Κώστας Ζαχαριάδης: Η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ξεκινήσει με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αρθρογραφία 27 Φεβρουαρίου 2017

«Η κοινωνία έχει υπερβεί το όριο αντοχής της για επιπλέον λιτότητα, για αυτό τον λόγο και αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι συμφωνήθηκε το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δηλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Παράλληλα, επιτίθεται στη ΝΔ υπογραμμίζοντας πως ενώ προέβλεπε την απόλυτη κόλαση, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup έπαψε να μιλά.

«Η εξαφάνιση από τον δημόσιο λόγο του κ. Μητσοτάκη δικαιολογείται εφόσον είναι λόγω γρίπης, η απουσία όμως του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη είναι εκκωφαντική», σχολίασε δηκτικά.

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ακύρωσε στην πράξη τα καταστροφικά σενάρια, όπως εκείνα που προέβλεπαν ασφυξία τύπου 2015, ενώ τονίζει πως «δεν έγινε πράξη η επιθυμία όσων ονειρεύονταν εκλογές με την αξιολόγηση ανοικτή».

Ο κ. Ζαχαριάδης στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνοντας: «Ας μην το παίζουμε όλοι ειδικοί επί των μέτρων και της συμφωνίας. Ας δώσουμε, τουλάχιστον εμείς, όσοι είμαστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη εξουσιοδότησή μας στους Χουλιαράκη, Τσακαλώτο, Τσίπρα να διαπραγματευτούν και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Δεν υπάρχει καμία ρωγμή (στις σχέσεις των δύο κομμάτων). Έχουμε μια καλή συνεργασία, δίνουμε μάχες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η συμμαχία μας με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση, ούτε σύγκλιση».

Και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση της πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει, το ζήτημα άλλων πολιτικών προσεγγίσεων δεν πρέπει να το "κάψουμε" και να το καταναλώσουμε στο σήμερα, σήμερα προχωράμε όπως αποφασίστηκε το Σεπτέμβρη του 2015, δεν θυμάμαι τότε να είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις», υπογραμμίζει.

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκει συνεργασία σε όλη την Ευρώπη με Οικολόγους Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες πάνω σε σαφές πολιτικό σχέδιο, με προγραμματικό περιεχόμενο. Το ερώτημα δεν μπαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι;» ξεκαθαρίζει. Ωστόσο η όποια συμμαχία δεν συνεπάγεται συγχωροχάρτι, όπως διαφαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος υπογραμμίζει: «Φυσικά δεν ξεχνάμε τα όργια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες».

Αναφερθείς στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρά μέτρα δηλώνει: «Δεν θα κάνουμε την χάρη στους κυρίους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη που έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο καθώς πέρασαν δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Θα περάσουν τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια στην αντιπολίτευση», και συμπληρώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρισιμότατο Eurogroup έριξε το φταίξιμο για την χρονοκαθυστέρηση στην ελληνική πλευρά και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αποδοχής των θέσεων του ΔΝΤ. Σε ποια βάση να συζητήσουμε κοινή στάση ακριβώς;»

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Ζαχαριάδη στην Αγγελική Λάζου και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση το Eurogroup προχώρησε σε μια πολιτική απόφαση, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Βρισκόμαστε στην αρχή της τελικής ευθείας σε έναν αγώνα που κράτησε μήνες όπως αποδείχθηκε. Ακυρώσαμε στην πράξη τα καταστροφικά σενάρια. Δηλαδή, τα σενάρια ασφυξίας τύπου 2015, ακυρώσαμε στην πράξη τα σενάρια της μονομερούς επιβολής μέτρων, δεν έγινε πράξη η επιθυμία όσων ονειρεύονταν εκλογές με την αξιολόγηση ανοικτή και τέλος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα γίνονταν δήθεν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της ευρωδεξιάς δηλαδή, δήλωσε ότι η διαδικασία μπορεί αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup. Ένα είναι σίγουρο, ότι το συμφέρον και η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση προέκυψε ζήτημα σε ό,τι αφορά στα μέτρα. Η κυβέρνηση τονίζει ότι για κάθε ευρώ μέτρων θα προκύπτει ένα ευρώ αντιμέτρων- επί της ουσίας καταργείς είτε το ένα είτε το άλλο. Τελικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικοινωνιακή διαχείριση νέων μέτρων ή σε μια επιχείρηση αναδιανομής φορών και βαρών προς όφελος των νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν ακραία φτώχεια;

Η ΝΔ από εκεί που προέβλεπε την απόλυτη κόλαση και την απόλυτη καταστροφή, σήμερα απλώς δεν βλέπει τίποτα θετικό στα όσα έγιναν στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη (είναι και αυτό μια πρόοδος). Αυτά που αναγνωρίζει ολόκληρη η Ευρώπη δεν τα αναγνωρίζει και δεν τα βλέπει η αντιπολίτευση διότι πάσχει από μικροπολιτική τυφλότητα. Δεν είναι όμως μόνο ότι δεν βλέπουν, έπαψαν και να μιλούν. Η εξαφάνιση από τον δημόσιο λόγο του κ. Μητσοτάκη δικαιολογείται εφόσον είναι λόγω γρίπης, η απουσία όμως του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη είναι εκκωφαντική.

