Απλή αναλογική στους δήμους και στις περιφέρειες; (Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος)

Αρθρογραφία 05 Μαρτίου 2018

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί/περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική από τον Α γύρο των εκλογών, ενώ στο Β γύρο θα προκρίνονται οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, που συγκέντρωσαν την πλειοψηφία, εφόσον κανείς από τους δύο δε συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδήμαρχοι/αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε παράταξη.

Τι μας είπε εν ολίγοις ο Υπουργός; Ότι η απλή αναλογική όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές και είναι ένα ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.

Είναι όμως το κατάλληλο εκλογικό σύστημα; Για την αριστερά ενδεχομένως να συνιστά μια λύση μιας και δεκαετίες τώρα η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της. Είναι όμως το ενδεδειγμένο σύστημα που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Δήμων/περιφερειών και θα οδηγήσει στην εύρωστη λειτουργία τους;

Αν και δεν πρέπει να γίνουμε κακοί και να μην αποδοκιμάζουμε όποια εξέλιξη συντελεί στον εκδημοκρατισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική μάλλον περισσότερα προβλήματα θα φέρει παρά θα επιλύσει.

Ποια είναι τα προβλήματα που θα επιφέρει; Εν ολίγοις και συνοπτικά πρώτο είναι η ακυβερνησία.

Με δεδομένο, ότι η πλειοψηφούσα τοπική αρχή ενδεχομένως να μην έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια δύσκολα θα παράγει έργο.

Πως θα διοικήσει το δήμο πχ ο εκάστοτε εκλεγμένος δήμαρχος όταν δεν θα έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια να περάσει τις αποφάσεις του.

Γιατί πολιτική βούληση μπορεί να υπάρχει, αλλά πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη, όταν θα ισχύει η απλή αναλογική;

Πώς θα συνεννοηθεί με τους αντιδημάρχους του ο εκάστοτε δήμαρχος, όταν αυτοί πιθανόν να προέρχονται από άλλες παρατάξεις και θα εξυπηρετούν τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα;

Αντίθετα θα δούμε δυστυχώς να παρουσιάζονται στις τοπικές κοινωνίες κάποιοι «επιτήδειοι», που θα κατέρχονται αντάρτες στις εκλογές, θα υφαρπάζουν πρανάγγέλοντας τάχα το «νέο», την ψήφο των συμπολιτών τους και κατόπιν θα μπορούν να κάνουν κουμάντο στους δήμους εκβιάζοντας τους δημάρχους και παζαρεύοντας θέσεις στους δήμους έχοντας εκλεγεί -άκουσον άκουσον- με ψήφους λίγων εκατοντάδων συμπολιτών τους!!!

Αυτή δυστυχώς είναι μια ζοφερή προοπτική που ενδεχομένως και δυστυχώς βιώσουμε σε αυτές τις εκλογές.

Αλήθεια σε πόσους νέους υποψήφιους δημάρχους δεν έχει ανοίξει η όρεξη εξαιτίας της απλής αναλογικής να κατέλθουν στις εκλογές ονειρευόμενοι αξιώματα από το πουθενά;

Γιατί καλό το νέο δεν λέμε, αλλά κάθε ΝΕΟ δεν είναι απαραίτητα και καλό!

Με αυτά και με τα άλλα με την απλή αναλογική μάλλον θα επέλθει ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά σταθερές και αξιόπιστες αυτοδιοικητικές αρχές.

Και ναι μεν στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν οι συνασπισμοί διαλύονται η λύση είναι προσφυγή στις κάλπες, αλλά στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης τα πράγματα διαφέρουν!

Στην δημοκρατία βέβαια δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά από την άλλη ως γνωστό «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Δηλαδή πρέπει και εμείς να βάλουμε το χεράκι μας για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα και όχι να βγάλουμε τα ματάκια μας μόνοι μας…

http://lastpoint.gr/ 

Προβλήθηκε 932 φορές