Η επικοινωνιακή διαχείριση της πολυθρύλητης αξιολόγησης καλά κρατεί.
Αφού εστάλη από την Κυβέρνηση η επιστολή-ομολογίας της παγκοίνως γνωστής πολιτικής υποτέλειας προς τον Σόιμπλε και την κυβέρνηση του, ταυτόχρονα ανέβασε τους τόνους στο εσωτερικό, επιδιώκοντας να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο, απαραίτητη προϋπόθεση σε περίπτωση που στηθούν πρόωρα κάλπες.
Το Μαξίμου, εξετάζει δύο σενάρια, πρόωρης προσφυγής σε κάλπες:
Πρώτο σενάριο: Η Ε.Ε, δηλαδή η Γερμανία, υιοθετεί την απαίτηση του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 4ο μνημόνιο.
Δεύτερο σενάριο: Αν οι τοκογλύφοι-δανειστές αρνηθούν, με διάφορα προσχήματα, να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2017.
Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ο κ.Τσίπρας θα στήσει κάλπες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προκρίνει την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Πριν ή μετά τις 20 Μαρτίου;
Ο λόγος είναι απλός.
Στις 20 Μαρτίου 2017 συμπληρώνεται 18 μηνο από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, διάστημα εντός του οποίου οι εκλογές γίνονται με λίστα, την οποία φυσικά καταρτίζει ο αρχηγός κάθε κόμματος. Μετά την 20 Μαρτίου, οι εκλογές γίνονται με σταυρό.
Όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το κλίμα στην κοινωνία, από την πολιτική την οποία άσκησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την διετία που έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο το κόμμα του κ. Τσίπρα να αναδειχθεί πρώτο σε ενδεχόμενες εκλογές.
Αυτό το γνωρίζουν καλά οι επιτελείς του Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες πριν την 20η Μαρτίου, με το λογικοφανές επιχείρημα, ότι η συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα προκύψει, θα είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις εκλογές με σταυρό.
Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι, ποιος θα αποφασίσει να στηθούν εσπευσμένα κάλπες;
Μα ποιος άλλος, εκτός από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες ασκούν απόλυτο έλεγχο στην χώρα μας, μέσω της οικονομικής κατοχής και της πολιτικής εποπτείας, τα τελευταία επτά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν με την άδεια των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε, και πρώτα απ΄ όλα της Γερμανίας, αν εκτιμήσουν ότι η κυβέρνηση Τσίρα-Καμμένου έχει καταστεί άδειο πουκάμισο, ενώ αντίθετα μια κυβέρνηση με κορμό την Ν.Δ του Κ.Μητσοτάκη θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό τους.
Κ.Π