''Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων'' στο Χαϊδάρι την Πέμπτη 25 Μαΐου...

Αρθρογραφία 24 Μαϊου 2017

Απόσπασμα από ομιλία του δημοσιογράφου Περικλή Καπετανόπουλου για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη.


"...Πρόκειται για ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ με φόντο τη ζωή του αγωνιστή-μάρτυρα και στελέχους του ΚΚΕ Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ένα βιβλίο ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Ο ήρωας του Σπ.Τζόκα, ήταν ερωτευμένος με τη ζωή, γι΄αυτό επέλεξε τον αξιοπρεπή θάνατο, παρά την εξαγορασμένη ύπαρξή του, όπως του προτάθηκε, με την απώλεια ενός άλλου συντρόφου του, ο οποίος θα έπαιρνε την θέση το μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε παλιούς κομμουνιστές, κομμουνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και της μετεμφυλιακής παρανομίας, κατανοούμε απόλυτα την στάση του Σουκατζίδη.
Διότι εκείνοι οι άνθρωποι τηρούσαν απαρέγκλιτα μία αρχή.

Συμμερίζονταν απόλυτα την τύχη του λαού και των συντρόφων τους, τα έδιναν όλα και δεν κρατούσαν τίποτα για τον εαυτό τους, ποτέ δεν διαχώριζαν τη θέση τους και πλήρωναν πάντα στο ακέραιο το τίμημα των πράξεων τους. Ο Σουκατζίδης ήξερε πολύ καλά γιατί θα πέθαινε.

Θα πέθαινε γιατί ήταν κομμουνιστής και λαϊκός αγωνιστής. Θα πέθαινε γιατί του ήταν αδιανόητο να πεθάνει στη θέση του κάποιος άλλος με τα ίδια χαρακτηριστικά, την ίδια στράτευση, τα ίδια ιδανικά.

Μια άγνωστη πλευρά της δράσης του Ναπολέοντα Σουκατζίδη- την οποία έφεραν στο φως οι συμπατριώτες του στην Κρήτη πριν από κάμποσα χρόνια είναι ότι αρθρογραφούσε στις εφημερίδες της Ιεράπετρας ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΑΣ και ΝΕΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, στο διάστημα 1934 - 1935.

Γλωσσομαθής ο Ν. Σουκατζίδης (από 19 χρόνων μιλούσε και έγραφε τέλεια έξι γλώσσες).Είχε σπουδάσει Οικονομικά και ήταν άνθρωπος με φιλολογική κουλτούρα.

Είχε οργανώσει, μάλιστα, και μια φιλολογική συντροφιά στην οποία μετείχε και η σπουδαία δασκάλα και λαογράφος της Κρήτης Μαρία Λιουδάκη. Ο Σουκατζίδης ήταν μέλος της ΟΚΝΕ στο Ηράκλειο, από το 1927, με ισχυρές μαρξιστικές γνώσεις.

Στον Τύπο της Ιεράπετρας δημοσίευσε επιφυλλίδες με χαρακτήρα μικρού δοκιμίου σε εκλαϊκευτική μορφή και χρονογραφήματα. Τα χρονογραφήματά του χαρακτηρίστηκαν από χρονογράφο της εποχής ως "η κορυφαία στιγμή της χρονογραφίας".
Γενικός τίτλος των τριών επιφυλλίδων του στην εφημερίδα «Νέος Αγώνας» ήταν «Κοινωνικές και οικονομικές έρευνες».

Η πρώτη επιφυλλίδα έχει υπότιτλο «Η σπουδαιότητα των οικονομικών ζητημάτων», ενώ οι άλλες δύο «Η εξέλιξη του ανθρώπου».

Η εκλαϊκευτική εμβέλεια του Σουκατζίδη στην παρουσίαση αυτών των επιστημονικών θεμάτων μαρτυρεί μια οξεία αναλυτική σκέψη και μια στέρεη για τον καιρό εκείνο γνώση της κοινωνιολογίας ως επιστήμης, όπως την καθόρισε ο Μαρξ.

Καταβάλουμε προσπάθεια, και πιστεύω πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να εκθέσουμε στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη τεκμήρια από αυτό το, άγνωστο, μέχρι σήμερα συγγραφικό έργο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη..." 

Προβλήθηκε 1136 φορές