Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού.
Η ψήφιση έγινε με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων).
Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.
Δέσμευση για επενδύσεις
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου νόμου, τα ευεργετικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αναμένεται να είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο φοροδοτικής και εισφοροδοτικής ικανότητας όσο και σε ευρύτερο αναπτυξιακό και εθνικό επίπεδο.
Όπως προαναφέρθηκε, το τίμημα που θα καταβληθεί για τη μεταβίβαση του συνόλου (100%) των πωλούμενων μετοχών ανέρχεται στο ποσό των 915 εκατ. ευρώ, το 32,79% του οποίου θα καταβληθεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και, υπό προϋποθέσεις, το 51% έως τη δεύτερη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης των Μετοχών.
Περαιτέρω, η Ελληνικό Α.Ε. θα επενδύσει κατ' ελάχιστο ποσό 4.589.516.994 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ελάχιστα ποσά της Επενδυτικής Υποχρέωσης για την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης, τη Δεύτερη Περίοδο Χρηματοδότησης και την Τρίτη Περίοδο Χρηματοδότησης (1.071.082.541 ευρώ, 1.078.996.042 ευρώ και 2.439.438,11 ευρώ, αντίστοιχα).
Επομένως, το άθροισμα του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών και της Επενδυτικής Υποχρέωσης ανέρχεται σε 5.504.516.994 ευρώ.
Τονίζεται, δε, ότι ο αγοραστής θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο της επενδυτικής υποχρέωσης να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει έργα και υποδομές δημοσίου ενδιαφέροντος, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ.
Επιπροσθέτως, το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του έργου. Ειδικότερα, θα δικαιούται από τους μετόχους της Ελληνικό Α.Ε. ετησίως από την έβδομη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης, το δικαίωμα επί αποδόσεων που καθορίζεται στο Άρθρο 3.2 της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών, ώστε να του επιτρέπεται να συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.