Εξ' αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Αγκαλιάς που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουάριου, ανατρέχουμε σε επιστημονικές μελέτες και αναζητούμε τα οφέλη μίας αγκαλιάς ενώ φροντίζουμε να μην ξεχνάμε να αγκαλιάζουμε πιο συχνά τους ανθρώπους που αγαπάμε.
"Δεν είναι τυχαίο που μέσα στη λέξη αγκαλιάζω κρύβεται το ρήμα ζω"
Μπορεί να μην έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (όπως είθισται να καθιερώνονται οι Παγκόσμιες Ημέρες) ή από κάποιον άλλον επίσημο φορέα με διεθνή παρουσία, ωστόσο, η ιδέα ενός ανθρώπου από το Μίσιγκαν της Αμερικής να δημιουργήσει μία Ημέρα Αγκαλιάς το 1986, βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση με αποτέλεσμα από ανεπίσημη Εθνική Ημέρα της Αμερικής να γίνει Παγκόσμια.
Πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς κρύβεται ο πάστορας Kevin Zaborney, ο οποίος κατά τη διάρκεια των σπουδών του και ενώ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος επίσημος εορτασμός, αποφάσισε να δώσει έναν επιπλέον λόγο να στραφούμε στους διπλανούς μας και να τους δώσουμε μία μεγάλη, ευεργετική αγκαλιά.
Είχε παρατηρήσει άλλωστε ότι η αμερικανική κοινωνία έχει πολλές συστολές όσον αφορά στην έκφραση των συναισθημάτων της σε δημόσιο χώρο και ήλπιζε ότι μέσα από την Ημέρα αυτή θα συνέβαλε στην εξωτερίκευση τους.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2003, μία έρευνα του “Touch Research Institute” επιβεβαίωσε την ελλιπή συναισθηματική εμπλοκή των Αμερικανών καθώς απέδειξε ότι τα ζευγάρια στην Αμερική στη διάρκεια της ημέρας αγγίζουν ο ένας τον άλλον πολύ λιγότερο συγκριτικά με ζευγάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Αν μία αγκαλιά, όμως, υπάρχει στη σκέψη σας μόνο ως τρόπος προβολής των συναισθημάτων σας, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να επιφέρει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του Carnegie Mellon University της Αμερικής, "μία αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα", καθώς όσες περισσότερες αγκαλιές δέχεται ένας άνθρωπος τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από έναν ιό ή να αρπάξει κάποιο κρύωμα. Ακόμα όμως και αν τελικά αρρωστήσει, η έρευνα απέδειξε ότι ο άνθρωπος αυτός θα παρουσιάσει ελαφρύτερα συμπτώματα συγκριτικά με έναν άνθρωπο που αποφεύγει τις αγκαλιές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 404 υγιείς ανθρώπους οι οποίοι ανέφεραν τις αγκαλιές που δέχονται ή κάνουν, καθώς και πληροφορίες για τις διαπροσωπικές τους συγκρούσεις. Οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, εκτέθηκαν σε έναν κοινό ιό κρυολογήματος και οι ερευνητές παρακολουθήσαν την πορεία τους μέχρι την εξασθένιση της ασθένειας.
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η αγκαλιά ενδέχεται να λειτουργήσει ως μία προστατευτική ασπίδα που μπορεί να περιορίσει ακόμα και να εμποδίσει την εκδήλωση ιών. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν περισσότερες αγκαλιές, παρουσίασαν αρκετά πιο ήπια συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που δεν έλαβαν πολλές.
Να μειώσει το στρες
Αν κατά περιόδους νιώθετε στρες και δεν μπορείτε να το ελέγξετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να σας λείπει μία αγκαλιά. Οι ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής συμφωνούν ότι μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που η αγκαλιά προέρχεται από κάποιον άνθρωπο με τον οποίο νιώθουμε φιλικά και άνετα και όχι από κάποιον ξένο. Σε αυτήν την περίπτωση, το μπορεί να αυξήσουμε το στρες καθώς νιώθουμε άβολα και αμήχανα.
Να κρατήσει την καρδιά υγιή
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν οδηγήσουν σε καρδιολογικές παθήσεις. Οι έρευνες, λοιπόν, αναφέρουν ότι η αγκαλιά μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και ως εκ τούτου συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση προβλημάτων με την καρδιά. Αν λοιπόν ανήκετε στους ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μη χάνετε την ευκαιρία να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας γιατί ακόμα και να μην ρίξετε την πίεση τουλάχιστον θα έχετε εκδηλώσει τα συναισθήματά σας και θα έρθετε πιο κοντά.
Να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς
Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από μία αγκαλιά, καθώς η σωματική και η ψυχική του υγεία γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. Την ίδια στιγμή, εντείνεται το αίσθημα της μοναξιάς γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα άγχους κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Αγκαλιάζοντας όμως κάποιον, αισθανόμαστε αυτομάτως πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό, αναπτύσσουμε έστω και στιγμιαία μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση και νιώθουμε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι μας.
Να οδηγήσει στην ευτυχία και όχι μόνο
Κι ενώ κάποιοι αναζητούν όλες τις κατάλληλες τροφές που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο χαρούμενοι και κεφάτοι, κάποιοι άλλοι πετυχαίνουν τον στόχο τους με μία αγκαλιά. Και αυτό γιατί, όπως μας ενημερώνουν οι ερευνητές, οι αγκαλιές ενεργοποιούν την ντοπαμίνη, μία οργανική ουσία υπεύθυνη για την ευτυχία.
Χαμηλά επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας διάθεση ενώ υψηλά επίπεδα της ουσίας μας κάνουν πιο χαρούμενους, αυξάνοντας την ίδια στιγμή την ερωτική επιθυμία. Βλάβες στο σύστημα της ντοπαμίνης προκαλούν ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια, το σύνδρομο της διάσπασης της προσοχής και της υπερκινητικότητας.
Σε όλες τις περιπτώσεις εναγκαλισμού, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι παράγεται η ορμόνη οξυτοκίνη, η γνωστή στην καθομιλουμένη ως "ορμόνη του έρωτα", η οποία μας βοηθάει να νιώθουμε καλά, ανεβάζει τα ποσοστά σεξουαλικής ικανοποίησης, για τις γυναίκες εγγυάται καλύτερο οργασμό, ενώ την ίδια στιγμή είναι η ορμόνη που συμβάλλει στην άμεση ψυχική σύνδεση της μητέρας με το παιδί της. Είναι η ορμόνη που παρουσιάζεται στις μητέρες την ώρα της γέννας σε πολύ υψηλά ποσοστά και τις βοηθάει να ξεχνούν τον πόνο και την ταλαιπωρία.
Οι παραπάνω λόγοι πρέπει να είναι αρκετοί για να μας πείσουν για την αξία μίας ειλικρινούς αγκαλιάς, η οποία είναι το καλύτερο αντίδοτο σε περιόδους προσωπικής κρίσης, σε συνθήκες άγχους, στρες και αγωνίας.
Εξ' αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Αγκαλιάς, ας στραφούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και ας τους κάνουμε μία μεγάλη αγκαλιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σύμφωνα με τη Virginia Satir:
"Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε"