Ενα άρθρο με πολύ κριτική απέναντι στον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με προτάσεις, έκανε την εμφάνισή του στην «Αυγή».
Το άρθρο υπογράφει τοπικό μέλος του κόμματος και έχει τίτλο "Τι πρέπει να γίνει ώστε να ανακοπεί η μη αναστρέψιμη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ".
Αναφέρει αναλυτικά:
"Μπορεί σωρευτικά να έχουν επιδράσει αρνητικά όλα τα Μνημόνια, με τελευταία τα δυσβάστακτα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά είναι πολλά τα κακώς κείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο: α) την πολιτική στελεχών και β) την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος.
α) Δεν υπάρχει πολιτική στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι υπάρχει; Υπάρχουν οι τασικές σχέσεις και επιρροές, οι προσωπικές γνωριμίες, η αξιοποίηση "προσωπικοτήτων" και οι μεταγραφές. Έτσι στελεχώθηκε η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι θέσεις. Ευτυχώς η κυβέρνηση είναι το δέκα το καλό της υπόθεσης. Οι περισσότεροι βαθμολογούνται με λίαν καλώς έως άριστα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Κεντρική Επιτροπή, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τη στελέχωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των υπουργείων, των οργανισμών, των διοικήσεων διαφόρων φορέων. (Στην καταμέτρηση και αξιολόγηση εξαιρώ μερικές δεκάδες έμπιστα πρόσωπα των υπευθύνων διαφόρων φορέων, που δικαιούνται να χρησιμοποιούν).
Γιατί συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει αυτό; Γιατί στη στελέχωση κυριαρχούν οι μέτριοι, οι ανεπαρκείς, οι βολεμένοι και οι ιδιοτελείς; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η στελέχωση δεν έγινε με κάποιο στοιχειώδη θεσμικό τρόπο. Ένα αόρατο κέντρο χωρίς συλλογικές διαδικασίες, διαφάνεια, αξιοκρατία αποφάσισε και συνεχίζει να αποφασίζει. Αποτέλεσμα: οι περισσότεροι βρίσκονται σε διάφορες θέσεις για να βολευτούν προσωπικά και όχι να υπηρετήσουν την κυβέρνηση, την κοινωνία και τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Κατάργηση των τάσεων. Η λειτουργία των τάσεων δεν συμβαδίζει με τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και την αξιοκρατία. Οι τάσεις υπάρχουν μόνο για την εξουσία. Την εξουσία στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στις διάφορες θέσεις. Αλλά, όπως είπα παραπάνω, δεν είναι όλοι ικανοί, κατάλληλοι και άξιοι. Βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται γιατί ανήκουν σε κάποια τάση.
Ο αντιπρόεδρος σ. Δραγασάκης κατά καιρούς έχει αναφερθεί «στις βαρονίες, στα φέουδα, στις κλειστές ομάδες». Στο τελευταίο του σημείωμα στην «Αυγή» (17.07.2016), επαναλαμβάνει πολλά απ' αυτά τα σωστά πράγματα. Αναρωτιέμαι, τόσο δύσκολο είναι να μπει μπροστά μια διαδικασία επίλυσής τους;
2. Το Συνέδριο να γίνει ύστερα από έξι μήνες (το νωρίτερο), ώστε συστηματικά το κόμμα να μαζικοποιηθεί με την εγγραφή νέων μελών. Το υποψήφιο μέλος ν' απαντά σ' ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και, για λόγους διαφάνειας, να δέχεται ότι αυτό το βιογραφικό θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημοσιοποιηθεί.
3. Να επανεξεταστεί η τοποθέτηση όλων όσους χρησιμοποιεί το κόμμα σε διάφορες θέσεις. Η νέα κρίση και η επαναξιολόγηση να γίνει με έναν στοιχειώδη θεσμικό τρόπο. Η νέα διάταξη των στελεχών να εξυπηρετεί την ενίσχυση του κόμματος στους διάφορους μαζικούς φορείς ώστε, σε βάθος χρόνου, να έχει αξιοπρεπή εκπροσώπηση στον συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση κ.λπ.
Αντιλαμβάνομαι ότι μ' αυτή την πρόταση γίνομαι δυσάρεστος στην τωρινή νομενκλατούρα του κόμματος. Νομίζω, όμως, ότι έτσι πρέπει να πράξει ένα στοιχειωδώς σοβαρό κόμμα, πόσο μάλλον ένα κόμμα της Αριστεράς.
β) Επικοινωνία: Οι μόνοι που κάνουν ουσιαστική επικοινωνιακή πολιτική δουλειά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας, ο Καρτερός και ο... Λαζόπουλος (Aλ Τσαντίρι). Φαίνεται ότι το ίδιο αόρατο κέντρο επιθυμεί η επικοινωνιακή δουλειά να γίνεται μόνο από την κυβέρνηση και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αν δεν οργανωθεί συστηματικά η επικοινωνιακή δουλειά από το κόμμα, και δεν συμμετάσχει το σύνολο των μελών του, τότε... αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια...
Διακινδυνεύω την εκτίμηση και την πρόβλεψη ότι το αόρατο κέντρο, η ηγετική ομάδα, η νέα νομενκλατούρα, που λέγαμε, δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος μακράς πνοής και μακράς προοπτικής. Ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των προνομίων μερικών δεκάδων στελεχών και πέραν τούτου ουδέν. Εννοείται μετά την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας.
Η κίνηση - τάση, Ανένταχτοι (δηλαδή ατασικοί) Συριζαίοι, ναι, συριζοφρουροί (δηλαδή άκριτοι χειροκροτητές), όχι, έχει έναν και μοναδικό στόχο: την κατάργηση των τάσεων. Η εκλογή στο συνέδριο και στα διάφορα όργανα θα γίνεται με κλήρωση. Μπορεί να προβλέπεται και εναλλαγή κ.λπ."
Το άρθρο υπογράφει ο Σούλης Φωτίου, μέλος της Οργάνωσης Μελών Χολαργού - Παπάγου
Πηγή:http://www.iefimerida.gr