Αυτή είναι η πρότασή μας την οποία καταθέσαμε εγκαίρως, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, για τις "Αγορές Καταναλωτών', όπως τις ονομάζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Πλαίσιο Λειτουργίας Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων» υποβάλλοντας σχόλια και προτάσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, συνεργάτες του γενικού γραμματέα Εμπορίου, επεξεργάονται τα σχόλια που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, και δια ζώσης. Αν το κουαρτέτο των τοκογλύφων-δανειστών το επιτρέψει, ίσως κάποιες από αυτές (και δεν αναφέρομε μόνο στις δικές μας παρατηρήσεις) να ληφθούν υπόψη κατά την τελική κατάρτιση των διατάξεων του νέου νόμου.
Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο των προτάσεων, όπως δημοσιεύτηκε (με εξαιρετική καθυστέρηση είναι αλήθεια και αφού δημοσιεύτηκε η καταγγελία μας) στο http://www.opengov.gr/ypoian/?p=7889
"15 Φεβρουαρίου 2017, 12:06 | Κ.Ε.Α (Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης) Μόνιμος Σύνδεσμος
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ NA ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
-Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ KAI ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ και ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΤΟΥΣ.
To Kίνημα Αλληλεγγύης γεννήθηκε τα χρόνια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έπληξε και πλήττει την Πατρίδα και το Λαό μας με καταιγιστικούς ρυθμούς από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Στην χώρα μας με τις πολιτικές διαρκούς φτωχοποίησης των Μνημονίων 1, 2 και 3, τα οποία εφαρμόζουν διαδοχικά, οι εναλλασσόμενες, στις κυβερνητικές καρέκλες, κυβερνήσεις, η πλειοψηφία των Ελλήνων αδυνατεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια. Αδυνατεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα, σε τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα, από τα σημεία της αγοράς που το έπραττε μέχρι το 2009.
Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το υπαίθριο εμπόριο, εμπεριέχει το άρθρο 37 το οποίο αφορά τις Διαθέσεις Προϊόντων Αλληλεγγύης.
Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί επί της ουσίας ένα ναρκοθετημένο πεδίο, από την γραφειοκρατία και τα συμφέροντα των μεσαζόντων, το οποίο προαλείφεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός ελέγχου ενός κινήματος που τόλμησε να διεκδικήσει την αυτοοργάνωσή του, να συμβάλλει στην επιβίωση των εμπερίστατων πολιτών και να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις από κομματικές και κρατικές αγκυλώσεις.
Η πρόταση της Κυβέρνησης στοχεύει στην αποδυνάμωση του Κινήματος Αλληλεγγύης, δια της μετατροπής του σε συμπληρωματικό, και υπό διαρκή αίρεση, εξάρτημα των δημαρχοκεντρικών τοπικών αρχών με δύο τρόπους: Τον περιορισμό της οργάνωσης των Διαθέσεων κάθε δύο μήνες,(ώστε σιγά-σιγά να ατονήσει και να σβήσει) και την ανάθεση στους Δήμους του αποκλειστικού δικαιώματος αδειοδότησης ή μη, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάθε δημοτική αρχή, έχει στραμμένο από τώρα το ενδιαφέρον της στις δημοτικές εκλογές του 2019 και πολιτεύεται αναλόγως, απέναντι στις Δομές Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, δια της μετονομασίας των «Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες» σε «Αγορές Καταναλωτών», επιχειρείται,à propos, η πολιτική και ιδεολογική ουδετεροποίηση του Κινήματος Αλληλεγγύης και η μετατροπή του από κίνημα πολιτών σε κίνημα καταναλωτών.
Η κυβέρνηση παραβλέπει ότι η δυναμική παρουσία του Κινήματος Αλληλεγγύης, τα πέντε τελευταία χρόνια έδωσε διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα. Έδωσε επίσης την δυνατότητα σε χιλιάδες παραγωγούς, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, να επιζήσουν αξιοπρεπώς αποφεύγοντας τις συνήθεις πρακτικές των μεσαζόντων και των γνωστών πολιτικών πελατειακών κυκλωμάτων, αποκτώντας άμεση επαφή με τους κατοίκους των πόλεων.
Αυτό ήταν και το «μεγάλο έγκλημα» του Κινήματος Αλληλεγγύης! Τόλμησε να αμφισβητήσει τον παγιωμένο τρόπο λειτουργίας της οικονομίας που σε αλληλεξάρτηση με την καθεστωτική πολιτική, όσων κομμάτων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα.
Όμως η εμπειρία των πέντε προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι μπορούμε να αυτοδιαχειριστούμε την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών σε συνεργασία με το αγροτικό κίνημα, χωρίς την μεσολάβηση ούτε μεγαλό-ιδιωτών, αλλά ούτε και της κρατικής γραφειοκρατίας, στην οποία τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα αφομοιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του.
Οι πολιτικές που επιβάλλονται από Γερμανία, Ε.Ε και Δ.Ν.Τ,από την μια έφεραν την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων στην απόγνωση και την οδήγησαν στην βίαιη φτωχοποίηση και την άλλη οδηούν στο ξεπούλημα κάθε σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της Πατρίδα μας, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το λιμάνι του Πειραιά.
