Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με θέμα: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και μελέτης οριοθέτησης του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο άρχισε με συνοπτική παρουσίαση του θέματος από τον κ. Αναγνωστόπουλο, εκπρόσωπο των Μελετητικών γραφείων που συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια Αττικής για τη σύνταξη της συγκεκριμένης Μελέτης.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση κατ’ αρχήν ήταν οτι η παρουσίαση άρχισε με την προβολή φωτογραφιών για το ρέμα, οι οποίες απεικόνιζαν οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το ρέμα! Απεικόνιζαν κυρίως δρόμους της παραρεμάτιας περιοχής, αποκρύβοντας εντελώς και επιμελώς τον άφθονο φυσικό πλούτο του ρέματος! Καμία φωτογραφία της κοίτης και των πλουσιότατων σε πυκνή βλάστηση πρανών του ρέματος!
.............................. ...............
Μετά τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων και εκπροσώπων των Δήμων που διασχίζει η Πικροδάφνη, έγιναν παρεμβάσεις από κινήσεις πολιτών, ΜΚΟ, οργανώσεις κλπ. μεταξύ των οποίων το "Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης", η Κι.Π.Η., η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.
Για λογαριασμό της Κι.Π.Η. μίλησε η Ευαγγελία Δημητρίου, τονίζοντας οτι:
Η Πικροδάφνη, σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, που ενσωματώνει την Οδηγία πλαίσιο 2000/60 για τα Νερά, είναι το 13ο ποτάμιο σύστημα του Υδατικού αυτού διαμερίσματος.
Από τις απαιτήσεις που επιτάσσει η Οδηγία 2000/60 και τους στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης πηγάζουν δράσεις απαραίτητες, ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών και αντίθετα να εξασφαλιστεί η προστασία και βελτίωσή της. Επιπρόσθετα, το Σχέδιο Διαχείρισης αναφέρεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και των οικοσυστημάτων του Υδατικού διαμερίσματος.
Επομένως, για το Ποτάμιο Υδάτινο Σώμα της Πικροδάφνης, θα πρέπει να ληφθούν πρόνοιες ως προς την παρακολούθηση και εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων του και ολόκληρου του οικοσυστήματός του. Οπότε οι επιταγές της Οδηγίας και του Σχεδίου Διαχείρισης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν σε κάθε σχεδιασμό και προτεινόμενη παρέμβαση που αφορούν την Πικροδάφνη.
Πρόσφατα στο Δήμο Φαλήρου σημειώθηκαν δύο ατυχήματα αγωγών αποχέτευσης, οι οποίοι διερράγησαν, με αποτέλεσμα να ρέουν λύματα στην Πικροδάφνη, με μεγάλο κίνδυνο εκτεταμένης μόλυνσης των κοντινών παραλιών με πολλούς λουόμενους λόγω της εποχής.
Επιπλέον, στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και αποκατάστασης της βλάβης στο αποχετευτικό δίκτυο, από την ΕΥΔΑΠ, κόπηκαν τέσσερα μεγάλα δέντρα στην όχθη του ποταμού, προκαλώντας εκτός από τη ρύπανση ταυτόχρονα και ζημιά στο παρόχθιο οικοσύστημα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι από την κοίτη του ρέματος διέρχονται αγωγοί αποχέτευσης σε διάφορα σημεία και καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής του, οπότε ατυχήματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε λόγω παλαιότητας και φθοράς των σωληνώσεων αλλά και λόγω πίεσης από μεγάλο όγκο νερού, σε περιόδους συχνών και έντονων βροχοπτώσεων.
Στην Ηλιούπολη ήδη κατασκευάζονται δύο νέοι αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων, οι Σ2&Σ3, συνολικού μήκους 3700μ., οι οποίοι θα μεταφέρουν νερά από τους Τράχωνες και θα εκβάλλουν στην Πικροδάφνη! Αν ολοκληρωθεί το έργο, το μεταφερόμενο φορτίο νερού θα αυξηθεί σημαντικά για την Πικροδάφνη.
Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί από κινήσεις πολιτών, μεταξύ των οποίων και η Κι.Π.Η, συλλογικοτήτων, πολιτών και δημοτικών παρατάξεων.
Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα: « η ύπαρξη των αγωγών αποχέτευσης αστικών λυμάτων μέσα στην κοίτη του ποταμού, δεν αποτελεί μια βόμβα μεγατόνων, που, αν σκάσει κυρίως σε περιόδους που κατεβάζει πολύ νερό, θα βάλει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημά του, τη θαλάσσια περιοχή που εκβάλλει και την υγεία των κατοίκων; Δεν υπονομεύει την υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου Διαχείρισης και της Οδηγίας 2000/60 για τα Νερά;»
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι, η προστασία των αγωγών γίνεται με σκυρόδεμα, το οποίο έχει μεγάλη τάση σε ρηγμάτωση και επιπλέον, τα λύματα μπορούν να διαφύγουν και από τις συνδέσεις των αγωγών, οπότε μέσω των ρηγματώσεων να χυθούν στο ρέμα, χωρίς να διαρραγούν εμφανώς οι σωληνώσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος ρύπανσης είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Πώς λοιπόν μπορούν να σχεδιάζονται έργα και επεμβάσεις στο ποτάμι, αν δεν απομακρυνθούν πρώτα οι αγωγοί βοθρολυμάτων από την κοίτη; Επιβάλλεται δε η μεταφορά των αγωγών αυτών να γίνει με συγκεκριμένο σχεδιασμό και με στόχο να κατασκευαστεί προστατεύοντας τη χλωρίδα και την πανίδα του, χωρίς επιπλέον θυσίες του φυσικού του πλούτου.
Είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ΜΠΕ διότι:
Δε λύνει το πρόβλημα της εξασφάλισης της βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων και της προστα-σίας του Οικοσυστήματος του ποταμού της Πικροδάφνης, που είναι πρώτιστος σκοπός και στόχος στη διαχείριση ποταμών και ρεμάτων, όχι μόνο της Οδηγίας για τα Νερά και του Σχεδίου Διαχείρισης, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών.
Προτείνει την τοποθέτηση σαρζανετιών, τα οποία θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στη χλωρίδα και στην πανίδα του ρέματος, διότι απαιτείται η πλήρης αποψίλωση των πρανών για την τοποθέτησή τους, στερώντας τις περιοχές που διασχίζει η Πικροδάφνη από τις ευεργετικές επιδράσεις της στο κλίμα, στο τοπίο και γενικότερα στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την εργασία του κ. Λουπασάκη που αφορά το τμήμα της Πικροδάφνης της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, η χρήση σαρζανετιών είναι περιττή αλλά και ελλοχεύει κινδύνους.
Συγκεκριμένα στην εργασία αυτή αναφέρεται (σελ. 60) ότι τα μέτρα αντιδιαβρωτικής προστασίας είναι περιττά σε μεγάλο μήκος των πρανών που καταλαμβάνονται από βραχώδεις ή ημιβραχώδεις σχηματισμούς του Νεογενούς ή του Πλειστοκαίνου, τα οποία επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια σ’ αυτά τα πρανή.
Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη ΜΠΕ, διότι:
η Πικροδάφνη είναι ένα ποτάμι από τα λίγα που έχουν μείνει, απολύτως απαραίτητο για την Αττική, και κυρίως για τους Δήμους που διασχίζει είναι δημόσιο αγαθό, ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας και σαν τέτοιο αγαθό πρέπει να το υπερασπιστούμε και να το προστατέψουμε, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα τα οφέλη του κοινωνικού συνόλου, από οποιοδήποτε ιδιωτικό μπορεί η Πολιτεία με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια να το σώσει και να το αποκαταστήσει όσο πιο κοντά στη φυσική του κοίτη είναι εφικτό, προσφέροντας στους πολίτες ένα πολύτιμο αγαθό που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή και κινδυνεύει από πλήρη αφανισμό.
Μπορεί η Πολιτεία να σταματήσει τα αυτοκαταστροφικά έργα εις βάρος όλων μας, προς όφελος λίγων.
Μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε για την αποκατάσταση και όχι για την εξαφάνιση του ρέματος της Πικροδάφνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της Αττικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πόλεών μας.
Περισσότερα: http://kipi.gr/? p=5109
Ευαγγελία Δημητρίου
Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη
Τ.:2109730215-K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
[email protected]
http://www.kipi.gr
Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.)