«Καθαρή έξοδος»: Όνειρο ήταν και πάει (Του Γιάννη Σιδέρη)

Αρθρογραφία 28 Απριλίου 2018

Του Γιάννη Σιδέρη (www.liberal.gr)

Λάβρο το Μαξίμου με δελτίο τύπου, κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης «της διαπλοκής» ότι μετά την επίσκεψη Γιούνκερ (και τα μηνύματα που εξέπεμψε για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια), προφανώς έχασαν τον ύπνο τους, και επιδόθηκαν σε προσπάθεια να θάψουν την είδηση. Εύχεται δε, περαστικά τόσο στους διευθυντές και στους απελπισμένους ιδιοκτήτες τους, όσο και στη δύσμοιρη ενημέρωση.

Το κατά πόσο δικαιώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντιπολιτευόμενα ή μη, γνωρίζουν να αξιολογούν τις ειδήσεις και να τους προσδίδουν τη αναλογούσα προβολή, φάνηκε από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.

Ωστόσο πριν από αυτό, προέχουν δύο παρατηρήσεις:

Α) Το Δελτίου Τύπου υπογράφεται από το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού της χώρας. Είναι δυνατό να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα και τέτοιους χαρακτηρισμούς κατά των μέσων ενημέρωσης; Αυτό το δελτίο, και ακόμη πιο επιθετικό, θα μπορούσε να το στείλει κάλλιστα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και θα ήταν απολύτως συμβατό με τον ρόλο του. Είναι διαφορετικό να είσαι κομματικό στέλεχος και να εκδίδεις ανακοινώσεις και διαφορετικό να είσαι δημόσιος λειτουργός, επικεφαλής του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.

Πέραν αυτού, διαφαίνεται ξανά η γνωστή διάθεση, το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού να διεκδικεί ρόλο αρχισυντάκτη, να κρίνει ποιες ειδήσεις και πως, θα πρέπει να δημοσιεύονται!

Κάποιοι θα μιλούσαν για αντιδημοκρατική έφεση σε «Μαδουρισμό». Ο γράφων δεν θα το κάνει γιατί δεν το πιστεύει. Απλώς το θεωρεί εκδήλωση ανεπίγνωστης συμπεριφοράς που προέρχεται από κεκτημένη ταχύτητα στη διαχρονική καταγγελία περί διαπλοκής.

Β) Τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επίσκεψη Γιούνκερ, ήταν πολύ πιο φιλικά προς την κυβέρνηση από ό,τι το διαδίκτυο. Προέβαλαν τις δηλώσεις, απλώς τους έδωσαν το βάρος που έκριναν ότι είχαν.

Θα μπορούσαν εκ παραλλήλου να ανακαλέσουν συγκριτικά στη μνήμη των αναγνωστών/θεατών, τα δοξαστικά των κυβερνητικών στελεχών για τον Γιούνκερ με εκείνα της εποχής της αντιπολίτευσης, όπως έκαναν χρήστες του διαδικτύου.

Για παράδειγμα, του Γραμματέα τη Κ.Ο. Κ. Ζαχαριάδη να δηλώνει μελιστάλαχτα ότι «Η επίσκεψη Γιούνκερ συμβολίζει ότι η Ελλάδα καταφέρνει να αλλάξει σελίδα», με τον ίδιο κ. Ζαχαριάδη να γράφει στο twitter το 2014 «Μετά από 1,5 εκατ. ανέργους, 25% ύφεση, και 40% των παιδιών σε φτώχεια, η Βούλτεψη χαρακτηρίζει τον Γιούνκερ «φιλέλληνα»! Λόρδε Βύρωνα ακούς;».

Τον Νίκο Παππά να γράφει το 2014 «Φιλέλληνας ο Γιούνκερ λένε. Αν έχεις τέτοιους φίλους…», και τώρα «Δεν μας προκαλεί εντύπωση το «θάψιμο της επίσκεψης Γιούνκερ από την πλειοψηφία των δελτίων ειδήσεων. Δεν το θεωρούμε τυχαίο».

Η ακόμη τον πανταχού παρόντα Παπαδημούλη το 2014 να γράφει «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την παρέμβαση Γιούνκερ»! Το 2015 να γράφει «Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του Ναι και δίνει το στίγμα: Ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Απαντάμε: Όχι μένουμε Ευρώπη με αξιοπρέπεια».

Αμνήμων τώρα ο ίδιος επισημαίνει «Η επίσκεψη Γιούνκερ και το αυριανό (σ.σ. χθεσινό) Eurogroup προσθέσουν δύο ακόμη βήματα στην πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την ολοκλήρωση του 4πτυχου αξιολόγηση-χρέος- μεταμνημονιακή ανάπτυξη-ευρωπαική εποπτεία».

Αν κάποιος έχει πει τέτοια, θα έπρεπε να τηρεί τώρα αιδήμονα σιγή. Αλλά ή θεωρούν ότι κανείς δεν θυμάται τι είχαν πει, ή δεν τους νοιάζει. Συνθηματολογούν και σε όποιους πιάσει … (και υπάρχουν ακόμα αρκετοί που πιάνει!).

Γ) Επί της ουσίας: Το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup, το οποίο έληξε χωρίς συζήτηση γα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το μήνυμα που δόθηκε ήταν πρώτα η αξιολόγηση μετά το χρέος – ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η αυστηρή εποπτεία θα είναι τετράκις το χρόνο, κάθε τρίμηνο, εν αντιθέσει με τους «υποταγμένους» της Κύπρου, της Πορτογαλίας, τη Ιρλανδίας, που θα την υφίστανται ανά εξάμηνο. Το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κάνοντας λόγο για ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο.

Οσο για την ΕΚΤ, δια μέσου του μέλους του εκτελεστικού Συμβουλίου Μ. Κερέ, υπενθύμισε ότι αφού η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, θα πρέπει να τηρήσει απόλυτα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, καθώς όσο πιο ισχυρές είναι τόσο το καλύτερο, αφού από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την Τρόικα αλλά από τις αγορές (στις οποίες θα βαράμε ή θα μας βαράν νταούλια).

Και φυσικά ο ειλικρινής Τσακαλώτος (αυτό το έχει), επανέλαβε ότι θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση, ενώ ακόμη και ο φιλικός μας (διαχρονικός λαϊκιστής) Μοσκοβισί έκανε λόγο για εποπτεία όσον αφορά στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Ολα αυτά δεν προμηνύουν καθαρή έξοδο, η οποία δεν κρύβεται με τις καταγγελίες και οικτιρμούς περί «δύσμοιρης ενημέρωσης».  

Προβλήθηκε 783 φορές