1.Το λεγόμενο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» (Σ.Ο.Α), όπως κατατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν μας βρίσκει συμφωνους , στο σύνολό του.
2. Δεν συμφωνούμε με τις προβλεπόμενες στο Σ.Ο.Α χρήσεις. Τα μεγάλα Εμπορικά Κέντρα, το Καζίνο, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα κτίρια γραφείων, οι κατοικίες για υψηλά εισοδήματα, οι 6 προβλεπόμενοι ουρανοξύστες, δεν καλύπτουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.
3. Θεωρούμε ότι, για μια σειρά περιβαλλοντικούς λόγους, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης, πρέπει να μην δομηθεί περαιτέρω, να παραμείνει δημόσιος και να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες για «αξιοποίηση» και εκμετάλλευση.
4. Στο ΣΟΑ που κατατέθηκε, προβλέπεται συνολική δόμηση περίπου 2.700.000 τ.μ. Επιπλέον προβλέπονται 300.000 τμ για «χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινής ανταποδοτικότητας», ενώ η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση, σύμφωνα με τον ν.4082/2012 ανέρχεται σε 3.600.000 τ.μ.
Πρόκειται ουσιαστικά για την δημιουργία μιας νέας πόλης, σχεδόν όπως αυτή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, σε έναν από τους εναπομείναντες μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αττικής, με πληθυσμό που εκτιμήθηκε αρχικά από την «Ελληνικό Α.Ε.» σε 33.000 – 44.000 κατοίκους, ο οποίος σήμερα εκτιμάται σε 25.000 κατοίκους.
Οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την προώθηση και υλοποίηση ενός τέτοιου Σ.Ο.Α, είναι τεράστιες και δεν αναλύονται ουσιαστικά στην ΣΜΠΕ που συνοδευει το Σ.Ο.Α.
5. Η αναφερόμενη στο Σ.Ο.Α δημιουργία ενός «Πάρκου», χωροθετείται στον ενδιάμεσο ακάλυπτο χώρο μεταξύ πολυόροφων κατοικιών. Τα νέα κτίρια που περιβάλλουν το «Πάρκο» με ύψη 50, 70 και 200 μέτρων αποκόπτουν την θέα και προς αυτό και προς την θάλασσα των κατοίκων των γύρω δήμων.
Το φράγμα αυτό δεν επηρεάζει μόνο την θέα, αλλά και τις θετικές στο μικροκλίμα επιπτώσεις που θα δημιουργούσε μία ουσιαστική Μητροπολιτική Ζώνη Πρασίνου.
Συμφωνα με το ΣΟΑ, εντός του «Παρκου» προβλέπεται Εκθεσιακό Κέντρο, Υδροπάρκο, η μετεγκατάσταση του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, περιοχή συναυλιών, πολιτιστικές εκγαταστάσεις, εμπορικές δραστηριότητες και συνολική προβλεπόμενη δόμηση 400.000 τμ.
Είναι προφανές ότι το προβλεπόμενο «Πάρκο» όχι μόνο δεν αντιστοιχεί με το «Μητροπολιτικό Πάρκο», που προβλέπονταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας αλλά και σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο Μητροπολιτικό Πάρκο αφού κατ’ αρχάς δεν είναι παραθαλάσσιο.
6. Η προγραμματιζόμενη εκτεταμένη καταστροφή υφιστάμενων δασικών φυτειών κατά μήκος του θαλάσιου μετώπου (περιοχή σημερινού Αθλητικού Κέντρου Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου) και η δόμηση πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ, περιορίζει την ουσιαστική πρόσβαση λουομένων από την ευρύτερη περιοχή μόνο στο 1/3 της παραλιακής ζώνης
7.Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης της ισχύουσας νομιμότητας, για τα οποία η «Επιτροπή Αγώνα» έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατειας (χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος), στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες (δασικές φυτείες), καθώς και στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε (περιβαλλοντικά ζητήματα - κρατικές ενισχύσεις).
8. Θεωρούμε ότι πρέπει να μη γίνει δεκτό το Σ.Ο.Α και να προωθηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με αποκλειστικές χρήσεις υψηλού πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, το οποίο να εντάσεται στην παραγωγική-τουριστική ανασυγκρότηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, και το οποίο να καλύπτει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας και όχι τις κερδοσκοπικες επιδιώξεις κάποιων λεγόμενων «επενδυτών».
2. 8. 2017
«Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
*Παρέμβαση στη Συνεδρίαση του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης της 2/8/2017 στα πλαίσια της "δημόσιας διαβούλευσης" για το Σχεδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α) στο Ελληνικό.