό επίπεδο.
Προτάσεις εφαρμόσιμες και άμεσα υλοποιήσιμες υπάρχουν και είναι αποτέλεσμα επίμονης έρευνας που έχει στο επίκεντρο το Εθνικό Συμφέρον και την ευημερία των Ελλήνων.
Μονόδρομος για την ανάπτυξη είναι η έμφαση στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Αναφερόμαστε σε πραγματικές επενδύσεις και πραγματική ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, χωρίς τη μεταφορά επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες, με στόχο να γλιτώσουν οι επιχειρηματίες την φοροεπιδρομή του Κράτους.
Η παραοικονομία, η πολιτική αστάθεια, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το αναποτελεσματικό κράτος και η διαφθορά είναι τα πέντε βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σήμερα
Ωστόσο μέτρα και προτάσεις ώστε να τονώσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας προσελκύοντας επενδύσεις υπάρχουν και βασίζονται σε λεπτομερές στρατηγικό σχέδιο.
Σε πρώτο επίπεδο είναι αναγκαία η δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, το οποίο θα στελεχώνεται αποκλειστικά από τεχνοκράτες και επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες.
Στη συνέχεια σειρά έχει η δημιουργία σχεδίου ολοκληρωμένης οικονομικής υποστήριξης σε νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Προτεραιότητα έχει η κατάρτιση προγραμμάτων υποστήριξης νέων επενδύσεων και επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του κράτους, ξένων επενδυτών και τραπεζών.
Το κράτος θα έδειχνε την έμπρακτη στήριξη του στον επιχειρηματία που επιλέγει να ρισκάρει με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγή για τα πρώτα 2 χρόνια σε όποια επιχείρηση επιλέξει να κάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης .
Επιπλέον η δημιουργία φορολογικού συστήματος που θα είναι φιλικό προς τον επιχειρηματία και τον επενδυτή θα ήταν μια σημαντική ενέργεια στήριξης του επιχειρηματικού κλάδου.
Οι χρονοβόρες και αντιπαραγωγικές γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει να παρακαμφθούν και ταυτόχρονα να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης των αιτημάτων για επενδύσεις και έναρξη νέων επιχειρήσεων.
Το κράτος πρέπει αν προτείνει τη θέσπιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και ΜΗΔΕΝΙΚΟ φορολογικό συντελεστή για 10 χρόνια σε κάθε επιχείρηση που επενδύει τα χρήματά της ξανά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ανεργία, θα αυξηθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αυξηθεί η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά ενώ η χώρα μας θα μπει ξανά στον πολυπόθητο ρυθμό της ανάπτυξης.
Σακκάς Ιωάννης
Πολιτευτής Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών με το κόμμα Ελληνική Λύση
e-mail: [email protected]