Ελληνικό: Για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση, όχι το ΚΑΣ

Στα πέριξ 06 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Το σήριαλ της επένδυσης στο Ελληνικό μοιάζει να έχει και άλλα επεισόδια, πριν την, ελπίζουμε ευτυχή κατάληξη της έναρξης των εργασιών. Ωστόσο, το πλέον πρόσφατο από αυτά τα επεισόδια, η τελική απόφαση δηλαδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη τμημάτων της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, δεν μπορεί επουδενί να συγκριθεί με όσα προηγήθηκαν.

Διότι η μακρά καθυστέρηση στην έναρξη των έργων δεν οφείλεται στο ΚΑΣ, αλλά στη χρόνια ελληνική αβελτηρία, τους πύρηνους λόγους της εκάστοτε αντοπολίτευσης, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και, προσφάτως, στην πολιτική αμφιθυμία, αν όχι απροθυμία, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ίδια την επένδυση.

Εν προκειμένω, ρόλο πρωταγωνιστή στη νέα εμπλοκή δεν έχουν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που παρέμενειναν ως τις 2 τα ξημερώματα συζητώντας για το θέμα του Ελληνικού, αλλά το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μια ιδιαίτερότητα της περίπτωσης του Σχεδίου Ανάπτυξης για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά είναι ότι, προκειμένου να επισπευθεί η έναρξη της εφαρμογής του, το ΥΠ.ΠΟ.Α. υπέγραψε ένα μνημόνιο συναντήληψης και συνεργασίας με την Ελληνικό Α. Ε., αφήνοντας σε εκκρεμότητα το ζήτημα κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου ενός τμήματος της προς αξιοποίηση περιοχής, όπως είχε προτείνει η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Κατά συνέπεια, το ΚΑΣ καλείται να συγκεράσει τις προϋποθέσεις του μνημονίου με τους όρους, που θεωρεί απαραίτητους για την προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων εντός της έκτασης, είτε αυτά έχουν ήδη αποκαλυφθεί, είτε εκτιμάται ότι "κρύβονται" σε θέσεις όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν εργασίες.

Επομένως, για τις όποιες καθυστερήσεις στη λήψη απόφασης δεν ευθύνεται τόσο το Συμβούλιο όσο η πολιτική ηγεσία που, ηθελημένα ή μη, έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν προχώρησε έστω στην προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου.

Το τελευταίο που μπορεί να ειπωθεί για τα μέλη του ΚΑΣ είναι ότι δεν προσπάθησαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η οποία, πρωτίστως, είναι να εξασφαλίσουν την προστασία των αρχαιοτήτων, ορατών ή μη, και όχι (όπως συχνά υποστηρίζεται) να παρακωλύσουν την υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη και αναγνωρίζει πόσο δύσκολη είναι για την χώρα η παρούσα συγκυρία, ήταν μια φράση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές στη δίαρκεια της χθεσινής, πολύωρης συνεδρίασης.

Η έκταση της επένδυσης είναι, χωρίς αμφιβολία, μια περιοχή ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος με ενδείξεις κατοίκησης ήδη από την Εποχή του Χαλκού, ενώ αργότερα αποτέλεσε τμήμα των αττικών δήμων Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής.

Στη συγκεκριμένη περίοδο χρονολογούνται οι πολυτελείς ταφικοί περίβολοι των κλασικών χρόνων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφόρου Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, δεν αποτελούσαν απλώς επιδείξεις πλούτου από τους ευκατάστατους γεωκτήμονες της περιοχής αλλά και τοπόσημα, καθώς ήταν χτισμένοι μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτασεις και ορατοί από τις κεντρικές οδικές οδούς ή άλλα κομβικά σημεία.

Κρίνοντας από την αφθονία ευρημάτων, που έχει ανασκαφεί στους γειτονικούς λόφους Πανί και Αγίας Αννας (κυρηγμένους αρχαιολογικούς χώρους και εκτός των ορίων της επένδυσης), αξιόλογες αρχαιότητες δεν αποκλείεται να εντοπιστούν στον λόφο Χασάνι, ο οποίος σήμερα καλύπτεται από επιχωματώσεις και τα ερείπια των γερμανικων πολυβολείων.

Στην εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων προτείνεται ο ο λόφος να διατηρηθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και ως μοναδικό τεκμήριο του τοπικού προεπαναστατικού οικισμού. Επιπλέον, ευρήματα αναμένονται κοντά στο ρέμα Τραχωνίδα, όπου πιθανολογείται ότι λειτουργούσαν πάσης φύσεως εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Η δημιουργία κοινόχρηστων ζωνών πρασίνου γύρω από τα υφιστάμενα μνημεία και τις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (οι οποίες, επίσης, δεν ορίζονται στο μνημόνιο συνεργασίας) είναι μια πρόταση που αναφέρθηκε στη συζήτηση της Τρίτης, όμως το τι πρόκειται να συμβεί τελικά θα αποφασιστεί κατά τη συνέχιση της συζήτησης.

http://www.kathimerini.gr 

Προβλήθηκε 774 φορές

Συνελήφθη 49χρονος φιλόλογος για τη ''γιάφκα'' στο Παγκράτι με τα όπλα και τα εκρηκτικά

Ο συγκεκριμένος άνδρας που δεν είναι σεσημασμένος και δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές, είναι ο άνθρωπος που από το 2008 έβαζε 100 ευρώ κάθε δύο μήνες στον ιδιοκτήτη της υπόγειας αποθήκης στο Παγκράτι.

Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στο Παγκράτι μετά από τηλεφώνημα - Βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά

Το σπίτι που πήγε για έρευνα η Αντιτρομοκρατική, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαμαγήτου και Αγλαυρίδων στο Παγκράτι και μέσα σε αυτό, έχουν βρεθεί όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, που εξετάζεται αν σχετίζονται με την «γιάφκα» στους Αμπελόκηπους…