Στο πλαίσιο στρατηγικής αυτών των πολιτικών, που επιβάλλουν την ισοπέδωση των πάντων, με την ένταση της εσωτερικής υποτίμησης και την ακύρωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική κοινωνία, μέσω της εξοντωτικής φορολογίας, εντάσσεται και το υπό διαβούλευση άρθρο.Επειδή ορισμένοι «φίλοι» μας, ίσως σπεύσουν να σχολιάσουν ότι δεν έχουμε,
επί του συγκεκριμένου άρθρου 37, το Κίνημα Αλληλεγγύης προτείνει τα εξής:
1. Σκοπός των Διαθέσεων Προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες», είναι διττός :
-Να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν εξαθλιωθεί από το 2009 έως σήμερα να επιβιώσουν προμηθευόμενοι φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα.
-Να μπορούν οι μικροί παραγωγοί και μεταποιητές να επιβιώσουν, χωρίς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν την «πεπατημένη’ οδό των μεσαζόντων.
Οι Διαθέσεις Προϊόντων «Χ-Μ», οργανώνονται αποκλειστικά, με πρωτοβουλία των Κινημάτων Αλληλεγγύης, που έχουν ή όχι, νομική υπόσταση, χωρίς να απαιτείται η άδεια του οικείου δήμου. Η ονομασία των δράσεων παραμένει «Διαθέσεις Προϊόντων «Χ-Μ».
2. Οι Δήμοι παραχωρούν υποχρεωτικά τον χώρο διεξαγωγής της Διάθεσης Αλληλεγγύης, εφόσον ο αιτούμενος χώρος είναι δημοτικός. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο Δήμος έχει αναρμοδιότητα.
3. Στις Διαθέσεις Προϊόντων «Χ-Μ», συμμετέχουν με τα προϊόντα τους:
α) Αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και προσκομίζουν δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε.
β) Κάθε είδους Συνεταιρισμοί, και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ).
γ) Μεταποιητικές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού, που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους.
Για κάθε προιόν μπορεί να συμμετέχει μόνο ένας παραγωγός ή μεταποιητής.
Στις αγορές αυτές μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί , οι οποίοι που κατέχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών.
Τα ως άνω φυσικά πρόσωπα ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που συμμετέχουν ως πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν.
4. Οι Διαθέσεις Προϊόντων «Χ-Μ από τα Κινήματα Αλληλεγγύης, μια φορά το μήνα, σε κάθε Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα.
Τη χωροθέτηση της αγοράς και την τήρηση των όρων του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς αναλαμβάνει η Δομή Αλληλεγγύης.
5. Στον κανονισμό λειτουργίας θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η πώληση των προϊόντων θα συμμορφώνεται με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, τις διατάξεις της φορολογίας και τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π Π.Υ) και ότι οι δραστηριοποιούμενοι υπόκεινται στον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων για την τήρηση όλων των παραπάνω.
6. Η Δομή Αλληλεγγύης τουλάχιστον 7 ημέρες προ της διενέργειας της αγοράς υποχρεούται να ανακοινώνει την ημέρα και το χώρο που θα διενεργηθεί και αναρτά στην ιστοσελίδα της κατάσταση των, προς διάθεση, προϊόντων και τις τιμές αυτών.
Επίσης τα μέλη της δομής που έχουν επιλεγεί φροντίζουν για την χωροταξική τοποθέτηση των πωλητών – παραγωγών. Τα προς διάθεση προϊόντα θα πρέπει να είναι προ-συσκευασμένα. Η ημέρα λειτουργίας δε θα πρέπει να συμπίπτει με τη λειτουργία άλλης μορφής υπαίθριας αγοράς, ενώ μπορεί να είναι Σάββατο και Κυριακή.
Η σχετική κατάσταση είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στα ελεγκτικά όργανα του παρόντος νόμου. Η εγγραφή στον εν λόγω κατάλογο υπέχει θέση άδειας για τη συμμετοχή των πωλητών στη συγκεκριμένη αγορά.
Κατά τη διάρκεια προσέλευσης των πωλητών στις αγορές αυτές, τη λειτουργία της έως και την αποχώρηση αυτών, παρίστανται μέλη της δομής, σε συγκεκριμένο σημείο, οι οποίοι θα ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό για τη σχετική αγορά, θα φροντίζουν για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας αυτής και θα επιδίδουν στα ελεγκτικά όργανα κατάσταση με τους συμμετέχοντες πωλητές, καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς.
Οι πωλητές υποχρεούνται να φέρουν και να επιδεικνύουν στα ελεγκτικά όργανα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας καθώς και έγγραφο ταυτοποίησης τους.
7. Οι συμμετέχοντες πωλητές απαλλάσσονται από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου καθώς και από κάθε άλλο ανταποδοτικό τέλος ή εισφορά προς τον Δήμο ή τις υπηρεσίες του. Η ίδια γενική απαλλαγή αφορά και την Δομή Αλληλεγγύης, η οποία οργανώνει την Διάθεση Προϊόντων «Χ-Μ»."
Πηγή: http://www.agroeconomy.gr/