Κλεισθένης Ι
Πρώτα Βήματα Εκδημοκρατισμού της Αυτοδιοίκησης.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/5/2018 η εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική μας Κίνηση με θέμα το σχέδιο Νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί ως το τέλος Ιουνίου 2018, από την Βουλή.
Βασικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. Κώστας Πουλάκης, ο οποίος με σαφήνεια εξήγησε τις βασικές αλλαγές που προβλέπονται.
Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το προτεινόμενο σύστημα είναι αυτό της Απλής Αναλογικής.
Ως γνωστόν η ηγεσία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για το θέμα αυτό διοργάνωσαν 2 συνέδρια χωριστά και κοινά με πρόσχημα την ακυβερνησία που υποτίθεται πως επιφέρει η απλή αναλογική, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και δήλωσαν ότι δεν αποτελεί καν βάση συζήτησης. Βέβαια προέβαλαν και κάποια άλλα αιτήματα βασικά μαξιμαλιστικά όπως αρμοδιότητες πρόσληψης προσωπικού, μεγάλη αύξηση πόρων, αποκεντρωμένη διοίκηση και θέματα που χρειάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και που προφανώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν προς το παρόν.
Προφανώς τα έβαλαν για να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.
Σημειωτέον ότι από το Φεβρουάριο του 2016 που ξεκίνησε μια 25μελής επιτροπή σχετικά με την διαβούλευση για τις αναγκαίες αλλαγές στους ΟΤΑ, η απλή αναλογική ήταν θέμα αρχής για την κυβέρνηση.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν συμμετείχε στο διάλογο εκτός λίγων παρουσιών στην αρχή στην επιτροπή που στην συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς τα τελευταία χρόνια να προτείνει τι ακριβώς θέλει η ίδια όχι μόνο στο εκλογικό θέμα αλλά και σε άλλα σοβαρά θέματα όπως πχ συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στους ΟΤΑ, καθορισμός αρμοδιοτήτων, καθώς έχει μηχανισμούς και ανθρώπους ώστε να κάνει τις αναγκαίες προτάσεις.
Είναι σαφές ότι η ως άνω τακτική ήταν εκ του πονηρού ώστε να παραμείνει το σημερινό εκλογικό σύστημα όπου πχ μια παράταξη του 17% στον πρώτο γύρο των εκλογών, κερδίζοντας τις δημοτικές εκλογές στο δεύτερο γύρο παίρνει το 60% των εδρών. Μην ξεχνάμε ότι απλή αναλογική εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το 1950 στην αυτοδιοίκηση έως το χουντικό πραξικόπημα. Επίσης η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ως το 2003 (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) ήταν υπέρ της Απλής Αναλογικής.
Για εμάς η Απλή Αναλογική δεν είναι μόνο το πιο δίκαιο σύστημα (ισότητα των ψήφων όπως προβλέπει το Σύνταγμα) αλλά επιπλέον θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναβαθμίζοντας τα δημοτικά συμβούλια και αυξάνοντας την ευθύνη των αιρετών, ώστε να προκύψουν αναγκαίες συναινέσεις που πολλές φορές είναι εφικτές στα μεγάλα τοπικά ζητήματα αλλά και στα ζητήματα καθημερινότητας. Εξάλλου ο λαός έχει κρίση ώστε να απομονώσει όσους νομίζουν ότι με το να σαμποτάρουν τη διοίκηση του Δήμου θα είναι ανεκτοί στην τοπική κοινωνία.
Το Νομοσχέδιο είναι για εμάς σε θετική κατεύθυνση, παρά τις όποιες ελλείψεις του αφού, εκτός της Απλής Αναλογικής, δίνει λύσεις σε κάποια σοβαρά ζητήματα της Τ.Α. όπως, το να προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα με συγκεκριμένο ποσοστό αιτούντων συμπολιτών, να μεταφέρει από την αποκεντρωμένη διοίκηση την Εποπτεία σε πιο αναβαθμισμένο τμήμα στο ΥΠ.ΕΣ., να προβλέπει ίδρυση κοινωφελών εταιριών από τους δήμους που υπό προϋποθέσεις μπορούν να στηρίξουν αναπτυξιακές προσπάθειες των Δήμων όπως πχ ενεργειακές αναβαθμίσεις κλπ.
Επίσης προβλέπει Διαρκή Κοινή Επιτροπή ΥΠ.ΕΣ.- Κ.Ε.Δ.Ε.- ΕΝ.Π.Ε. που θα γνωμοδοτεί για κάθε νομοθετική αλλαγή που αφορά τους ΟΤΑ πριν γίνει νόμος του κράτους.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι, η Απλή Αναλογική θα αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Βεβαίως αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα καθώς, το Όραμά μας εξακολουθεί να είναι μια Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση με σαφείς αρμοδιότητες, σημαντικούς πόρους, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κωδικοποίηση νομοθεσίας κλπ.
Όπως προείπαμε όμως, πρέπει για να προχωρήσει η αυτοδιοίκηση, να γίνουν συνταγματικές αλλαγές και να καταργηθούν ένα σωρό άχρηστες γραφειοκρατίες που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την παρουσία αλλά και τον προβληματισμό που κατέθεσαν στην Εκδήλωσή μας, την επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών κα Πίκουλα Αργυρώ, τον Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικηφόρο Ιωάννη, τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σεφτελή Κώστα, τον Συμπαραστάτη του Δημότη κ. Αραμπατζή Γαβριήλ, τον κ. Αδαμαντιάδη Αχιλλέα εκ μέρους των «Συνεργασιών Πόλης» και την Αντιπροσωπεία των «Συνεργών για την Ηλιούπολη» .
Ηλιούπολη 24.5.2018
Το Γραφείο Τύπου