Ο θεός Ήφαιστος για τον Σώρρα τι είναι; Για εμάς ήταν θεός και ανάπηρος...

Αρθρογραφία 19 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες 2016 τελείωσαν, και μας χάρισαν όμορφες στιγμές όχι μόνο από τους έλληνες αλλά και από όλους τους αθλητές.

Αηδία, όμως μας προξένησε η δήλωση του Αρτέμη Σώρρα, αναφερόμενους στους Παραολυμπακούς αγώνες λέγοντας  τα εξής: «Είναι ύβρις για τους Ολύμπιους Αγώνες να βλέπεις τους ανάπηρους όλους και να κάνουν Παραολυμπιάδα.

Αυτό είναι μεγάλη προσβολή για τον άνθρωπο, γιατί σήμερα όλα αυτά τα υβρίδια και όλα αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας ανάπηρος να κάνει παραολυμπιακή;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι έδωσαν 2.800 μετάλλια σε ανάπηρους και 1.700 σε κανονικούς ανθρώπους με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι προσβολή για τον άνθρωπο και τους Ολύμπιους Αγώνες.

Θα πρέπει να σεβαστούν όλα τα καθάρματα αυτά.

Γι αυτό και οι Ολύμπιοι Αγώνες γίνονταν κάθε 7 χρόνια και το σύμβολο ήταν οι 7 ολυμπιακοί κύκλοι».

Οι ερωτήσεις μου προς τον Σώρρα είναι δύο:

1) όταν μιλάει για Αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες, συγγνώμη, Ολύμπιους, μιλάει για αυτούς τους αγώνες; " Στην ιστορική εποχή οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο κάθε τέσσερα χρόνια. Η τετραετία αυτή ονομαζόταν «πενθετηρίς» επειδή οι αρχαίοι συμπεριλάμβαναν και τα δύο έτη της διοργάνωσης, που σημάδευαν την αρχή και το τέλος της περιόδου. Οι πενθετηρίες ονομάζονταν με τον αύξοντα αριθμό της εκάστοτε Ολυμπιάδας και χρησίμευαν ως χρονική αναφορά. Ο πρώτος καταγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ., δηλαδή η πρώτη πενθετηρία ξεκινά το καλοκαίρι του 775 π.Χ., σύμφωνα με το σημερινό ημερολόγιο." ( δες https://el.wikipedia.org).

Γιατί ο Σώρρας μας είπε ότι οι αγώνες γίνονταν κάθε 7 χρόνια. Για άλλους αγώνες μάλλον μίλαγε...

Ψάχνω να βρω τους 7 κύκλους που αναφέρει σαν σύμβολο των αγώνων. Αν μπορεί μας λέει που μπορούμε να το δούμε; 

Τέλος όταν μιλάει για τους Θεούς τους Ολύμπιους εννοεί και τους 12 ή μόνο 11, γιατί θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι υπήρχε και ο Θεός Ηφαιστος  ο οποίος ήταν θεός της φωτιάς και των μετάλλων, και όχι μόνο.

Να του θυμίσουμε ποιός ήταν ο Ήφαιστος: Μια παράδοση τον θεωρεί γιο της Ήρας και του Δία.

Ο Όμηρος λέει πως γεννήθηκε κουτσός.

Μια άλλη παράδοση, που είναι και επικρατέστερη, αναφέρει με διαφορετικό τρόπο γιατί ο Ήφαιστος ήταν κουτσός.

Λέει λοιπόν ότι ο Δίας τον πέταξε έξω από τον Όλυμπο, γιατί κάποτε που ο ίδιος φιλονικούσε μη την Ήρα, ο Ήφαιστος πήρε το μέρος της μητέρας του. Μια ολόκληρη μέρα έπεφτε ο θεός προς τα κάτω.

Τέλος κατά τη δύση του ήλιου προσγειώθηκε στη Λήμνο. Οι κάτοικοί της τον παρέλαβαν και τον περιποιήθηκαν.

Γι' αυτό και στην αρχαία εποχή πίστευαν ότι το χαλκείο του, δηλαδή το εργαστήριο του του χαλκού, βρισκόταν στη Λήμνο, στο ηφαίστειο Μόσυχλος.

Πίστευαν ακόμη ότι οι βοηθοί του ήταν οι Κάβειροι, που τους λάτρευαν στη Λήμνο. Τον λάτρευαν κυρίως στην Αθήνα, όπου υπήρχε ναός προς τιμήν του, αυτό που σήμερα ονομάζουμε Θησείο.

Οι γιορτές που τελούνται εκεί ονομάζονταν Ηφαίστεια και Χαλκεία. Τις γιορτές αυτές τις μοιραζόταν με τη θεά Αθηνά, που και αυτήν τη θεωρούσαν θεά των τεχνών.

Ο Ηφαιστος, ο μοναδικός γιος του Διός και της Ηρας, ήταν ο εργάτης (ναι, το τεμπελιό είναι "προνόμιο" θεών μοντέρνων θρησκειών) Θεών και ανθρώπων.

Κατασκεύαζε όπλα, παλάτια, κοσμήματα, όλα περίτεχνα και σπουδαία.

Το παλάτι στον Όλυμπο ολόχρυσο με πολύτιμους λίθους στολισμένο. Τα δώρα του στους θεούς ασύλληπτης έμπνευσης και ομορφιάς.

Αυτός δώρισε στον Δία την αιγίδα (που μετά έδωσε στην Αθηνά) και το σκήπτρο του, στην Δήμητρα το δρεπάνι, στον Απόλλωνα και την Άρτεμη τα χρυσά τους βέλη, στον ήλιο τα λαμπρό του άρμα και στον Διόνυσο το ολόχρυσο κύπελό του. 

Αυτός κατασκεύασε τα όπλα του Αχιλλέα, που του ζήτησε η μητέρα του η Θέτιδα και ο Όμηρος περιγράφει στην Ιλιάδα με κάθε λεπτομέρεια.

Ακόμη, στον Ήφαιστο αποδίδεται και η κατασκευή του Τάλου.

Κατά πολλές εκδοχές, ο Ηφαιστος ο ασχημότερος όλων των Θεών, γυναίκα του είχε την ωραιότερη θεά, την Αφροδίτη...

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι στην αρχαία Ελλάδα όχι μόνο εκτιμούσαν τα άτομα με παραπληγία, αλλά μέχρι και Θεό με παραπληγία λάτρευαν.

 Και μια που έγινε λόγος για παραπληγία ο όρος Παραολυμπιακοί προέρχεται από το παρά (δίπλα, μαζί) και Ολυμπιακοί και όχι όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί από τις λέξεις παραπληγία και Ολυμπιακοί.

Από την συντακτική ομάδα του Ηλιούπολη για όλους.

 

Προβλήθηκε 2260 φορές

Όλα ξεκινούν από μια Τελεία (Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.)

H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.