Όσον αφορά στο θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το άθροισμα των μέτρων-αντιμέτρων θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος. Αυτή είναι η μεγάλη τομή, αυτή είναι η επιτυχία σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις που άθροιζαν λιτότητα, ύφεση και άδικα βάρη χωρίς ελαφρύνσεις. Θα δούμε τι θα συμφωνηθεί, θα δούμε τις ελαφρύνσεις και τις επιβαρύνσεις θα προσπαθήσουμε όμως να προστατεύσουμε τους πολύ αδύναμους συμπολίτες μας.

Από το 2010 η χώρα υφίσταται οικονομική συρρίκνωση, ενώ και τα τελευταία δύο χρόνια εξακολουθεί η πολιτική λιτότητας. Μπορείτε με ασφάλεια να πείτε ότι είναι η τελευταία δύσκολη στροφή και ότι μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης;

Η μακροοικονομία ανακάμπτει, το μαρτυρούν όλοι οι δείκτες και όλες οι έρευνες. Είναι ώρα να αρχίσει να περνά αυτό το θετικό μακροοικονομικό κλίμα στην καθημερινότητα. Είναι ορατή η έξοδος από την κρίση εάν δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και συστηματικά. Προφανώς αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για χρόνια, όμως η κατάσταση σταδιακά ολοένα και θα βελτιώνεται, μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης, με λιγότερη ανεργία, περισσότερες επενδύσεις κ.ο.κ. Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και το 40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, καταστράφηκε τμήμα της παραγωγικής οικονομίας, κατέρρευσε το κοινωνικό κράτος. Αυτές οι πληγές δεν κλείνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σχέδιο, τομές και υπομονή.

Κατά κύριο λόγο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την κατάσταση με φορολογικά μέτρα. Τέτοια που ακόμα και το ασφαλιστικό απέκτησε φορολογικά χαρακτηριστικά. Θεωρείτε ότι η κοινωνία αντέχει έστω και μισό μέτρο επιβάρυνσης;

Η κοινωνία έχει υπερβεί το όριο αντοχής της για επιπλέον λιτότητα, για αυτό τον λόγο και αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι συμφωνήθηκε το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, το 2016 ο στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ έχουμε πιάσει πάνω από 2% συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους. Επίσης, ενώ προβλέπονταν ύφεση στην οικονομία της χώρας παρουσιάστηκε και μικρή έστω ανάπτυξη. Όλοι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν σηκώσει βάρη πάνω από τις δυνάμεις τους και αυτό είναι που λαμβάνουμε πρωτίστως υπόψη.

Σε κάθε διαπραγμάτευση συζητούμε για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι το μη κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τραγικότερο από το κλείσιμο μιας κακής αξιολόγησης, πείτε μου σε ποια πράγματα είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε τελικά;

Η δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία που εξασφαλίσαμε, διασφαλίζει ότι για κάθε δημοσιονομική πίεση θα υπάρχει ισόποση ελάφρυνση. Όσο μεγαλύτερη πίεση τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση. Όσο μικρότερη πίεση, τόσο μικρότερη και η ελάφρυνση. Ας μην το παίζουμε όλοι ειδικοί επί των μέτρων και της συμφωνίας, ας δώσουμε τουλάχιστον εμείς, όσοι είμαστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη εξουσιοδότησή μας στους Χουλιαράκη, Τσακαλώτο, Τσίπρα να διαπραγματευτούν και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα κάνουμε απολογισμό.

Εάν καταλήξει η διαπραγμάτευση σε ένα σκληρό πακέτο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαρροές στην ΚΟ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε», δεν είναι τυχαία η παροιμία του θυμόσοφου λαού μας. Θα κάνουμε «ταμείο» στο τέλος, θα αναγνωρίσουμε τα αρνητικά και τα θετικά. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι, χωρίς να θέλω να υποδείξω οτιδήποτε στον οποιονδήποτε βουλευτή, ότι η εισήγηση Τσακαλώτου- Τσίπρα εν τέλει θα υπερψηφιστεί.

Το σενάριο των εκλογών στην περίπτωση που δανειστές επιμείνουν σε παράλογα μέτρα, βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης; Ή θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, έστω την ύστατη στιγμή να παρουσιάσει η χώρα ένα εθνικό αρραγές μέτωπο απέναντι στους δανειστές;

Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους κυρίους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη που έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο καθώς πέρασαν δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Θα περάσουν τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια στην αντιπολίτευση. Όλοι στην Ευρώπη βλέπουν την Ελλάδα να τα καταφέρνει. Δουλειά μας είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και σε αυτό δεν βοηθούν οι εκλογές, αλλά μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα παράγουν στην παρούσα φάση.

Η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο δείχνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε κοινή διαπραγματευτική γραμμή, για μια σειρά λόγους που έχουν αναλυθεί στον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρισιμότατο Eurogroup έριξε το φταίξιμο για την χρονοκαθυστέρηση στην ελληνική πλευρά και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αποδοχής των θέσεων του ΔΝΤ. Σε ποια βάση να συζητήσουμε κοινή στάση ακριβώς;

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η δική σας θέση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκει συνεργασία σε όλη την Ευρώπη με Οικολόγους Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες πάνω σε σαφές πολιτικό σχέδιο, με προγραμματικό περιεχόμενο. Αυτή η πολιτική στην Ευρώπη αποφέρει ήδη σημαντικούς καρπούς. Όποιος γνωρίζει την πολιτική ανθρωπογεωγραφία των υποστηρικτών μας στις διαπραγματεύσεις, το καταλαβαίνει.

Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, δηλαδή έχει συμβεί στο ένα του σκέλος, που αφορά τη συμμαχία με τους Οικολόγους. Το ερώτημα δεν μπαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι; Οι συναντήσεις των κομμάτων πρέπει να γίνονται σε κοινούς προγραμματικούς τόπους και σε κοινωνικές συγκλίσεις. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινά και να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση που της έδωσαν οι εκλογές του 2015 και έχει μπροστά της ορίζοντα τετραετίας.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσει με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με μια ευρεία αντίληψη περί κοινωνικών συμμαχιών πάνω σε τοπικά προβλήματα.

Πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακουγόταν ως φάρσα μια συνεργασία σας με το ΠΑΣΟΚ, τι έχει αλλάξει σήμερα και έρχεται το θέμα στο προσκήνιο, έπαψε να συμβολίζει όλα όσα είχατε καταγγείλει περί διαπλοκής;

Το πολιτικό μας περιβάλλον ανασυντέθηκε με ταχύτητα και ορμή μέσα σε δραματικές ανακατατάξεις στην οικονομία και την κοινωνία. Η κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής, η εξισορρόπηση και η οικονομική ανάκαμψη θα αποκαταστήσουν τον προγραμματικό διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων. Θρυαλλίδα των μετατοπίσεων αυτών θα αποτελέσει η εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 η παρούσα κυβέρνηση, από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το ζήτημα της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς του πάλαι ποτέ δικομματισμού είναι πολύ σύνθετο ζήτημα, που υπερβαίνει τις κομματικές διαιρέσεις, αλλά και τις συμμαχίες του αύριο. Φυσικά δεν ξεχνάμε τα όργια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες.

Για να στριμώξεις όμως τη διαπλοκή χρειάζεται κανόνες, διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και τομές σε θεσμικό επίπεδο. Χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου συνολικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κάνει αυτήν την προσπάθεια. Μακάρι, για το πολιτικό μέλλον της χώρας, να σπάσουν οι εξαρτήσεις και οι δεσμοί των παλιών κομμάτων εξουσίας με το φαύλο παρελθόν τους και να γυρίσουν σελίδα. Είναι δική τους απόφαση και θα κριθούν και αυτοί όπως όλοι μας από τους πολίτες.

Στελέχη του κόμματος διατείνονται το τελευταίο διάστημα πως είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το κακό ΠΑΣΟΚ παρά με τους ΑΝΕΛ. Είναι κυβερνητική- κομματική γραμμή ή πρόκειται για προσωπικές απόψεις;

Δεν συμφωνώ με το είτε ... ή ... που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο λόγο. Η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση της πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει, το ζήτημα άλλων πολιτικών προσεγγίσεων δεν πρέπει να το "κάψουμε" και να το καταναλώσουμε στο σήμερα, σήμερα προχωράμε όπως αποφασίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015- δεν θυμάμαι τότε να είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις.

Αν προκύψουν ανασυνθέσεις μετά το 2019 θα προκύψουν μέσα από διάλογο και ερωτήματα που θα ωριμάζουν από τη συγκυρία και τη διαδρομή. Οι κομματικές μας αποφάσεις είναι γνωστές και αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας.

Υπάρχει ρωγμή στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Δεν υπάρχει καμία ρωγμή. Έχουμε μια καλή συνεργασία, δίνουμε μάχες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η συμμαχία μας με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση, ούτε σύγκλιση. Οι διαφορές μας είναι δεδομένες και σαφείς. Όπως σαφείς είναι και οι κυβερνητικοί στόχοι που δεσμεύουν την κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της.

Υπάρχει θέμα με τα εξοπλιστικά;

Η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη γειτονιά με σημαντικές ανακατατάξεις στις γεωστρατηγικές ισορροπίες της περιοχής. Η Ελλάδα, δεν βρίσκεται γεωγραφικά σε θέση όπως το Βέλγιο και ή Ελβετία, είναι στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκεκριμένο ποσό από τους εκάστοτε προϋπολογισμούς της, για εξοπλισμούς.

Στα όρια αυτών των δαπανών κινείται η πολιτική του υπουργείου Άμυνας, που δεν είναι ατζέντα του κάθε υπουργού αλλά συνολικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Στα συλλογικά όργανα της κυβέρνησης μπορούν και πρέπει να συζητηθούν όλα.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr 

Προβλήθηκε 1346 φορές